ŽAREK UPANJA UGASNIL: O sproščanju ukrepov ne bo govora, ravno nasprotno!

Slovenija

Vodja svetovalne skupine za covid-19 pri ministrstvu za zdravje Mateja Logar pravi, da se epidemiološka situacija v državi ponovno giba v smer, kamor si ne želimo, vzrok je verjetno v večji pojavnosti angleške različice virusa. Skupina zato o sproščanju ukrepov v ponedeljek ne bo mogla razpravljati, verjetno bodo šla razmišljanja v nasprotno smer.

Logarjeva je na današnji novinarski konferenci o covidu-19 opozorila, da se število okužb z novim koronavirusom znova povečuje v skupinah ljudi, ki v večji meri potrebujejo bolnišnično zdravljenje, gre za starejše od 55 let, medtem ko je v populaciji starejših, kjer je že veliko precepljenih, število novih okužb nizko.

Tako ponovno naraščajo pritiski covidnih bolnikov na bolnišnice, kar pomeni, da se bo trend zmanjševanja oddelkov, kjer zdravijo bolnike s covidom-19, začel zaustavljati. Posledično pa ne bodo mogli v taki meri sproščati redne programe oz. nenujne zdravstvene storitve, je dodala.

Vzroka za slabšanje epidemiološke situacije v državi ne vidi v odpiranju šol in območnem odpiranju gostinskih teras, saj se podatki za šole niso kaj bistveno poslabšali, prav tako ne stanje v regijah z odprtimi terasami. Po njenem mnenju je najverjetneje vzrok v večji pojavnosti novih različic koronavirusa v državi, zlasti bolj kužne angleške različice.

Opozorila je, da se v tem trenutku na oddelkih za intenzivno terapijo povečuje število oseb, ki se vračajo iz držav nekdanje Jugoslavije, kjer so bili na obiskih pri svojcih. Zato vse, ki se vračajo z obiskov iz tujine, poziva, naj bodo previdni tudi na obiskih ter naj po vrnitvi upoštevajo vse preventivne ukrepe in se gredo ob najmanjšem sumu na okužbo tudi testirati.

Deli novico:

Komentiraj

Za komentiranje je potrebna  Prijava  oz.  Registracija