Zaradi onesnaženja zraka revnim brezplačna elektrika

Svet

Grške oblasti so danes sporočile, da bodo revnim in brezposelnim ponudile možnost brezplačne elektrike, če za ogrevanje prenehajo uporabljati les. S tem želijo zmanjšati onesnaženje zraka, v katerem so v zadnjem času beležijo nadpovprečno količino smoga, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Do ugodnosti bodo upravičeni brezposelni in družine, katerih letni dohodek je nižji od 12.000 evrov. Za vsakega otroka v družini se bo ta meja dvignila še za dodatnih 3000 evrov.

Po načrtu grškega ministrstva za zdravje se bodo morali Grki, ki bodo izpolnjevali te pogoje, registrirati pri državnem energetskem podjetju, upravičeni pa bodo do dveh dni brezplačne elektrike za vsak dan, ko bo izmerjena količina smoga presegla dovoljeno vrednost.

Pokurijo preveč lesa

Prekomerna onesnaženost zraka v Grčiji je posledica vse večje uporabe lesa, ki je zaradi nižjih dohodkov in visokih cen ostalih energentov za mnoge Grke edina možnost za ogrevanje njihovih domov, navaja AFP.

Dohodki padli za 40 %

Zaradi strogih varčevalnih ukrepov so se po ocenah zveze sindikatov GSEE-ADEDY sicer dohodki grških državljanov od leta 2009 v povprečju znižali za skoraj 40 odstotkov, zaradi česar se mnogi odpovedujejo celo avtomobilom. V zadnjih štirih letih naj bi tako Grki odjavili več kot milijon vozil, navaja nemška tiskovna agencija dpa.