Zaradi vulkanskega izbruha evakuirali več tisoč ljudi

Kronika

Na vzhodu Salvadorja so v nedeljo evakuirali približno 3000 ljudi, potem ko je vulkan Chaparrastique začel visoko v zrak bruhati vulkanski pepel. Po podatkih salvadorskega okoljskega ministrstva je vulkan pepel bruhal približno dve uri in pol, doslej pa niso zabeležili žrtev ali ranjenih.

Ko je 2130 metrov visok vulkan začel bruhati pepel, so salvadorske oblasti odpovedale vrsto letalskih poletov v državi.

Salvadorski predsednik Mauricio Funes je v nedeljo pozno zvečer po lokalnem času v nagovoru državljane posvaril, da se lahko v naslednjih dneh vulkanska aktivnost nadaljuje, čeprav je vulkan za zdaj prenehal bruhati.

Izbruhi Chaparrastiqueja so vsebovali gosto mešanico plinov in pepela, ki se je dvignila do 5000 metrov visoko v zrak. Pepel se je doslej razširil na skoraj polovico ozemlja te srednjeameriške države v velikosti Slovenije. Po besedah Funesa pa izbruh ni zahteval žrtev ali povzročil resne škode.

Vodja salvadorske civilne zaščite Jorge Melendez je opozoril, da bi lahko vetrovi dim in pepel ponesli vse do Tegucigalpe, prestolnice sosednjega Hondurasa.

Chaparrastique, znan tudi pod imenom San Miguel, je sicer najbolj aktiven od vseh 23 salvadorskih vulkanov, čeprav večjega izbruha niso zabeležili vse od leta 1976.

Deli novico: