ZAŠČITNIKI PTIC ZGROŽENI: "Črni trg z živalmi cveti, država to dopušča"

Slovenija

Tožilstvo je zavrglo kazensko ovadbo zoper tri državljane Romunije, pri katerih so oktobra lani na avtocestnem počivališču odkrili več kot 1300 mrtvih ptic zavarovanih vrst, so sporočili iz Društva za opazovanje in proučevanje ptic Slovenije (DOPPS). S tem je tihotapcem sporočilo, da lahko svoje posle brez strahu opravljajo še naprej, so zgroženi.

Cariniki so oktobra lani na avtocestnem postajališču Lukovica ustavil voznika avtobusa s prikolico, pri katerem so med prtljago odkrili 15 škatel s skupaj 1349 mrtvimi pticami zavarovanih vrst. Ptice so bile ulovljene oz. ustreljene v Romuniji, voznik pa jih je želel nezakonito prepeljati v Italijo.

V DOPPS so kot informacijo javnega značaja od Okrožnega državnega tožilstva v Ljubljani pridobili sklep z obrazložitvijo brez osebnih podatkov osumljencev. "Zgroženi smo ugotovili, da je okrožni državni tožilec kazensko ovadbo zaradi kaznivega dejanja nezakonitega ravnanja z zaščitenimi živalmi in rastlinami po kazenskem zakoniku zoper tri osumljene državljane Romunije zavrgel. Po njegovem mnenju ni bil podan utemeljen sum, da bi storili naznanjeno kaznivo dejanje," so zapisali.

Tožilec je v obrazložitvi navedel, da je kazensko ovadbo zavrnil, ker ni bilo s potrebno zanesljivostjo izkazano, da bi osumljenci vedeli, kaj prevažajo, ter da bi se zavedali protipravnosti svojega ravnanja.

"Glede na količino tihotapljenega blaga je skrajno neverjetno, da osumljenci, odgovorni za prevoz, niso vedeli ničesar o ilegalni pošiljki in jim ni bilo jasno ne to, od koga so jo prevzeli, ne to, komu v Italiji je bila namenjena. In ker niso vedeli ničesar, ni bil izkazana protipravnost njihovega ravnanja," so zgroženi v DOPPS.

Sprašujejo se, ali bi tožilec prišel do enakega sklepa tudi v primeru prevoza drog ali orožja.

V DOPPS opozarjajo, da je tihotapljenje ptic pevk v Evropi resen naravovarstveni problem in da gre za izjemno dobro organizirano obliko kriminala predvsem na območju jugovzhodne in srednje Evrope. Slovenija je poleg Hrvaške in Madžarske ena glavnih tranzitnih držav, prek katere kriminalci vsako leto na italijanski črni trg pretihotapijo več deset tisoč ptic.

"Slovensko tožilstvo je s takšnim sklepom tihotapcem ptic pevk in podobnim kriminalcem sporočilo, da lahko svoje nečedne posle brez strahu opravljajo še naprej. Čez Slovenijo je nezakonit transport nezakonito pobitih ptic skrajno preprost in netvegan, saj je edino, kar mora tihotapec reči organu pregona, če ga že dobijo, da se protipravnosti svojih dejanj ne zaveda, pa je," menijo v društvu.

Deli novico:

Komentiraj

Za komentiranje je potrebna  Prijava  oz.  Registracija