ZARADI ONESNAŽENJA RIŽANE POGINILO VEČ ŠTRKAVCEV: Ribiči in okoljevarstveniki poklicali policijo, zahtevajo ukrepanje inšpekcije (FOTO)

Koper

Poročali smo že, da so v petek popoldne v reki Rižani pod Dekani odkrili onesnaženje in ga povezali z gradbiščem drugega tira. Med vrtanjem dekanskega predora železniške proge med Divačo in Koprom so delavci v petek naleteli na vodno žilo. Vodo, pomešano s snovjo za hlajenje svedrov, cementom in laporjem, so preusmerili v sistem vodnih kanalov in mlinščic, ki so neposredno povezani z reko Rižano, so sporočili iz društva Alpe Adria Green (AAG).

Uprava za zaščito in reševanje je v soboto objavila, da je bilo v petek nekaj po 16. uri v obrobnem kanalu Rižane pod Dekani opaženo onesnaženje vode. Obveščene so bile pristojne službe, ugotovljeno pa je bilo, da se je na platoju gradbišča drugega tira nad Dekani pojavil izvir, ki izpira lapor v kanal in tako pride do obrobnega kanala reke Rižane. Delavci so naredili preusmeritev toka, je še navedla uprava.

Društvo za varstvo okolja in narave AAG pa je danes sporočilo, da je njihova "eko patrulja" ugotovila, da so delavci vodo, pomešano s snovjo za hlajenje svedrov, cementom in laporjem, preusmerili iz predora v sistem vodnih kanalov in mlinščic, ki so neposredno povezani z Rižano, in da je poginilo več štrkavcev.

"Na srečo se je onesnaženje večinoma sedimentiralo, nastal je 'beton', in vsaj do onesnaženja reke Rižane v hujšem obsegu ni prišlo," so navedli v AAG.

Dodali so, da so obvestili policijo in novinarje, na mesto dogodka so prišli odgovorni iz direkcije za vode, civilna zaščita in ostali organi, ki so zadolženi za ukrepanje ob takšnih dogodkih.

...včeraj popoldne smo bili obveščeni, da je prišlo med vrtanjem dekanskega predora drugega tira železniške proge do...

Objavil/a Ribiška družina Koper dne Sobota, 16. april 2022

"V Ribiški družini Koper in okoljevarstveni organizaciji AAG smo presenečeni nad neodgovornim načrtovanjem del v predoru. Glede na kamninsko zgradbo in številne lokalne vodne vire je bilo pričakovano, da bodo med deli zadeli kakšno izmed vodnih koncentracij. Pričakovali bi, da bodo že v fazi priprav poskrbeli za ustrezne lovilce onesnažene vode, kar se bo dogajalo tudi med rednim delovanjem," so zapisali v AAG.

Zahtevajo ukrepanje inšpekcije in organov pregona, sanacijo stanja v vodotokih ter povrnitev škode in stroškov dela ribičem, ob zaključku postopka pa pričakujejo poročilo in izvedene ukrepe, da se takšen dogodek ne bi več ponovil.

Deli novico:

Komentiraj

Za komentiranje je potrebna  Prijava  oz.  Registracija
Piero Panin |  18 .04. 2022 ob  16: 47
-1
Kje so bili naravovarstveniki ko so odprli kamnolom na Crnem Kalu,pou hriba ni vec,postavlja se drogove za elektriko vse porezejo in ocistijo,zgradi se avtocesta divji prasec ne more it niti cez,zdej se vedno vec zemlje uporabi za gradbene parcele...
Ko mi nekdo rece da mu je mar za ekologijo,pusti ti aluminjasto plocevinko in bio jabolka
SkateBordKite |  17 .04. 2022 ob  19: 13
17
No to je pa to ko bedaki delajo projekte in zajebejo naravo.