ZANIMANJE ZA OMILITVENE UKREPE ZA VPLIVE LUŠKIH DEJAVNOSTI PRESEGLO PRIČAKOVANJA: Velik del prijavljenih se bo 'obrisal pod nosom'

Koper

Odziv občanov na lanski dogovor med Luko Koper in koprsko občino o izvajanju omilitvenih ukrepov za zmanjšanje vplivov pristaniške dejavnosti na okolje je presegel pričakovanja. Občina je na razpisu prejela več kot 260 vlog, od tega je upravičencev za sofinanciranje letos 59, tako da bodo do konca leta dodelili vsa razpoložljiva sredstva.

V skladu z novembra lani podpisanim dogovorom se je Luka Koper zavezala v petih letih nameniti skupno milijon evrov sredstev za izvedbo omilitvenih ukrepov, s katerimi bi zmanjšali vplive pristanišča na okolje in okoliške objekte.

Z dogovorom, namenjenim predvsem ukrepom s področja hrupnega onesnaženja, so konkretizirali namere o zmanjšanju vpliva dejavnosti koprskega pristanišča. Ta v zadnjih letih namreč beleži skokovito rast pretovora in nenehno povečuje zmogljivosti, denimo s podaljšanjem prvega pomola, kar vse prispeva k večjemu okoljskemu vplivu pristaniške dejavnosti.

Za izvajanje omilitvenih ukrepov je dogovor predvidel pripravo razpisa, prek katerega bi občani lahko pridobili nepovratna sredstva za izvedbo posameznih ukrepov. Konkretno je občina v letošnjem proračunu zagotovila 400.000 evrov nepovratnih sredstev. Višina nepovratnih sredstev, ki jih lahko pridobi upravičenec, pa znaša najmanj 50 odstotkov upravičenih stroškov naložbe.

Kot so navedli na mestni občini, je odziv občanov presegel tako njihova kot pričakovanja Luke Koper. Na razpis so namreč prejeli več kot 260 vlog, od tega je upravičencev za sofinanciranje v tem letu 59, tako da bodo do konca leta dodelili vsa razpoložljiva sredstva.

V največji meri so se občani prijavili za sofinanciranje zamenjavo stavbnega pohištva, bistveno manjše pa je bilo zanimanje za celovito obnovo stanovanjskih enot.

Zaradi izrednih razmer, povezanih z epidemijo covida-19, je Mestna občina Koper sicer nedavno z 9. na 25. november podaljšala rok za izvedbo omilitvenih ukrepov in posredovanje zahtevkov, ki so osnova za izplačilo nepovratnih sredstev.

Gre namreč za namenska sredstva, ki bi jih morali realizirati letos, a so na občini optimisti, da ne bo prišlo do zapletov: "Z upravičenci se namreč redno usklajujemo in se skušamo v največji možni meri prilagoditi njihovim potrebam," so pojasnili.

Glede na odziv na razpis na občini menijo, da so bili občani, ki živijo v neposrednem vplivnem območju pristanišča, z ukrepi zadovoljni. Ob tem so napovedali, da bodo na podlagi izkušenj iz letošnjega razpisa ter celovite analize vlog in zahtevkov nadaljnje postopke prilagodili tako zaznanim potrebam na terenu kot tudi potrebam tistih prebivalcev, ki posledice vplivov dejavnosti pristanišča najbolj občutijo.

Deli novico:

Komentiraj

Za komentiranje je potrebna  Prijava  oz.  Registracija
štupido |  27 .10. 2020 ob  09: 33
-4
Tiramola: če pišeš "Z financiranjem" alora nisi razumel prav nič. Ne moreš razumeti ničesar, če ne razumeš svojega jezika.
Tiramola  |  26 .10. 2020 ob  18: 08
Sem razumel prav....... Da luka Koper z financiranjem občanom lahko še naprej onesnažuje zrak in proizvaja hrup.
Kaj pol predpisi ne veljajo več, če kupiš nekaj oken in vrat.

Hrup doseže naselje Nokturno na Markovcu.

Ali boste tudi občanom na Markovcu zamenjali okna.
Kaj pa na Hrvatini?
KPK?