Zaključuje se projekt saniranja divjih odlagališč Diva

Slovenija

S koncem marca se zaključuje čezmejni projekt Diva, v katerem so v zadnjih dveh letih poleg Mestne občine Koper kot partnerji sodelovali Znanstveno raziskovalno središče UP ter na hrvaški strani Istrska županija in občine Buzet, Pulj in Umag. Projekt, katerega glavni cilj je bil saniranje in odprava divjih odlagališč, je več kot uspešno zaključen.

V zbiralnih akcijah so namreč zbrali kar 1190 kubičnih metrov odpadkov, na območju Istre pa so uspeli sanirati mnogo več od prvotno zastavljenih desetih odlagališč, so po novinarski konferenci ob zaključku omenjenega projekta sredi tega tedna sporočili iz koprske občine.

Projekt, s katerim so želeli ozavestiti javnost o pomenu varstva okolja in o resnosti divjih odlagališč, urediti in sanirati odlagališča ter preprečiti nastanek novih, se je uradno začel 1. aprila 2011 in je do danes postregel s številnimi aktivnostmi na obeh straneh meje.

Na Hrvaškem so tako v okviru projekta uspeli vzpostaviti t.i. GIZ bazo podatkov o divjih odlagališčih. Poleg tega so v sklopu Dive izdelali tudi prvo podrobno biološko raziskavo divjih odlagališč oziroma vplivov na okolje in zdravje ljudi. To ima po mnenju sodelujočih velik pomen za nadaljnje aktivnosti osveščanja javnosti, predvsem mlajše populacije. Tudi sicer je bila glavnina aktivnosti usmerjena v osveščanje prebivalstva o resnosti problematike nenadzorovanega odlaganja odpadkov. V ta namen so izdelali spletno stran ter tudi številne plakate, brošure, razglednice in celo videoposnetek.

Vrednost projekta je znašala 644.000 evrov, od katerih je 85 odstotkov prišlo iz naslova sredstev IPA operativnega programa Slovenija Hrvaška 2007 - 2013, so še zapisali na Mestni občini Koper.

Več iz rubrike Družba:

Vikend v pubu Lord Byron

Velikonočni prazniki in jedi

Občina Piran poziva k preklicu ponudbe za zakup zemljišč

Deli novico: