ZARADI OMIKRONA NA MIZI NOVI UKREPI: Bo mogoče karanteno prekiniti po 5 dneh?

Slovenija

Zaradi pospešenega širjenja koronavirusne različice omikron so na mizi vsi ukrepi za preprečevanje širjenja okužb z novim koronavirusom, je na današnji tiskovni konferenci povedal minister za zdravje Janez Poklukar. Napovedal je, da bodo ukrepe pretresali v tem tednu in iskali najboljše rešitve za zdravstvo in za družbo na sploh.

Če ukrepi niso družbeno sprejemljivi, ostanejo črka na papirju in ne dosežejo svojega namena, je o možnih ukrepih za preprečevanje širjenja koronavirusne različice omikron še povedal Poklukar.

Po zadnjih podatkih so v Sloveniji doslej s sekvenciranjem potrdili 324 primerov okužbe z različico omikron in še 2335 sumov na okužbo s to različico, je navedel.

Povprečna dolžina inkubacijske dobe pri novi različici 2,5 dni

Ker je po njegovih podatkih povprečna dolžina inkubacijske dobe pri novi različici 2,5 dni, je epidemiologom zastavil vprašanje, če je možno karanteno v primeru okužbe prekiniti po petih dneh ob negativnem izvidu testa na okužbo s koronavirusom. V prihodnjih dneh minister zaradi omenjene različice namreč pričakuje porast okužb in posledično tudi odrejenih karanten, kar bi na različnih področjih, ne le v zdravstvu, lahko vodilo v izpad delovnih procesov zaradi pomanjkanja zaposlenih.

Na NIJZ so pojasnili, da so epidemiologi o trajanju karanten zadnjikrat razpravljali minuli petek in sprejeli mnenje, da ob še vedno prevladujoči različici delta krajšanje karanten ni smiselno. Na to temo bodo, kot so napovedali, najverjetneje ponovno razpravljali v tem tednu. Ob tem so poudarili, da so njihovi predlogi epidemioloških ukrepov utemeljeni na aktualnih strokovnih podlagah in znanstvenih dognanjih. Tudi Poklukar je izrazil pričakovanje, da se bodo v prihodnjih dneh in tednih pravila karanten zaradi različice omikron predvidoma spremenila.

Eno od vprašanj ministru se je nanašalo tudi na možnost spremembe pravil karantene za otroke. Karantene so trenutno opravičeni le cepljeni s poživitvenim odmerkom cepiva, ki za otroke še ni registriran. Za otroke je tako ob rizičnem stiku karantena neizogibna. Poklukar je, kot je dejal, na to temo neformalno govoril z epidemiologi NIJZ. "Vendar imunski odziv je imunski odziv, in če tako velja za odraslo osebo, zaenkrat enako zagovarjamo tudi za otroke," je pojasnil.

Poklukar je poudaril, da je cepljenje tudi ob širjenju različice omikron, proti kateri cepiva učinkujejo nekoliko slabše, še vedno smiselno. Nove raziskave po njegovih besedah kažejo, da celična imunost ostaja tudi po cepljenju z vektorskimi cepivi, zato porast hospitaliziranih morda ne bo tako velik, kot je sprva kazalo.

O novi različici različne informacije

Čeprav iz tujine prihajajo različne informacije o novi različici, tudi, da ta povzroča manj hospitalizacij kot različica delta, Poklukar opozarja, da so marsikje v tujini zaradi visoke precepljenosti nov val okužb pričakali z manj zasedenimi bolnišničnimi kapacitetami. V Sloveniji pa se na današnji dan na intenzivnih oddelkih zdravi 173 covidnih bolnikov, kar predstavlja dve tretjini maksimalne zasedenosti intenzivnih oddelkov v četrtem valu epidemije covida-19.

Kakšne so možnosti za uvedbo obveznega cepljenja in pogoja preboleli, cepljeni?

Na vprašanje o možnosti uvedbe obveznega cepljenja in pogoja preboleli, cepljeni (PC) je odgovoril, da čaka na usmeritve stroke. "Ko jih bomo dobili, bomo z drugimi deli družbe pretresali, če je to mogoče implementirati," je dodal.

Epidemiološki kolegij Nacionalnega inštituta za javno zdravje (NIJZ) je sicer prejšnji teden že tretjič razpravljal o obveznem cepljenju proti covidu-19 in ponovno potrdil stališče, da trenutno ne more podpreti njegove uvedbe, saj še ni načrta implementacije. Po veljavnem zakonu o nalezljivih boleznih bi minister za zdravje cepljenje proti covidu-19 lahko uvrstil na seznam obveznih cepljenj na predlog NIJZ.

Kot kaže, epidemiologi NIJZ niso naklonjeni niti uvedbi pogoja PC. "V trenutnem stanju, ko so vsi napori namenjeni obvladovanju širjenja virusa, po našem mnenju ostaja testiranje pomembno. Z vidika omejevanja širjenja okužb poudarjamo pomen po prosto dostopnem samotestiranju za celotno prebivalstvo," so sporočili minuli teden. O pogoju so z ministrom govorili na sestanku 23. decembra lani.

Deli novico:

Komentiraj

Za komentiranje je potrebna  Prijava  oz.  Registracija
manemebasat |  03 .01. 2022 ob  15: 46
Dekleta? Stotisoci umirajo po celem svetu in miljoni imajo hude posledice po ''cepljenju'', ta kriminalec in ostali kekci v vladi pa se kar naprej pumpajo to smrtonosno cepljenje. Pri nas jih je tudi ogromno, le da nasa kriminalska vlada o tem ne govori. Pa kaj je Slovenija tako zamasena? Cel svet se dviga, pri nas pa ovce samo kimate. Ugasnite televizor, potegnite glavo iz riti in malo poglejte kaj drugace misleci menijo o vsej tej zadevi. Predvsem pa, bodite prepricani, DA VLADA NE DELA V VASO KORIST!
kokodek |  03 .01. 2022 ob  13: 58
kriv je za smrt dekleta, in privatizira zdravstvo, odstopi naj!!!!!