ŽALOSTNA POSLEDICA EPIDEMIJE: Komunala Izola je bila primorana poskrbeti za dodatne kapacitete

Izola

V času epidemije koronavirusa niso na robu samo bolnišnice, temveč se s prezasedenostjo soočajo tudi pogrebne službe. Število smrti se je povečalo, posledično je naraslo število pogrebov. Med bolj obremenjenimi na Obali je Komunala Izola, saj je zadolžena za prevzem pokojnikov iz Splošne bolnišnice Izola, Doma upokojencev Izola in trenutno tudi iz enote doma upokojencev v Pacugu.

Glede na vsesplošno poslabšanje epidemiološke slike v Obalno-kraški regiji so posledično tudi v Komunali Izola pri izvajanju pogrebne dejavnosti v zadnjih dveh mesecih zaznali občutno povečanje števila pokojnikov. Povprečno mesečno število pogrebov je z 10 naraslo na 17 v novembru, do ponedeljka, 14. decembra, pa so opravili že 10 pogrebov. Dnevno izvedejo tudi do tri pogrebe, kar je občutno več kot v preteklih dveh mesecih, pravijo v komunalnem podjetju, ki izvaja na območju občine Izola obvezno gospodarsko javno službo pogrebne dejavnosti.

Pristojni tudi za izolsko bolnišnico 

Komunala Izola je pristojna tudi za prevzem pokojnikov tako iz izolske bolnišnice kot tudi dveh enot Doma upokojencev Izola. Od sredine meseca novembra so iz teh institucij prevzeli še dodatnih 60 pokojnikov, ki so jih nato od njih prevzela druga komunalna podjetja in jih odpeljala v kraj njihovega pokopa.

Preobremenjenost in prezasedenost kapacitet pri vseh deležnikih se odraža na daljših čakalnih dobah

Zaradi preobremenjenosti izvajalca upepelitev kot tudi zapolnjenih kapacitet hladilnih prostorov v izolski bolnišnici in drugih podjetjih, ki izvajajo pogrebno dejavnost in pri izolski komunali prevzemajo pokojnike, so se čakalne vrste podaljšale, zato so bili primorani poskrbeti za dodatne kapacitete hladilnih prostorov. Od preteklega tedna so se v Komunali Izola opremili z dvema dodatnima hladilnima enotama, v katerih lahko hranijo do največ 30 pokojnikov: "Glede na prezasedenost hladilnih kapacitet v teh institucijah se je to izkazalo kot zelo dobra rešitev."

Dodatni hladilni enoti na pokopališču v Izoli

Poleg tega so povečali oz. prilagodili tudi število zaposlenih trenutnim izrednim razmeram. V sklopu pokopališke in pogrebne dejavnosti je trenutno osem zaposlenih.

Do občutnih zamud pa prihaja tudi pri upepelitvah v ljubljanskem javnem podjetju Žale, s katerim ima Komunala Izola pogodbo. "Čas od smrti do pokopa oz. upepelitve je bil v "običajnih" razmerah dva do tri dni, v novembru se je ta podaljšal na sedem, v zadnjem tednu pa že na več kot 10 dni," pojasnjujejo v izolski komunali in dodajajo:

"Z namenom, da so stranke takoj seznanjene z izrednim stanjem glede čakalne dobe na upepelitev, kontaktiramo podjetje Žale v njihovi navzočnosti in jih tako neposredno seznanimo o predvidenem času upepelitve ter možnostih izvedbe pokopa."

Zaradi epidemioloških ukrepov pa tudi organizacija pogrebov poteka v zelo okrnjeni obliki. Kot pravijo na komunali, svojci razumejo omejitve, ki so na državni ravni predpisane v sklopu ukrepov zaradi epidemije covid-19 in jih tudi spoštujejo.

Deli novico:

Komentiraj

Za komentiranje je potrebna  Prijava  oz.  Registracija
pinkopalinko |  16 .12. 2020 ob  13: 13
resnica boli
vseved |  15 .12. 2020 ob  17: 22
-2
14 dni , 10 pokopanih. Se ne da pokopati več kot 1 na dan?
I know |  15 .12. 2020 ob  16: 34
-3
Pohvalna poteza Komunale Izola.
Se vidi, da tam razmišljajo. Poskrbeli so tudi za nekaj pokojnikov iz Pirana.