ZAPRLI JAVNI PARK, OBČINE PA NISO OBVESTILI: Se je hotel Kempinski odločil za ta ukrep zaradi brezdomcev?

Piran

Občani so opazili, da je okrog parka pred hotelom Kempinski Palace Portorož postavljena ograja, park pa zaprt za sprehajalce. Park je v občinski lasti in ni namenjen izključno hotelskim gostom. Kaj je razlog za njegovo zaprtje?

Park pred hotelom Kempinski v Portorožu (Vir: kempinski.com)

"Park je zaprt zato, ker je zaprt hotel in se bo ponovno odprl 6. marca 2020, skupaj s ponovnim odprtjem hotela. Vsako leto je ob sezonskem zaprtju hotela zaprt tudi park," so nam sporočili iz hotela Kepinski, kamor smo se obrnili za odgovore. Kot so še sporočili, v parku trenutno obnavljajo in menjujejo rastline in sicer, "v skladu z direktivami ter dovoljenji ustreznih organov, saj je park naravna dediščina destinacije."

Na Občini Piran pojasnjujejo, da je bila ograja, ki zapira park, postavljena v sklopu prenove hotela Palace. Vendar informacij glede samega zaprtja parka nimajo in niso seznanjeni s tem, da je park zaprt. Občina ima z družbo Hotel Palace Portorož od leta 2006 sklenjeno 25-letno zakupno pogodbo, z možnostjo podaljšanja za enako dobo.

V skupini na Facebooku je zaokrožila fotografija z ograjo zaprtega parka. (Vir: Facebook skupina/Gibanje Portorož)

V zakupni pogodbi je določeno, da mora zakupnik v času trajanja pogodbe (izvzemši obdobje izvajanja gradbenih posegov) omogočiti dostop do parka vsem in pod enakimi pogoji. Zakupnik lahko sicer določi posebne pogoje ogleda parka, kot so npr. omejitev dostopa ob določenih urah v dnevnem času, zaprtje parka v nočnem času, nadzorovani dostop do parkovne površine ter način vedenja in obnašanja v parku. Kljub temu, da je park zaprt, pa "Občina Piran v tem času ni prejela nobenega zahtevka za soglasje s strani Hotel Palace Portorož".

Za določitev posebnih pogojev ogleda parka se zakupnik odloči "z namenom, da se omogoči javna dostopnost kulturnega spomenika, ki pa ne bo povzročala škode samemu kulturnemu spomeniku ter bo obenem usklajena z izvajanjem hotelske dejavnosti v starem hotelu Palace in na njegovem funkcionalnem zemljišču. Zakupnik ne sme prepovedati ogleda parka zgolj iz razloga, ker tretja oseba ni gost v starem hotelu Palace," dodajajo na piranski občini.

So park zaprli zaradi brezdomcev? (Fotografija je simbolična. Vir: Pixabay)

Na naše vprašanje, kako komentirajo, da je v času sezonskega zaprtja hotela park zaprt, na občini odgovarjajo: "Razloga za zaprtje ne poznamo, zato težko komentiramo. Znano je, da v portoroških mestnih parkih prenočujejo brezdomci in predvidevamo, da so v luči posebnih pogojev za zaščito kulturnega spomenika sprejeli v Hotelu Palace Portorož težko odločitev in zaprli park. Predvidevamo, da gre za začasni ukrep. Po naših podatkih je park večino časa odprt."

Komentiraj

Za komentiranje je potrebna  Prijava  oz.  Registracija
kjočola |  20 .02. 2020 ob  14: 52
Če prav nekatere razumem:
1) najprej bi dali svetovno priznani hotelski verigi park v zakup
2) oni ga redno, kot nadpovprečno dober gospodar, vzdržujejo (in plačujejo)
3) zdaj pa bi radi, da vsi serjete in šetate po njem, kot da je park vaš

Nič čudnega, da smo slovenclji tam kjer smo. Mešanica zastonjkarskega zagovedanega naroda in balkancev.
vseved |  20 .02. 2020 ob  11: 39
Pravilno da je park zaprt. Zagotovo pa to moti lastnike ščenet ki jih tja vodijo scat in srat.
Tiramola  |  20 .02. 2020 ob  10: 27
Park naj občina vzame nazaj.
Park naj da v uporabo občanom in odpravi pomanjkljivosti glede javnih površin.
Če ne, pa prodajte občinsko palačo in vas ne potrebujemo.
Lo
Duracell |  19 .02. 2020 ob  19: 20
Danes park, jutri plaža... ploskajte nedeljku mišiču mišiču
Erazem |  19 .02. 2020 ob  18: 31
Ma kje so bili ti štroncoti, ko se je sklepala pogodba? V drugih strankah, ali pa so vodili prće po Istri.
Veronika Izabela |  19 .02. 2020 ob  16: 02
13
Neverjetno, kako iz vsake GZOP izmišljotine naredijo nekateri celotno teorijo zarote. Res smo na dnu