ZARADI ONESNAŽENJA SPREJELI DRASTIČEN UKREP: Središče Trsta bo zaprto za avtomobile in motorna kolesa

Trst

Tržaški župan Roberto Dipiazza je zaradi prekomerne onesnaženosti zraka v nedeljo zvečer izdal odredbo, s katero je omejil zasebni promet v širšem mestnem središču. Občane je obenem zaprosil, naj ne pretiravajo z ogrevanjem domov, ki je poleg prometa glavni onesnaževalec zraka v urbanih okoljih. Temperatura v stanovanjih po novem tako ne sme presegati 18 stopinj Celzija.

Kot poroča Primorski dnevnik, bo promet omejen od danes do petka med 15.00 in 20.00, in sicer za avtomobile na bencinski in dizelski pogon pod razredom evro 4 ter motorna kolesa pod razredom evro 3. Kje bo omejen promet, si lahko ogledate na spodnjem zemljevidu.

Kot je včeraj še poročala spletna stran, je koncentracija mikroprašnih delcev marsikje v deželi Furlaniji-Julijski krajini presegla opozorilne vrednosti mikroprašnih delcev PM 10, stanje pa naj bi se v prihodnje še poslabševalo. V Ulici Ponticello v Trstu so v nedeljo izmerili povprečno dnevno vrednost 68 μg/m³ (opozorilna vrednost je 50 μg/m³), do prekoračitev pa je prišlo tudi marsikje v videmski pokrajini in zahodnem nižinskem pasu Furlanije-Julijske krajine. Omejitve, povezane s prometom in ogrevanjem stanovanj, so sprejeli tudi v Vidmu, še piše Primorski dnevnik.

Deli novico:

Komentiraj

Za komentiranje je potrebna  Prijava  oz.  Registracija