ZARADI ŠIŠKA OVADILI PREMIERJA: "Šarec ni niti pristojen niti pooblaščen za opravljanje vloge sodnika"

Slovenija

Gibanje Zedinjena Slovenija oziroma v njihovem imenu sopredsednica gibanja Anica Bidar je v torek na mariborsko okrožno tožilstvo v zvezi s postopki okoli njihovega trenutno priprtega predsednika Andreja Šiška vložila kazensko ovadbo proti predsedniku vlade Marjanu Šarcu. Očitajo mu zlorabo uradnega položaja ali uradnih pravic.

Kot je danes sporočila Bidarjeva, naj bi Šarec po njihovem mnenju z izjavo medijem 4. septembra lani protiustavno posegel v sodno oblast. To je po njihovem storil, ker naj bi kot prvi človek na čelu izvršilne veje oblasti v Šiškovem primeru od druge veje oblasti, torej sodne, zahteval sankcije, kar naj bi bilo v neposrednem nasprotju s tretjim členom ustave.

"Šarec ni niti pristojen niti pooblaščen za opravljanje vloge sodnika, vendar je s tem, ko je Šiška dobesedno obsodil vnaprej, ne da bi sploh podrobneje poznal dejstva tega primera, prestopil meje pravic in ustno odredil sankcije," meni Bidarjeva. Šele po Šarčevi javni zahtevi naj bi namreč policija in tožilstvo spremenila člen kaznivega dejanja in dodala to, kar naj bi zahteval Šarec - spodkopavanje ustavno pravnega reda Republike Slovenije. Ob tem naj bi vodja mariborskega tožilstva Darko Simonič celo javno priznal, da tožilci ne vedo kako ukrepati, saj v zvezi s tem ne obstaja pravna praksa, zato iščejo primere v tujini, je še dodala Bidarjeva.

Šiško je v priporu od 12. septembra, saj naj bi bilo iz objav z zborovanja Štajerske varde v začetku septembra v bližini Apač razvidno, da je pozival k strmoglavljanju najvišjih predstavnikov države. Tožilstvo je decembra vložilo obtožnico zoper njega, zato mu je bil pripor znova podaljšan. Sam vztraja, da je šlo pri spornem postroju le za provokacijo.

Premier je zato po njenem mnenju utemeljeno osumljen, da je bil Šiško zaradi njegovega pritiska ter zahtev protipravno še drugič aretiran in se že več kot štiri mesece nahaja v priporu. S tem, ko naj bi jasno postavil zahtevo po sankcioniranju Šiška, je Šarec po njenem mnenju nedvomno zlorabil svoj položaj in prestopil meje uradnih pravic, Šišku pa povzročil večjo škodo oziroma huje kršil njegove temeljne človekove pravice in svoboščine. Na mariborskem tožilstvu so potrdili, da so kazensko ovadbo prejeli, a o njej za zdaj še niso odločali.

Šiško ostaja v priporu

Šiško se medtem še vedno nahaja v priporu, kot so še dodali na tožilstvu, pa trenutno še vedno čakajo na odločitev zunajobravnavnega senata glede ugovorov zoper obtožnico, ki tako še ni pravnomočna.

Vodja Štajerske varde, ki je zaradi suma ščuvanja k nasilni spremembi ustavne ureditve od sredine septembra lani v priporu, je sicer med prazniki ovadil tudi šest sodnikov mariborskega tožilstva, ki jim očita protizakonito, pristransko in krivično sojenje. Med ovadenimi so bili sodniki senata okrožnega sodišča v sestavi Iva Srednik, Zlatko Dežman in Tomaž Grmovšek ter sodniki mariborskega višjega sodišča Zdenka Klarič, Aleksander Karakaš in Melita Puhr

Vsem šestim Šiško očita, da so se v svojih sodnih odločbah, ki se nanašajo na podaljšanje njegovega pripora, v obrazložitvi sklicevali na lažne in izmišljene trditve. Mariborsko tožilstvo je te ovadbe poslalo vrhovnemu tožilstvu, da bi generalni državni tožilec zaradi varovanja nepristranskosti določil kot stvarno in krajevno pristojno drugo okrožno državno tožilstvo, ta pa je zadevo predal celjskemu tožilstvu.

Obtožnica, po kateri Šišku grozi do pet let zapora, se nanaša tudi na drugoobtoženega Mateja Lesjaka, nekdanjega člana podmladka SDS, ki čaka na sojenje na prostosti. Zagovarjati se bo moral zaradi pomoči h kaznivemu dejanju ščuvanja k nasilni spremembi ustavne ureditve, saj naj bi novačil nekaj posameznikov, ki so se udeležili postroja Štajerske varde.

Deli novico: