ŽALJIVA IZJAVA: Označil jih je za usrane luknje

Svet

Ameriški predsednik Donald Trump je danes zanikal, da bi v četrtek na sestanku za zaprtimi vrati s kongresniki o ureditvi problema priseljevanja afriške in nekatere druge države označil za "usrane luknje". Na njegovo izjavo se je vsul plaz kritik.

"Zakaj prihajajo sem vsi ti ljudje iz usranih lukenj," naj bi dejal Trump po navedbah ljudi, ki so bili seznanjeni z vsebino sestanka. To izjavo je objavilo več ameriških medijev. "Besede, ki sem jih uporabil na sestanku o DACA, so bile krepke, vendar to niso bile besede, ki sem jih uporabil," je sporočil na Twitterju.

"Želim si sistem priseljevanja, ki bo temeljil na učinku, in ljudi, ki bodo pomagali dvigniti našo državo na naslednji nivo," je zapisal Trump v drugem tvitu. "Želim si varnost in sigurnost za naše ljudi," je dodal.

Na četrtkovem sestanku so razpravljali o kompromisnem predlogu, po katerem bi program zaščite nezakonitih priseljencev, ki so jih v ZDA kot mladoletne pripeljali njihovi starši, ohranili, ukinili pa bi vizumsko loterijo in možnost, da zakoniti priseljenci v državo pripeljejo tudi svoje družinske člane.

Demokratski senator iz Illinoisa Dick Durbin je na sestanku našteval države, katerih državljani bi lahko dobili začasni zaščiteni status zaradi objektivnih okoliščin doma, ko bodo ukinili program loterije za dovoljenja za delo in bivanje v ZDA. Ko je Durbin prišel do Haitija, je Trump vskočil in ga vprašal, zakaj v Ameriki potrebujejo Haitijce in zakaj želijo še več Afričanov ter dodal vprašanje, zakaj si želijo vse te ljudi iz "usranih lukenj", namesto na primer iz Norveške.

Kar poročajo mediji čista resnica

Potem ko je Trump zanikal svoje žaljive izjave, je Durbin zatrdil, da je to, kar poročajo mediji čista resnica. Dejal je, da so bile Trumpove besede polne sovraštva, zlobe in rasizma. "Ne morem verjeti, da je katerikoli predsednik v vsej zgodovini Bele hiše, te ovalne pisarne, izgovoril besede, ki sem jih v četrtek slišal od našega predsednika," je izjavil Durbin.

Durbin, ki je nekoč sedel v senatnih klopeh skupaj s kolegom iz Illinoisa Barackom Obamo, s katerim sta prijatelja, ni hotel ponoviti Trumpovih besed o usranih državah, ampak je le zatrdil, da so medijska poročila povsem točna. "Nisem prebral nobenega, ki ne bi bilo točno," je dejal.

Norvežani Trumpovo povabilo zavrnili

Norvežani, ki se jih je lani po uradni statistiki v ZDA priselilo le 509, pa so Trumpovo povabilo zavrnili. "V imenu Norveške hvala, ampak ne hvala," je tvitnil konservativni norveški poslanec Torbjoern Saetre, podobno pa so se na Twitterju odzvali številni njegovi rojaki.

Predstavniki vlade premierke Erne Solberg, ki je v sredo obiskala Belo hišo, "spoštljivo" zavračajo komentarje na Trumpovo izjavo, ameriški profesor novinarstva na univerzi v Stockholmu Christian Christensen pa je bil v tvitu bolj neposreden. "Jasno je, da se Norvežani želijo preseliti v državo, kjer bodo imeli veliko več možnosti, da jih nekdo ustreli, da živijo v revščini, izgubijo zdravstveno zavarovanje, ne dobijo plačane porodniške ali subvencioniranih vrtcev ter vidijo veliko manj žensk na položajih politične moči," je zapisal.

Deli novico:

Komentiraj

Za komentiranje je potrebna  Prijava  oz.  Registracija
@IBRO | danes ob 18:13 |  13 .01. 2018 ob  20: 28
Glede na to, da si tako razgledan, daj še povedat kdo tišči Afriko v revščino? Kdo izkorišča naravne dobrine in delovno silo (med drugim veliko število otrok) za majhen denar? In ja, ponovno si dokazal koliko si vreden. Za bit posranc, ne rabiš metat smeti čez okno. Dovolj je to kar nosiš v glavi in v srcu.
Vladoiu |  13 .01. 2018 ob  19: 23
Dragi Ibro, Američani so si Afričane sami navozili!!!!! Malo prečitaj kakšno knjigo....
IBRO |  13 .01. 2018 ob  18: 13
ti afna ne vem kdo, lepega idola imaš! A ga vprašam kako vozi nemce porivat nube v Afriko Ti si potoval lih do muđe, tako da več kot razglednic, ki so ti jih sorodniki iz bivše juge poslali najverjetneje nisi vidu. Če bi metal smeti čez okno bi mi lahko reku kakorkoli, sicer pa žal očitno ne veš kaj govoriš.
@IBRO | danes ob 12:59 |  13 .01. 2018 ob  14: 09
-1
Če te užalim s tem, da ti rečem da si posranec, ti to ustreza? Sam sem precej prepotoval in lahko rečem, da si ti in Trump pošteno motita. Če ne verjameš meni, pa vprašaj Zvoneta Šerugo, priznanega fotografa in popotnika o ljudeh v Afriki recimo.
IBRO |  13 .01. 2018 ob  12: 59
Ne vem zakaj se ljudje zgrazajo?! Naj grejo po svetu in bodo videli! Neglede na to da je idiot, mu dam popolnoma prav! Je povedal kar je pač res!
@yasuo | včeraj ob 19:23 |  13 .01. 2018 ob  10: 12
-1
Tvoj komentar odraža infantilnost tvojega razmišljanja.
@Redko pove kaj pametnega | včeraj ob 19:32 |  13 .01. 2018 ob  10: 08
-2
Nič pametnega ni povedal. Nasprotno. Današnjo Ameriko so zgradili priseljenci in sužnji tudi iz držav, ki jih je žaljivo označil. Tisti, ki pritrjujete taki retoriki, ste navadni rasisti. Po drugi strani...ali je Trump višji nivo za Ameriko?
Dr itto |  13 .01. 2018 ob  10: 00
I like Trump
Trump |  13 .01. 2018 ob  09: 16
mi je vsak dan bolj všeč
Redko pove kaj pametnega |  12 .01. 2018 ob  19: 32
ampak to, bi morali upoštevat vsi državniki za lastne države: ""Želim si sistem priseljevanja, ki bo temeljil na učinku, in ljudi, ki bodo pomagali dvigniti našo državo na naslednji nivo," je zapisal Trump v drugem tvitu."
yasuo |  12 .01. 2018 ob  19: 23
humanisti ki se zgražate nad Trumpom in delite minuse ljudem ki povejo svoje mnenje dokažite da ste boljši od Trumpa in si vzamite domov begunce
@Bingobongo | danes ob 18:15 |  12 .01. 2018 ob  18: 30
-3
Lahko postrežeš z uradnim virom svoje trditve?
1