ZARADI ONESNAŽENE VODE V ANHOVEM NA TOŽILSTVO: Vnaša civilna iniciativa zgolj strah med občane?

Slovenija

Civilna iniciativa Danes bo v ponedeljek pristojno državno tožilstvo seznanila s svojimi ugotovitvami glede oskrbe s pitno vodo v Anhovem. Po lanskem onesnaženju pitne vode na črpališču Močila so namreč med drugim ugotovili, da je imelo črpališče le dovoljenje za črpanje tehnične vode, poteklo pa je konec lanskega leta.

Fotografija je simbolična.

Črpališče Močila tako po mnenju vodje civilne iniciative Mihe Stegla zdaj deluje na črno, saj je vodno dovoljenje za črpanje vode poteklo decembra 2020.

Po mnenju iniciative je sporno tudi, da Občina Kanal ob Soči nima določenega nobenega zavarovanega vodozbirnega območja. Če bi ga vlada na predlog kanalske občine razglasila za črpališče Močila, Salonit Anhovo ne bi mogel dobiti okoljevarstvenega dovoljenja za sosežig odpadkov, je še povedal Stegel.

O teh ugotovitvah bodo v ponedeljek z dopisom seznanili državno tožilstvo v Novi Gorici, ki bo po svoji presoji nato lahko ukrepalo po uradni dolžnosti.

Civilna iniciativa: prečiščevanje vode iz Soče je na dolgi rok dražje

V civilni iniciativi so sicer prepričani, da bi bila za Anhovo in okoliške vasi boljša pitna voda iz zajetja Mrzlek. Vodovod je namreč pripeljan do mostu v Plavah nekaj kilometrov stran od Anhovega. Prečiščevanje vode iz reke Soče iz črpališča Močila pa je po njihovem mnenju na dolgi rok dražje ob uporabe neoporečne vode iz Mrzleka.

Na območju Anhovega so lani poleti zaradi okvare črpalke na glavnem črpališču za vodarno Močila, ki z vodo oskrbuje več kot 1100 ljudi, kar nekaj časa vodo črpali iz rezervnega črpališča, ki se nahaja pod izpusti tehnološke vode iz tovarne Salonit. Odgovorna za onesnaženje je bila družba Eternit, ki je navajala, da je šlo za enkraten dogodek v delovanju čistine naprave. Sistemske rešitve za vodooskrbo Anhovega v vmesnem času še ni bilo.

Odzvali so se tudi v Občini Kanal ob Soči. Županja Tina Gerbec je zapisala: "Civilna iniciativa že več kot leto dni širi neresnice in laži s ciljem zaviranja dela in razvoja v Občini Kanal ob Soči. S širjenjem nepreverjenih informacij namerno seje dvom in strah med občane. Pri tem deluje v sinergiji z društvom Eko Anhovo in dolina Soče, ki je še februarja lani javno preko družbenih omrežij izražalo nezaupanje v vodni vir Mrzlek, danes pa zahtevajo priklop na ta sistem."

Gerbčeva je povedala, da ima vodarna Močila vsa potrebna dovoljenja, vodno dovoljenje za črpanje vode velja do leta 2043. Občina Kanal ob Soči ima izdelane strokovne podlage za določitev vodovarstvenih območij, ki se uporabljajo za oskrbo s pitno vodo. Izdelane so bile zaradi pridobivanja vodnih dovoljenj že pred letom 2010. Prav tako ne drži trditev, da je vodovod iz vodarne Mrzlek pripeljan do mostu v Plavah, je pojasnila kanalska županja.

Salonit: v celoti sledimo vsem zahtevam

Predsednik uprave Salonita Julijan Fortunat pa je povedal, da se je podjetje vedno trudilo, da vodo pripravlja v skladu z vso zakonodajo in je prepričan, da v celoti sledijo vsem zahtevam, ki jih le-ta predpisuje. "Ne glede na to, kje je črpališče, so zahteve vedno enake in mi jih v celoti izpolnjujemo."

Salonit namerava obnoviti vodarno Močila do konca letošnjega leta, obnova bo stala milijon evrov, nato pa naj bi jo predal občini. "O prenosu lastništva na občino se še pogovarjamo, hočemo partnerski in konstruktiven odnos, prepričan sem, da bomo našli prave rešitve v razgovorih, ki jih imamo z občino, smo že zelo napredovali."

Deli novico:

Komentiraj

Za komentiranje je potrebna  Prijava  oz.  Registracija