ZARADI KATASTROFE PRI HRASTOVLJAH OVADENE ŠTIRI OSEBE: SŽ še brez komentarja, občina o dodatnih odškodninskih zahtevkih ne razmišlja

Kronika

Koprski kriminalisti so po preiskavi železniške nesreče pri Hrastovljah, do katere je prišlo junija 2019, ovadili štiri osebe. Sumijo jih storitve kaznivih dejanj opustitve nadzorstva v javnem prometu ter obremenjevanja in uničevanja okolja. Za prvo je zagrožena zaporna kazen do petih let, za drugo pa denarna kazen ali zaporna kazen do dveh let.

Preiskavo so koprski kriminalisti zaključili decembra lani. Kot so spomnili na Policijski upravi (PU) Koper, je junija 2019 na progi med Divačo in Koprom v bližini železniške postaje Hrastovlje zaradi iztirjenja vlaka v ožjem vodovarstvenem območju prišlo do izpusta večje količine letalskega goriva v zemljo. Nastala je velika materialna škoda, pa tudi nevarnost za življenje in zdravje ljudi ter nevarnost za nastanek dejanske škode na kakovosti zemlje in pitne vode.

Na podlagi zbranih obvestil in dokazov je policija na pristojno okrožno državno tožilstvo v Kopru podala kazensko ovadbo zoper štiri osebe, ki so v slovenski gospodarski družbi za upravljanje in vzdrževanje železniške infrastrukture ter vodenje železniškega prometa odgovorne za nadzorstvo in vzdrževanje. Gre za podjetje SŽ-Infrastruktura.

Kot so v sporočilu za javnost zapisali na PU Koper, ovadene sumijo kaznivega dejanja opustitve nadzorstva v javnem prometu ter kaznivega dejanja obremenjevanje in uničevanje okolja. Z opustitvijo svojih dolžnosti in s tem kršitvijo predpisov o varnosti železniškega prometa so namreč dopustili, da je prišlo do iztirjenja mednarodnega tovornega vlaka in posledično do železniške nesreče, v kateri je nastala velika materialna škoda, v višini več kot 2,9 milijona evrov, so dodali.

Prav tako so kriminalisti za obe kaznivi dejanji ugotovili odgovornost pravne osebe, pri kateri so kazensko ovadene osebe zaposlene.

Za kaznivo dejanje opustitve nadzorstva v javnem prometu je zagrožena zaporna kazen do petih let oziroma do treh let, če je dejanje storjeno iz malomarnosti, za kaznivo dejanje obremenjevanja in uničevanja okolja je zagrožena denarna kazen ali zaporna kazen do dveh let, so pojasnili na policiji.

Za komentar smo prosili tudi Slovenske železnice. Z njihove strani smo prejeli kratek in jedrnat odgovor, da kazenskih ovadb niso prejeli, zato z njihovo vsebino še niso seznanjeni. 

Prejeli pa smo tudi odgovor koprske občine, kjer so prepričani, da so kriminalisti svoje delo opravili korektno in da so ovadbe vložili na podlagi temeljite preiskave vzrokov za to nesrečo. "Vsi se zelo dobro zavedamo, da se takšne nesreče pri nas ne smejo ponoviti nikoli več, zato verjamemo, da so Slovenske železnice že v času preiskave naredile vse, kar je v njihovi moči, da jih preprečijo."

Na vprašanje, ali občina morda načrtuje vložiti odškodninski zahtevek, pa so zapisali, da so Slovenske železnice že poravnale vso škodo, ki so je povzročile Rižanskemu vodovodu Koper, "zato o dodatnih odškodninskih zahtevkih v tem trenutku ne razmišljamo". Pri tem so dodali, da občina svoje napore vlaga v dodatni vodni vir, "ki bo občankam in občanom ustavno pravico do pitne vode zagotavljal neodvisno od varnosti v železniškem prometu".

Deli novico:

Komentiraj

Za komentiranje je potrebna  Prijava  oz.  Registracija