ZAPOSLENI V ZD LUCIJA ZAČELI BOJ Z OBČINO: "Parkirišča ne damo!" (FOTO, VIDEO)

Piran

Parkirišča v občini Piran so tik pred letošnjo poletno sezono očitno vroča tema. Sprva je vznemirjala 'čez noč' narisana modra črta ob novem zdravstvenem domu v Luciji, nato oddaja v najem gramoznega parkirišča pri portoroški marini, sedaj pa ne bodo več tiho zaposleni v Zdravstvenem domu (ZD) Piran. Ob Občine Piran zahtevajo izpolnitev obljub glede parkirnih mest, rezerviranih za lucijski ZD.

Sindikat delavcev v zdravstveni negi je ob podpori vseh zaposlenih v ZD Piran za danes sklical novinarsko konferenco. Razlog? Obljubljena parkirna mesta, ki bi bila namenjena zaposlenim v novem ZD v Luciji in službenim vozilom, a na katera je občina očitno pozabila. Kot nam je pojasnila predsednica Sindikata delavcev v zdravstveni negi Jasmina Božič, je že 2. junija na občino naslovila dopis glede parkirnih mest, ki bi morala biti namenjena zaposlenim v lucijskem ZD, a so jih prekategorizirali v javna parkirišča, na pogovoru z občino je bilo tudi vodstvo ZD Piran, a do rešitve še ni prišlo. "Pred prenovo zdravstvenega doma je imel zavod na razpolago 40 parkirnih mest, tako za zaposlene kot za službena vozila. Sedaj pa smo ostalih brez vsega," je razočarana Božičeva.

Kot pravi, je prejšnje vodstvo z županom Petrom Bossmanom načrtovalo odkup Parka Sonce, kjer bi za ZD v Luciji zagotovili 57 parkirnih mest, "kot je to določeno v gradbenem dovoljenju, ki se nahaja v mapi DGD, na straneh 23 in 24". Poleg 57 mest za zaposlene in službena vozila, bi bilo 75 parkirnih mest namenjenih pacientom oz. obiskovalcem zdravstvenega zavoda, 30 okoliškim stanovalcem, ostala pa bi bila za prosto uporabo.

Tako je zapisano črno na belem, pravi Božičeva, a je občina na to očitno pozabila. Ob novem zdravstvenem domu, kjer bo skupno na voljo 168 parkirnih mest, naj ne bi bilo posebej za zdravstvene delavce namenjeno niti eno parkirišče. "Kako nam jih ob vsem tem prostoru ne morejo nameniti določenih 57?" se sprašuje predsednica sindikata.

"Na novo zgrajenem parkirišču ob ZD je že sedaj velika gneča, popoldanska izmena komaj da dobi prosto parkirno mesto, kaj bo šele poleti," je svojo zaskrbljenost izrazila Božičeva in izpostavila, da bo dnevna parkirnina stala pet evrov, kar pa bi za zaposlene, ki tam v službo prihajajo vsakodnevno, predstavljalo prevelik strošek.

To parkirišče je občina ponudila kot rešitev problematike.

Občina naj bi zaposlenim v lucijskem ZD sicer ponudila asfaltirano parkirišče nasproti slaščičarne Bučko, kjer bi lahko parkirali z abonmajem za 13 evrov na mesec. A kot pravi Božičeva, tej možnosti niso naklonjeni, saj ima omenjeno parkirišče v najemu za eno leto Okolje Piran "in kdo ve, kaj se bo zgodilo po enem letu."

Zaposleni tako od občine zahtevajo izpolnitev obvez, ki so zapisane v gradbenem dovoljenju. "Parkirišča naj nam uredijo ali v Parku Sonce ali pred novo urgenco, kjer naj bi postavili tudi rampo. Ne pristajamo na nikakršno drugo možnost," je odločna Božičeva.

Kot je še zaključila, niso nobena politična organizacija, želijo si le, da bi ta nova pridobitev, na katero so čakali 40 let (zdravstveni dom, op. a.), dobro služila tako njim kot obiskovalcem. "In ne bomo dovolili, da bi spremembe lomile hrbte zaposlenih v ZD Piran," je odločna Božičeva. 

Novinarska konferenca zaposlenih v ZD Lucija

Novinarska konferenca zaposlenih v ZD Lucija glede problematike parkirnih mest.

Objavil/a Regional Video dne Četrtek, 18. junij 2020

Deli novico:

Komentiraj

Za komentiranje je potrebna  Prijava  oz.  Registracija
vseved |  19 .06. 2020 ob  10: 53
Spet izsiljevanje privilegiranih.! Parkirišče bi moralo biti prvenstveno namenjeno tistim ki pridejo v zdravstveni dom, ne pa zaposlenim . Radi bi se pripeljali pred vrata, parkirali zastonj, bolniki pa ki nujno potrebujejo pomoč pa naj iščejo parkirišče v okolici in hodijo peš do zdravstvenega doma. So ti privilegiranci pozabili , da so tam zaradi pacientov?
anton |  19 .06. 2020 ob  00: 59
@nistenormalni
... povedal sem le, da se mi pet minut hoje od parkirišca do ZD za zaposlene in 13 evrov na mesec za parkirno karto, ne zdi pretirana razdalja in znesek mesečne "karte" ...
... pred SBI je tudi plačljivo parkiranje, zraven ZD Koper in ZD Izola tudi, zaposleni v srednjih in osnovnih šolah v Kp in Izoli tudi plačujejo mesečno karto in še bi lahko našteval ...
... kar je bilo je bilo, časi se spreminjajo, če se ne motim, je bilo pred par leti možno parkiranje na tartinijevem trgu v piranu, pa sedaj ni več, parkirišča, ki so bila brezplačna so sedaj plačljiva ...
... kot sem napisal v spodnjem komentarju, nova oblast, nova politika in vizija razvoja mesta ...
... ali je politika prava, bodo pokazale naslednje volitve ...
nistenormalni |  18 .06. 2020 ob  18: 43
Anton: v Luciji in Piranu imajo šole,vrtci in društva lastno parkirišče za zaposlene in obiskovalce - zastonj.
Center starejših občanov Lucija ne samo, da ima parkirišče za zaposlene in obiskovalce, ga celo trži.
ZD Lucija je imel 40 let lastno parkirišče,z novo stavbo jim je bil prav tako obljubljen,sedaj bi pa - letos dokapitalizirano Okolje - pobiralo denar še tukaj, od zaposlenih?
Kam bomo parkirali pacienti,ko nam bodo ostali, za 5€ na dan, zasedli mesta?
anton |  18 .06. 2020 ob  17: 01
... če je bilo obljubljeno zaposlenim, da bodo ob ZD parkirišča tudi za njih, bi verjetno, če bi bila še vedno isti župan in koalicija, ki jim je to obljubila, izpolnjeno ...
oblast se je zamenjala in vodi svojo politiko in ima svojo, verjetno drugačno vizijo razvoja mesta ...
... če je ta napačna bodo pokazale naslednje volitve ...
... kakor koli, tudi predlagana rešitev za parkiranje zaposlenih ni oddaljena več kot pet minut hoje do ZD in 13 evrov za mesečni abonma se mi ne zdi previsok znesek ...
... ne poznam, da bi imela občine ali drugi javni zavodi zagotovljena parkirna mesta za zaposlene ob zgradbi zaposlenih, vsaj v občini, kjer živim ...
... vsaj moje mnenje je takšno ...
Puter in marmelada |  18 .06. 2020 ob  15: 28
11
Vseved spodbuja komentiranje isto kot uni ki maha z rdeco zastavo pred bikom da cela arena pol gleda predstavo.
Biznis placanega parkirisca je kar donosen,ne rabis zaposlenega,vlagat v infrastrukturo,popravljat in vzdrzevat,nimas bog ti vedi kolko stroskov,nastavis avtomat in on dela cel dan.
Se bojim da jih ne bo se vec.
vseved |  18 .06. 2020 ob  13: 35
-15
Pa kaj bi še radi ti zdeavstveni delavci? Pavje pero v tazadnjo? Občina naj vsakemu zaračuna 100€ za mesečni abonma. Če ne , pa naj se vozijo z avtobusi.
Tiramola  |  18 .06. 2020 ob  12: 10
18
Parkirišča si tu lasti komunalna Piran. Lucija je spalno naselje tu mi bivamo in je bilo vse to že enkrat plačano. Komunala pa bi kasiral za svoj dobiček. Iščejo rudnik za kasiranje, naj raje zmanjšajo izplačila kooperantov.

Lp