ZARADI VOJAŠKE VAJE SE PRIPRAVITE NA HRUPEN TEDEN: V zraku helikopterji, letala F-16 in brezpilotniki

Slovenija

Od danes do petka bo potekala vojaška vaja Navidezni ščit 2023, na kateri se bo Slovenska vojska (SV) ob podpori letalstva in v sodelovanju s civilnimi strukturami usposabljala v postopkih elektronskega bojevanja. Sodelovali bodo ameriški in zrakoplovi SV, do petka zato ministrstvo za obrambo napoveduje povečan hrup na območju Postojne in širše.

Na vaji bo sodelovalo približno 200 udeležencev iz 15. polka vojaškega letalstva, Enote za elektronsko bojevanje, 1. in 72. brigade Slovenske vojske, 31. lovskega polka vojaškega letalstva Združenih držav Amerike ter Gasilske brigade Ljubljana, Gasilske zveze Slovenije in policije, so sporočili z obrambnega ministrstva.

Cilji vaje so urjenje posadk letal in helikopterjev v samozaščitnem delovanju, kontrolorjev združenega ognja in operaterjev različnih sistemov v pogojih elektronskega motenja, delovanje v pogojih motenja govornih komunikacij ter zaznavanje različnih letalskih sistemov na daljinsko vodenje.

Izvedbo vaje bodo podpirali helikopterji ter letala SV, zavezniška letala F-16 ter manjši brezpilotni vojaški in civilni sistemi, so dodali na ministrstvu.

Usposabljanje bo od ponedeljka do petka potekalo na Osrednjem vadišču SV Postojna, kjer bodo letala in helikopterji zagotavljali ognjeno podporo, ter na širšem območju Gotenice, Glažute, Strmice pri Vrhniki in na radarskem položaju Ljubljanski vrh, kjer bodo letalniki letalsko podporo samo simulirali. Zavezniška letala F-16 bodo podpirala izvedbo vaje samo na osrednjem vojaškem vadišču.

Posadke letal in helikopterjev SV in zavezništva bodo v sklopu lastnega usposabljanja območja preletavala v določenih časovnih intervalih med 9. in 23. uro glede na trenutne vremenske razmere in razpoložljivost letalnikov. Na teh območjih se zaradi preletov letal in helikopterjev pričakuje povečan hrup.

Nosilna enota vaje je 15. polk vojaškega letalstva, v usposabljanje pa je vključen tudi 16. center za nadzor in kontrolo zračnega prostora, ki bo skrbel za varno in usklajeno izvajanje letalskih operacij.

Deli novico:

Komentiraj

Za komentiranje je potrebna  Prijava  oz.  Registracija
Hiphop |  14 .02. 2023 ob  08: 29
@alfa zakaj bi samooklicana "elita" gradila zaklonišča za nas navadne ljudi ko smo samo številke za njih? Ja mi smo dobri samo za davke plačevat! Ko kdo od nas umre oni samo naredijo kljukico in to je vse
alfa |  13 .02. 2023 ob  17: 22
skate...ne tresem se,samo mi gre na jetra ki kao neki imajo vaje,ne vem pred kom in zakaj,ko pa niso niti osnovno rešili kot so zaklonišča za navadne državljane...za plačevat davke smo pa dobri,kajne?
kokodek |  13 .02. 2023 ob  14: 42
ne hvala, ven iz NATO!!!!
Hiphop |  13 .02. 2023 ob  07: 21
@alfa kaj se treseš dej. Kdaj bos dojel da je tu not 99% laži? Ala umiri se
alfa |  13 .02. 2023 ob  06: 14
...in... a imamo pripravljena zaklonišča v slučaju sile ,glede na to kaj se dogaja na splošno po svetu?..mislim za nas navadne državljane seveda...vemo da smetana je že poskrbela zase zdavnaj?samo uprašam