Zaradi požarov v Avstraliji razglasili izredne razmere

Kronika

Premier avstralske zvezne države Novi Južni Wales, kjer že nekaj dni divjajo gozdni požari, Barry O'Farrell je danes na območju razglasil izredne razmere, saj v prihodnjih dneh pričakujejo povišanje temperatur in močan veter. V najhujših požarih v zadnjih 40 letih v zvezni državi so doslej evakuirali več sto ljudi, ena oseba je umrla.

Gasilci se še naprej borijo z ognjenimi zublji, medtem ko v prihodnjih dneh pričakujejo poslabšanje razmer. Najhuje naj bi bilo v sredo, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

V požarih je bilo doslej uničenih okoli 200 domov, okoli 120 hiš je poškodovanih.

V petek in soboto je gasilcem pomagalo malo bolj ugodno vreme, a danes so okrepili prizadevanja, da bi pogasili oziroma omejili požare, saj vremenoslovci v prihodnjih dneh napovedujejo višje temperature in veter s hitrostjo do 100 kilometrov na uro.

Najhuje je prizadeto območje Blue Mountains zahodno od Sydneyja, kjer še vedno divjajo požari. Na širšem območju Sydneyja in še v treh regijah v zvezni državi velja prepoved kurjenja na prostem, danes pa so odredili še evakuacijo nekaj vasi na območju Blue Mountains.

Požari v Avstraliji v poletnih mesecih običajni, doslej so zahtevali eno žrtev

Doslej so požari zahtevali eno žrtev. Umrl je nek moški, morda zaradi srčne kapi, medtem ko je skušal rešiti svoj dom, navaja britanski BBC.

Gozdni požari so v Avstraliji v poletnih mesecih od decembra do februarja običajni, vendar pa so se letos zaradi nenavadno tople in suhe zime ter rekordno tople pomladi začeli že prej, še navaja AFP.