ZAPIRA SE CESTA MED BAČO PRI MODREJU IN PETROVIM BRDOM: Pripravljeni trije evakuacijski centri

Slovenija

Po 17. uri bo tolminska občina preventivno zaprla cesto med Bačo pri Modreju in Petrovim Brdom, je za medije povedal župan občine Tolmin Alen Červ. Več odsekov je namreč zaradi plazov nevarnih, zato se pripravljajo na najslabši scenarij. Policijski patrulji bosta občane spuščali domov, če bodo razmere to omogočale, je dodal.

Červ je dodal, da dela na hudourniških vodotokih in aktivnih plaziščih še intenzivno potekajo. V Kneži so tako sprostili pot hudourniku, v Klavžah pa so uredili bankino ceste, da se voda iz struge ne bi razlivala po cesti. Z deli urejajo tudi mesta, na katerih bo gradbena mehanizacija prisotna tudi ponoči in sproti odkopavala nanošen material. Do včeraj so poglabljali tudi strugo Bače in Koritnice na mestih, kjer je bilo predvideno, da bi se struge lahko napolnile, je dejal župan.

Občane, ki se počutijo kakorkoli ogrožene ali opazijo, da se v bližini kaj dogaja, je Červ pozval k predčasni evakuaciji. Nastanitvene kapacitete je tolminska občina uredila v dijaškem domu in Domu upokojencev Podbrdo, še en evakuacijski center pa državna enota Rdečega križa ureja v dvorani Doma puntarjev v Kneži. "Te stvari imamo razpršene po več lokacijah, da v kolikor pride do podora, ki bi zaprl cesto, lahko ljudje še vedno pridejo do enega teh centrov," je pojasnil.

Po Červovih besedah je že zjutraj krenila Slovenska vojska iz Ljubljane proti Mežici, kjer bodo njeni pripadniki naložili še dodatno gradbeno mehanizacijo in okrepili 24 vozil gradbene mehanizacije, ki že sanirajo posledice padavin. V popoldanskih urah pripadnike vojske pričakujejo v Podbrdu, kjer bodo nastanjeni z drugimi razpoložljivimi silami. Pripeljali bodo tudi vojaško sanitetno ekipo, ki bo tam nastanjena čez noč.

Červa ob tem veseli, da so se pripravljali na najslabši možni scenarij, saj se je ta po napovedih Arsa tudi realiziral. Najbolj ga skrbi spodjeden odsek glavne državne ceste pri Grahovem ob Bači, kjer je promet že zdaj urejen enosmerno. "Cel 50-metrski odsek ceste bi lahko zdrsel v grapo, potem imamo našo občino razdeljeno na dva dela. Ravno zato je pomembno, da planiramo po najslabšem scenariju," je župan sklenil izjavo.

Deli novico:

Komentiraj

Za komentiranje je potrebna  Prijava  oz.  Registracija