ŽALJIVKE, VPITJE IN GROŽNJE DEL VSAKDANA TUDI V IZOLSKI BOLNIŠNICI? "Zaposleni so na tovrstne primere dobro pripravljeni"

Izola

Pred nekaj dnevi smo poročali o preobremenjenosti zdravstvenega kadra v izolskem zdravstvenem domu (ZD). Po besedah tamkajšnjih zaposlenih le-ti opažajo izreden porast neprimernega vedenja in nestrpnosti s strani pacientov. Do nemalo neprimerne komunikacije prihaja že v telefonskih pogovorih, ti pa se v nekaterih primerih stopnjujejo celo do nasilja v sami zdravstveni ustanovi. Po vsakodnevnih verbalnih napadih in grožnjah ter povečani količini dela, ki je posledica pandemije, je slovensko zdravstveno osebje preobremenjeno in izgorelo, vedno več jih zaradi opisanega stanja zapušča delovna mesta. Ali se s tem soočajo tudi v izolski bolnišnici?

Iz Splošne bolnišnice Izola (SBI) odgovarjajo, da se tudi sami soočajo s težavami, ki so posledica daljših čakalnih vrst zaradi covida-19. Neprimerna verbalna komunikacija, tako preko telefona kot v sami ustanovi, jim ni tuja. Vseeno pa, kot poročajo, še v nobenem verbalnem napadu na zdravstvenega delavca ni prišlo do posredovanja varnostne službe. "Zaposleni so opravili dodatno usposabljanje na področju komunikacije v stresnih situacijah. Morebitni napad se trudimo preprečiti, preden pride do točke, ko bi bilo potrebno posredovanje varnostnika," so pojasnili.

Z absentizmom kadra se v izolski bolnišnici soočajo v manjši meri. Po poročanju pristojnih je trenutno največji problem predvsem v pomanjkanju kadra v zdravstveni negi. "Tega rešujemo s prerazporejanjem, opravljanjem nadurnega dela ter s pomočjo študentov zaključnih letnikov Fakultete za vede o zdravju, seveda pod nadzorom mentorjev," povedo in dodajajo, da v SBI trenutno primanjkuje 20 odstotkov kadra zdravstvene nege.

V izolski bolnišnici primanjkuje predvsem kader zdravstvene nege.

Iz bolnišnice ne poročajo o povečanju števila odpovedi delovnega razmerja, ki bi bile posledica trenutne situacije. Predvsem pri zdravnikih tega ne zaznavajo. Kot že rečeno, pa to v povišani meri zaznavajo pri medicinskih sestrah. Ob tem pojasnjujejo, da so odpovedi delovnega razmerja oziroma fluktuacija zaposlenih v zdravstveni negi nekaj običajnega. "To je posledica prehoda v primarni nivo, kjer so obremenitve nižje, plačilo pa ostaja enako," dodajajo.

"Ob preobremenjenosti je zaposlenim v bolnišnici na voljo terapevtska pomoč, na katero se lahko obrnejo, če so v stiski," še povedo.

Deli novico:

Komentiraj

Za komentiranje je potrebna  Prijava  oz.  Registracija
Bella |  12 .10. 2021 ob  11: 54
Nasilje prihaja z vseh strani: od pacientov, ki izgubijo zivce, od "zdravnikov", ki silijo ljudi v smrt, zaplete in neznane scenarije, od norih lastnikov trgovin, crpalk, cvetlicarn .... da morajo kazati zdravstveni karton, od delodajalcev, ki grozijo z odpovedjo.... in se in se..Dajmo se pogovarjat o vzroku za vse te ekscese po njihovo ali obicajne reakcije ljudi, stisnjenih v kot po nase...
Normalen clovek ne podpira nasilja, ve pa, da vsaka akciji ko je pokvarjena in nesmiselna sledi reakcija z nepredvidljivim izidom.