ZAMRZNITEV VOJNE V UKRAJINI NI NITI ZAŽELENA NITI MOGOČA: Hitro moramo vzpostaviti raketno obrambo, poziva prvi mož nemške vojske

Svet

Vrhovni poveljnik nemške vojske Carsten Breuer je pozval k hitri vzpostavitvi raketne obrambe pred morebitnim napadom iz Rusije. Predsednik Vladimir Putin ne skriva svojih namenov do Zahoda, je dejal Breuer v današnjem intervjuju za nemške časnike, pri čemer je opozoril, da ima Nemčija pet do osem let časa, da se pripravi na morebitno grožnjo.

Prvi mož bundeswehra meni, da bo Rusija v časovnem okviru od pet do osem let sposobna voditi vojno proti državam Nata. "Do takrat moramo biti tudi mi v Nemčiji sposobni odbiti tak napad," je Breuer povedal v danes objavljenem intervjuju za več časnikov medijske skupine Funke.

"Imamo pet do osem let. V tem času moramo vzpostaviti protiraketni obrambni sistem. Ni druge možnosti," je dodal.

Ruski predsednik Putin po mnenju Breuerja ne skriva svojih namenov do Zahoda. To sicer ne pomeni, da bo do takega napada v omenjenem času dejansko prišlo, je pojasnil, a hkrati opozoril, da je treba biti pripravljen na najslabši možni scenarij. Tak napad bi se lahko odvil v okviru celotnega spektra, od kibernetskih napadov do brezpilotnih letalnikov in raket.

Breuer se je dotaknil tudi vojne v Ukrajini, pri čemer je zavrnil nekatere izjave v Nemčiji o zamrznitvi vojne v državi, ki se sooča z rusko agresijo.

"Zamrznitev vojne predpostavlja sprejemanje tega na obeh straneh. Skorajda ni zamrznjenega konflikta na svetu, ki se ne bi znova razplamtel," je dejal. Zaradi trenutnih vojaških razmer v Ukrajini se zamrznitev vojne ne zdi ne mogoča ne zaželena, je še pojasnil generalni inšpektor nemške vojske.

Nemški kancler Olaf Scholz je takoj po začetku ruske invazije na Ukrajino februarja 2022 napovedal znatno povečanje nemškega obrambnega proračuna, pri čemer je naznanil oblikovanje posebnega, sto milijard evrov vrednega sklada za posodobitev vojske. Pri tem je napovedal tudi, da bo Nemčija za obrambo vsako leto namenila več kot dva odstotka bruto domačega proizvoda (BDP).

Deli novico:

Komentiraj

Za komentiranje je potrebna  Prijava  oz.  Registracija
kokodek |  22 .03. 2024 ob  14: 49
10
nahajte z vojnami in orožejm!!! ven iz NATO!!!