ZARADI RAZKRITJA TAJNIH PODATKOV NADZOR NA ZUNANJEM MINISTRSTVU: Odtekale so informacije o kandidatih za veleposlanike

Slovenija

Zunanji minister Miro Cerar je zaradi informacij, objavljenih v medijih, ki nosijo oznako tajnosti in so podvržene zakonu o tajnih podatkih, uvedel notranji nadzor na zunanjem ministrstvu, danes poroča Dnevnik. Po neuradnih informacijah časnika je glavni razlog za odreditev preiskave odtekanje informacij o kandidatih za veleposlanike.

Kot poroča Dnevnik, je sodu menda izbilo dno poročanje tega časnika, da naj bi bodočega evropskega komisarja Janeza Lenarčiča na njegovi sedanji funkciji vodje slovenskega stalnega predstavništva pri EU v Bruslju nasledil zdajšnji veleposlanik v Beogradu Iztok Jarc. Po besedah Dnevnikovih virov naj bi v vodstvu MZZ sumili, da informacije odtekajo iz kadrovske komisije ministrstva, ki ocenjuje primernost prijavljenih kandidatov za veleposlaniška mesta, zato naj bi bili nadzoru podvrženi zlasti člani te komisije.

"Ministrstvo za zunanje zadeve pri svojem rednem delu dnevno uporablja tudi tajne podatke in uslužbenci so s temi podatki dolžni ravnati v skladu z zakonom. Razkritje tajnih podatkov nepoklicani osebi lahko škodi varnosti države, njenim političnim ali gospodarskim koristim oziroma delovanju in izvajanju nalog ministrstva," so Cerarjevo odločitev utemeljili na zunanjem ministrstvu. Zagotovili so, da je nadzor odrejen v skladu z zakonom in drugimi akti in da bo v skladu z njimi tudi potekal.

Na vprašanje, kaj vse bo obsegala aktualna preiskava in ali bo ta vsebovala tudi pregled telefonske komunikacije in elektronske pošte zaposlenih, konkretnega odgovora na Dnevniku niso dobili. So pa na ministrstvu navedli, da "postopki notranjega nadzora ne vključujejo ukrepov, ki so v pristojnosti organov pregona".

Po navedbah Dnevnika naj bi sicer vlada o imenovanju Jarca za novega vodjo slovenskega stalnega predstavništva pri EU v Bruslju odločala v kratkem, prav tako naj bi z njegovim zaslišanjem pohitel parlamentarni odbor za zunanjo politiko. Na zunanjem ministrstvu si namreč želijo, da bi novi vodja predstavništva pri EU začel delati takoj, ko bo konec prihodnjega meseca s tega mesta odpoklican Lenarčič.

Komentiraj

Za komentiranje je potrebna  Prijava  oz.  Registracija