Zaradi krojenja izidov nove aretacije v Angliji in Avstraliji

Kronika

Angleška policija je aretirala dva nogometaša šestoligaške ekipe Whitehawk iz Brightona, ki jima očitajo krojenje nogometnih izidov, število aretiranih v zadnjem mesecu dni pa se je tako povzpelo na osem. Gre za 22-letnega Michaela Boatenga in leto starejšega Hakeema Adelakuna, ki sta obtožena sodelovanja v mednarodni kriminalni združbi.

Konec novembra so oblasti na otoku prostost odvzele šesterici oseb, ki so osumljene krojenja izidov, med njimi trem nogometaše. Med preiskavo so odkrili tudi osebo iz Singapurja, ki je za omenjeno združbo stavila na azijskih stavnicah. Igralci so prejeli po 5000 evrov na tekmo, zanimivo pa je, da so morali v začetku tekme prejeti rumeni karton, kar je bil znak, da je tekma prirejena.

Problem se pojavlja tudi v z nogometom ne tako prežeti Avstraliji, kjer so oblasti v zvezni državi Victoria zaradi istega razloga, to je krojenje izidov tekem, privedle tri osebe, dva Angleža in Malezijca. Že septembra so prostost odvzeli devetim nogometašem in enemu trenerju, ki so prirejali izide v prvi in drugi ligi, vsi pa naj bi bili člani ekipe Southern Stars.

Policisti so prepričani, da je deseterica del širše organizacije, ki svoje lovke širi iz Evrope. Zagrožena zaporna kazen za prirejanje izidov v Avstraliji je deset let, branilec Reiss Noel in vratar Joe Woolley sta se s tožilstvom pogodila v zameno za sodelovanje v procesu in plačala le denarno kazen v višini 2000 avstralskih dolarjev.