ZARADI PODRAŽITVE ENERGIJE STROŠKI ZA BONIFIKO POL MILIJONA VIŠJI: Bodo posledice nosili uporabniki?

Koper

Naraščanje cen ne prizanaša niti javnim športnim objektom. Zaradi višanja cene energentov, ki vplivajo na stroške obratovanja objektov, so se po oceni Javnega zavoda za šport Mestne občine Koper stroški ogrevanja in elektrike za celoten kompleks Športno rekreacijskega centra Bonifika dvignili za približno 500.000 evrov.

Pri tem je eden glavnih porabnikov energentov Olimpijski bazen, vendar višanje stroškov ogrevanja in elektrike trenutno ne vpliva na uporabnike bazenov, saj spremembe cen vstopnic za zdaj niso predvidene. "Javni zavod za šport Mestne občine Koper ažurno spremlja spremenljive razmere na trgu energentov skozi določeno časovno obdobje in na podlagi tega ocenjuje potrebo po prilagoditvi. Spremembe cen vstopnic za zdaj niso predvidene, bo pa zavod tudi v prihodnje sledil stanju na energetskem trgu in po potrebi cene prilagodil," pojasnjujejo v Kabinetu koprskega župana Aleša Bržana.

Kljub temu, da sledijo splošnim ukrepom za čim bolj učinkovito rabo energije v javnih objektih, posebni ukrepi za spopadanje z naraščanjem cen energentov na primeru javnih športnih objektov niso predvideni, saj je uporaba športnih in rekreacijskih površin vezana na izvajanje letnega programa športa. "Varovanje zdravja vseh uporabnikov bazena in drugih športnih ter rekreacijskih površin je najpomembnejša dobrina, zato o varčevalnih ukrepih, kot je znižanje temperature vode, ne razmišljamo." Kot doslej bodo v nočnem času osvetljene tudi zunanje rekreacijske površine na Bonifiki za potrebe rekreacije občanov.

Se pa s podobnimi izzivi, ki jih prinaša energetska kriza, srečujejo tudi v drugih evropskih državah, kjer posegajo tudi po najbolj radikalnih ukrepih, kot je zapiranje javnih športnih objektov. V Franciji so tako zaprli že 30 javnih bazenov, podobno razmišljajo v Nemčiji, saj se stroški ogrevanja ne bodo mogli pokrivati iz rednega poslovanja.

Ali bo priskočila na pomoč država? Žal tega ni moč pričakovati, saj, kot pojasnjujejo v MO Koper, država ne financira delovanja javnih zavodov, katerih ustanovitelj je lokalna skupnost, kar pomeni, da bo za nemoteno delovanje javnih športnih objektov morala poskrbeti občina sama.

Deli novico:

Komentiraj

Za komentiranje je potrebna  Prijava  oz.  Registracija
foresht |  21 .09. 2022 ob  18: 28
sedaj se pa res ne bo porpavlo že tako iztrošenih igral, kaj šele kakšna novost...
Olgo Franco |  21 .09. 2022 ob  16: 29
Stroške naj plača aktualni župan in njegov kvazidirektor Madzararević al neki takega, pa zraven naj pokrijejo še plače dveh svetovalcev…
Istriano |  21 .09. 2022 ob  09: 56
15
Stroške naj nosijo odgovorni, ker npr. niso montirali sončne elektrarne na strehi za zmanjšanje stroškov.