ZAROTA KOT IZ FILMA: To je zgodba o Borutu Bizjaku, grožnjah, izsiljevanju, 'fejk' profilu, zlorabi identitete in načrtnem 'rušenju Regionala'!

Kronika

Izsiljevanje, grožnje, kraja identitete, lažni profili, poslovna škoda, omajana kredibilnost mnogih. To je zgodba, ki jo je zadnje tedne živel odgovorni urednik spletnega portala Regional in direktor Tovarne sanj Draško Golubar – in morda, kot je sam pred dnevi zapisal v kolumni, bolj sodi v scenarij kakega filma. A dogaja se tukaj in zdaj. Prepletena je s poizvedovanji, sledenjem, vpletanjem poštenih in nedolžnih, odkrivanjem dejstev ter polna domnev o zarotah, morda želje po maščevanju. Kriminalka, v kateri se nič hudega sluteč posameznik znajde v situaciji, ko je zaradi naključnih dogodkov in novinarskega poslanstva prisiljen reagirati, se celo obrniti po pomoč na organe pregona, predvsem pa sam plast za plastjo odkrivati hišo iz kart.

Začelo se je 22. marca, ko smo ekskluzivno objavili ozadje imenovanja novega direktorja piranskega Okolja. Kot pravi Draško Golubar, bi najbrž ostalo le pri tem, "nikakor ne bi delali zgodbe, kjer je ni," če ne bi objavi z bliskovito naglico sledilo (naključno?) sosledje dogodkov, ki so piransko občino postavili v ospredje zanimanja javnosti: od napovedanega odstopa piranskega župana na družbenem omrežju, javnega razkritja pisma predsednika nadzornega sveta komunalnega podjetja članom nadzornega sveta, do konfuzne seje piranskega občinskega sveta in nesprejetja proračuna ter županovega umika napovedanega odstopa in imenovanja v. d. direktorja Okolja. 

"Res je, da smo na Regionalu nekako sprožili vse to, ker pa smo medij, smo seveda dolžni tudi sproti čim bolj ažurno in aktualno obveščati javnost. In to smo tudi počeli, javno in transparentno," pravi Golubar. 

Na fotografiji zgoraj: Komentar, v katerem "Borut Bizjak" sam razkrije, da je "preko informacij javnega značaja pridobil podatke".

Medtem pa se je umazana bitka bila na družbenih omrežjih. Dejstvo je, da se v Piranu politika vodi javno, najpogosteje prek facebook strani Gibanje za Portorož oziroma Gibanja za občino Piran, na katerih so kar nekaj mesecev tlela nasprotovanja znotraj županove stranke, bodisi do županovih (ne)potez, bodisi do njegovih svetovalcev. "In v to past smo se očitno ujeli, saj se je začel pravi stampedo na Regional in name osebno." Vsaj tako je Golubar mislil. 

Na fotografiji zgoraj: zahtevek za dostop informacij javnega značaja z naslovom hiše, kjer nihče ne živi od leta 2014, in z ukradeno identiteto pravega Andreja Karničarja iz Kopra

Grožnja s smrtjo: "Draško, čaka te parcela na Škocjanu"

"Na začetku sem to jemal kot del demokratičnega diskurza, izražanja osebnih mnenj posameznikov in se z zadevo nisem ukvarjal," pove Golubar. "To je veljalo tudi za komentarje pod članki na Regionalu. Iz istega razloga in tudi zato, ker je naše poslovanje transparentno, pa sem zgolj zamahnil z roko, ko so me v torek, 26. 3., obvestili, da neki Andrej Karničar iz Kort 127 na različne institucije pošilja zahteve za informacije javnega značaja v zvezi s podjetjema, medijsko agencijo Tovarna sanj in spletnim medijem Regional." 

Golubar je pod članki na Regionalu nato zaznal grožnje, med njimi tudi sledečo: "Draško, ti sploh ne veš, čaka te parcela na Škocjanu."  Avtor komentarja je imel s "parcelo na Škocjanu" v mislih pokopališče. Komentar je zapisal pod člankom, ki smo ga objavili 26. 3. ob 21.53. Ker Golubar dejansko živi v Škocjanu, se z napisanim ni obremenjeval, niti potem, ko je uporabnik "Borut" zapisal: "Pazi se, pazi se, Draško, merek imam dobro naštiman, sem lovec." Na Regionalu tovrstnih groženj običajno ne jemljemo resno in jih skupaj z ostalimi žaljivimi zapisi v komentarjih preprosto izbrišemo.

Tisti teden so sledili burni dogodki v piranski občini: od seje in neodstopa Zadkovića, do seje nadzornega sveta Okolja. Vseh teh dogodkov, komentarjev in zahtev za dostop do informacij javnega značaja Golubar takrat ni razumel in povezal, da za vsem tem pravzaprav stoji en človek.

Do petka, 28. 3., Borut ni odnehal. Takrat je med 13.00 in 16.00 objavil več istih komentarjev na Regionalu, ki smo jih tako kot prejšnje izbrisali. Potem pa je Draško prejel klic, da nek "Borut Bizjak" na facebook forumu Gibanje za Piran objavlja različne vsebine, naperjene proti njemu. Takrat je postal pozoren tudi na komentarje na Regionalu. Jasno je, da smo želeli izvedeti, kdo uporablja nadimek Borut oziroma, kako se je registriral med Regionalove uporabnike.

Pogledali smo v bazo uporabnikov in ugotovili, da se je v naš sistem prijavil prek facebook profila "Borut Bizjak". Komentiranje pod članki namreč ni več prosto dostopno, ampak se je treba v portal prijaviti bodisi prek facebook profila bodisi prek naslova elektronske pošte. "Borut Bizjak" se je prijavil na Regional prek facebook profila dne 3. 12. 2018, sistem pa je zabeležil naslov elektronske pošte bizjakborut4@gmail.com. To je tudi naslov elektronske pošte, s katero je ustvaril profil na facebooku. Sistem je zabeležil tudi zadnjo prijavo na Regionalu, ki se je zgodila ob objavi komentarja – 28. 3. 2019 ob 15.22. 

Ker nam sistem ne omogoča samo brisanja komentarjev, temveč tudi brisanja profila komentatorja, smo uporabnika "Borut" izbrisali iz sistema. A pred tem smo zabeležili tudi IP-naslov računalnika, s katerega je bil oddan komentar. In ta IP-naslov bo ključen v nadaljevanju te zgodbe. 

S širjenjem laži prek Faceboka povzročal poslovno škodo

"Vse bi se končalo s tem, če me ne bi naslednji dan – v soboto, 29. 3., –  posamezniki znova obvestili, da Borut Bizjak prek facebook strani Gibanja Portorož nadaljuje z lažmi, natolcevanji in manipulacijami z javno dostopni podatki. Podrobneje sem prebral, kaj vse je bilo objavljeno na tem forumu. Padlo pa mi je v oči, da je Borut Bizjak med drugim navedel dočen datum, kdaj se izteče pogodba z občino Piran, česar natančno iskreno še sam nisem vedel. Pomislil sem, da so v ozadju Zadkovičevi svetovalci oziroma nekdo povezan s stranko GZOP in da gre za poskus maščevanja zaradi razkritja ozadja imenovanja novega direktorja Okolja Piran", dodaja Golubar. 

Poleg tega je Golubar dobil klice in SMS-sporočila nekaterih poslovnih partnerjev, ki so spraševali, kaj se dogaja in zakaj se ne odzove na te poskuse blatenja. "Že zaradi tega mi je bilo jasno, da mi ti zapisi 'Boruta Bizjaka' na facebooku nedvomno škodijo, tudi poslovno – in sem se odločil, da se bom odzval," pove odgovorni urednik.

Na fotografiji zgoraj: Dolg zapis, v katerem se je Draško Golubar odzval na zapise na facebook strani GZOP.

Zapisi so šli v smer: "Glede na zadnje škandalozne zapise na Regional Obali, bi pogledal, kdo financira to skropucalo od 'medija' ... in ostal odprtih ust. Regional obala (in opozicija) VS Đenio Zadkovič. Župan si v zadnjih dneh zasluži celo po dva-tri članke dnevno. 171.000 evrov je Regional prejel od Občine Piran (ali bolje rečeno od vseh nas) ... Ta 'podli' medij ... kupil tišino ... To je prefrigani modus operandi Golubarja, s katerim je do sedaj uspešno deloval v MOK, SD-ju ... pa še kje. Ne padat na Regional fore in wannabe raziskovalno novinarstvo."

"Izkazalo se je, da je bila odločitev, da se odzovem, pravilna, saj se je na moj zapis (pričakovano) odzval tudi 'Borut Bizjak', ki je v dodatnih komentarjih razkril precej več, kot si je verjetno želel. Najprej sem poskušal na facebooku razložiti, da je agencija Tovarna sanj z občino Piran sodelovala dolgo preden je nastal Regional, skušal pojasniti resnico, odgovarjal drugim uporabnikom foruma GZOP, nato pa tudi administratorje strani prosil, naj odstranijo žaljive in lažnive zapise, saj so evidentno škodljivi, zlonarmerni in zavajajoči," pove Golubar.

SMS-pogovor med Golubarjem iz Zadkovićem

Golubar je celo pisal piranskemu županu Đeniu Zadkoviću, ki je bil takrat v Španiji, z namero, da se slišita, da mu pojasni celotno zadevo in ga prosi, da odstanijo omenjene zapise s facebook foruma GZOP, ker mu nastaja velika osebna in poslovna škoda. Zadković se je sicer odzval z SMS-sporočilom, vendar do njegovega klica ni nikoli prišlo. 

Na fotografiji zgoraj: Le ena izmed vsaj 30 objav "Borut Bizjaka", v katerih je manipuliral s podatki, blatil, lagal z očitnim namenom škodovanja Regionalu. 

Dogodki so se sestavili v celoto: sta "Andrej Karničar" in "Borut Bizjak" ista oseba?!

"Med drugim je Borut Bizjak celo napisal, češ kaj vse ima on o meni in da ima med drugim ogromno informacij, ki ji je prejel na podlagi zahtev za dostop do informacij javnega značaja. Takrat sem prvič v resnici zaslutil, da gre za neko povezano zgodbo. Spomnil sem se na Andreja Karničarja iz Kort in na zahtevo za dostop do informacij javnega značaja, na komentarje na Regionalu, vse zapise na facebooku. Vsi ti dogodki so se v tistem trenutku povezali v neko celoto," dodaja Golubar.  

Toda kdo in zakaj? Kdo je Andrej Karničar iz Kort in kdo je Borut Bizjak? Gre za istega človeka ali zgolj za naključje? Kdo stoji za tem? Ali je Borut Bizjak resnična oseba ali gre za 'fejk' profil, katerega pravo identiteto je skorajda nemogoče ugotoviti? Ker je bila sobota, se je Draško Golubar odločil, da bo odgovore na vsa ta vprašanja raziskal v ponedeljek. 

Regional pristal celo v Delovi kolumni

In v ponedeljek zjutraj, novo presenečenje – ob jutranji kavi je Golubar lahko prebral "polovično" kolumno obalnega novinarja Borisa Šuligoja, ki je facebook zgodbo in zapise "Boruta Bizjaka" kljub Golubarjevim odzivom na faceboku in navedbam, da gre za tako imenovani 'fejk' profil in več kot očitno namerno diskreditacijo, kar tako vrinil med neke ljubljanske ceste in objavil v Delu. V nacionalnem mediju. Očitno je hitra pot od fejk profila do kolumne v Delu.

Golubar nadaljuje: "Poklical sem Šuligoja in v mu dolgem pogovoru poskušal natančno razložiti, da gre za očitno načrtno 'akcijo' diskreditacije, blatenja tako mene kot Regionala. Razložil sem mu tudi razliko med agencijo, podjetjem, ki je bilo ustanovljeno leta 2008, in Regionalom, ki je na medijskem trgu prisoten od leta 2012. Sploh pa številke iz Erarja, ki so javno dostopne, v resnici ne povedo ničesar o tem, za katere storitve ali izdelke pri poslovanju z javnimi podjetji in ustanovami gre ter koliko je dejanski 'zaslužek'. So pa uporabne, ko te želi nekdo diskreditrati in pri tem uporablja termine, kot je 'naš denar' itd. Vsi relevantni mediji v Sloveniji poslovno sodelujejo z občinami, ministrstvi, državo, podjetji v večinski državni lasti. In kaj je s tem narobe?"

Založniška hiša Delo, kjer je Šuligoj dolga leta zaposlen, je recimo od leta 2003 (po podatkih iz Erarja) od občin, ministrstev, zavodov in vseh drugih možnih javnih inštitucij, prejela 39.623.797,82 evrov. Skoraj 40 milijonov evrov. In tu niti niso zajeta še ostala podjetja, ki so povezana z Delom d.o.o.. Samo od Mestne občine Ljubljana 1,5 milijona evrov. Kdo je v resnici 'javni uslužbenec'? 

A če odmislimo dejstvo, da Šuligoj pred objavo ni kontaktiral nikogar z Regionala, je pa nekatere naše pretekle sodelavce, in dopustimo možnost, da je Šuligoj pač "starega kova novinar", nevešč modernih tehnologij in slepo zaupa vsemu, kar prebere na socialnih omrežjih, je verjetno najbolje, da se osredotočimo nazaj na našo zgodbo: 

"To je bil res super začetek tedna, v osrednji slovenski časopis pa ne prideš kar tako," se ob tem poheca Golubar. Seveda pa je omenjeni Šuligojev zapis v Delu dodal dodatno noto k zdaj že zares zanimivemu sosledju dogodkov. A največje presenečenje tega ponedeljkovega jutra je Golubarja še čakalo. 

Na fotografiji zgoraj: neposredno "svarilo in grožnja", ki jo je "Borut Bizjak" poslal po facebook sporočilih Golubarju že v soboto 30. marca.

Ko se je igra začela zares

Če vam oseba, ki z vami ni povezana na facebooku skozi 'prijateljstvo', pošlje zasebno sporočilo, gre to v poseben predal, ki prek aplikacije Messenger ni takoj vidno na telefonu. Šele v ponedeljek zjutraj, ko je Golubar odprl računalnik, je videl zasebno sporočilo "Boruta Bizjaka", v katerem mu je ta neposredno grozil. Sporočilo je bilo poslano že v soboto ob 17.37, kmalu zatem, ko se je Golubar odzval na facebok strani Gibanja za Portorož.

"Ko sem to prebral, me je zmrazilo. V tistem trenutku sem pomislil: Ok, kdorkoli ste, šli ste predaleč. Če želite, da 'igramo igro', jo pa bomo igrali. Zares," je povedal Golubar. 

V videoposnetku zgoraj: pravi Andrej Karničar, ki s Kortami nima nič. Dela in živi namreč v Kopru.

Teden, ki je sledil, je bil dejansko podoben kriminalnemu filmu. 5 dni celodnevnega raziskovanja, 380 prevoženih kilometrov, nešteto klicev in preverjanj. Vsaj 25 oseb, skoraj toliko sestankov, 3 kriminalisti, zlonamerna kraja osebne identitete, dve kazenski ovadbi, civilna kazenska in odškodninska tožba, uporaba naslova zapuščene hiše, v kateri ne živi nihče že od leta 2004, 'fejk' profil Borut Bizjak, en IP-naslov in na koncu resnična oseba, ki stoji za vsem tem. 

Kdo se torej skriva za nadimkom "Borut Bizjak"? Kdo je pravi Andrej Karničar iz Kopra? Kdo zlorablja njegovo osebno identiteto (in je to storil že večkrat v preteklosti) ter se na zahtevke za dostop do informacij javnega značaja podpisuje z njegovim imenom in priimkom ter naslovom Korte 127, kjer je živela sorodnica družine Mejak? 

To vse vam razkrijemo jutri. Presenečeni boste!

Deli novico: