ZASEG OGROMNE POŠILJKE HEROINA V KOPRSKEM PRISTANIŠČU: Na sodišču so za rezervo tokrat v senat imenovali dva porotnika več

Kronika

Na Okrožnem sodišču v Kopru bodo predvidoma do konca junija še tretjič poslušali izpovedbe prič v zvezi s 302-kilogramsko pošiljko heroina, ki so jo leta 2018 zasegli v pristanišču. Novemu sodnemu senatu, ki je že ostal brez enega porotnika, so danes prebrali izpoved predstavnika Finančne uprave RS o pregledu kontejnerja z drogo.

Na tretjem sojenju Arisu Alibašiću, Enisu Kočanu, Gregorju Setnikarju in Aleksandru Vettorazziju zaradi obtožb tihotapljenja heroina in članstva v hudodelski združbi so danes začeli dokazni postopek. V prejšnjih postopkih so opravili 35 zaslišanj prič, zdaj pa se mora z njihovimi izpovedbami seznaniti novi sodni senat. Predsednik senata je danes določil termine narokov do konca junija.

Tokratno sojenje se je na Okrožnem sodišču v Kopru začelo pred sedemčlanskim senatom, vendar je eden od sodnikov porotnikov pred današnjim narokom že odstopil. Ravno zaradi težav s sestavo senata so morali glavno obravnavo že dvakrat prekiniti in začeti znova, tako da postopek po treh letih še ni končan. Da bi preprečili ponovitev scenarija, so tokrat v senat imenovali dva porotnika več od nujno potrebnih.

Zagovorniki obtoženih so vztrajali pri ponovnem zaslišanju kriminalistov, strinjali pa so se z branjem pričanj carinikov iz prejšnjih postopkov. Danes so tako prebrali, kaj je leta 2020 povedal predstavnik Finančne uprave RS Raniero Grando. Med drugim je pojasnil, da so podrobnejši nadzor kontejnerja, v katerem so leta 2019 našli prepovedano drogo, sprožili, ker je sistem v koprskem pristanišču zaznal pošiljko kot tvegano. Povedal je tudi, kako deluje sistem ocenjevanja tveganja in kako so ob prisotnosti policistov in predstavnikov špedicije zabojnik pregledali.

V kontejnerju, ki ga je v Iranu za svoje podjetje naročil Vettorazzi, so poleg prijavljenih vreč lepila za keramiko našli tudi 302 kilograma izredno čistega heroina.

Tudi na današnjem naroku je bil od obtoženih prisoten le Kočan, ki je še v priporu, saj je bil do februarja lani na begu. Preostalo trojico so morali leta 2019 po dveh letih pripora izpustiti. Z Vettorazzijem, ki ima tudi državljanstvo Sirije, sodišče od takrat ni uspelo vzpostaviti stika.

Decembra je Kočan od sodišča zahteval kopijo celotnega sodnega spisa, ki obsega več kot 5000 strani, a je do danes ni dobil.

Deli novico:

Komentiraj

Za komentiranje je potrebna  Prijava  oz.  Registracija