ZAKLJUČENA PRVA FAZA GRADNJE ZD LUCIJA: Do konca meseca selitev, novembra rušenje starega dela

Piran

Prva faza gradnje novega Zdravstvenega doma v Luciji se je pričela 16. aprila, gradbena dela v tej fazi pa so se zaključila v teh dneh. Do konca meseca, predvidoma prihodnji petek, bodo opravili tehnični pregled. Sledili bodo selitev v nove prostore, rušenje preostalega zdravstvenega doma in gradnja druge faze. "Načeloma vse poteka po urniku, gradnja poteka tako, kot je bilo dogovorjeno," je potrdil tiskovni predstavnik Občine Piran Bruno Kuzmin.

Tako bo izgledal nov ZD Lucija.

"Stari del se bo zdaj lahko preselil v novega, kar pomeni, da lahko začnemo v drugi fazi rušiti stari zdravstveni dom in tam graditi podoben objekt," je dodal. Osebje in opremo se bo v novozgrajeni objekt lahko preselilo po pridobitvi uporabnega dovoljenja. Selitev v prizidek je predvidena do konca oktobra, saj naj bi v začetku novembra pričeli z rušitvijo starega dela, pa je pojasnil direktor ZD Piran Matjaž Krajnc.

Fotografija je simbolična.

Novi zdravstveni dom bo za 700 kvadratnih metrov večji

V prvi fazi sta potekala rušitev in novogradnja obstoječih prostorov na zahodnem delu ob Solinarski cesti, v okolici lekarne Lucija, kjer so bile ambulanta družinske medicine, referenčna ambulanta, specialistična ambulanta za diabetike, internistična ambulanta in psihiatrična ambulanta. Trenutno tam potekajo zaključna dela.

Druga faza bo obsegala nadomestno gradnjo na območju sedanjega zdravstvenega doma. Oba objekta bo združeval nov glavni vhod, vzdolžni atrij bo objekt ločil na zahodno novo krilo in vzhodni nadomestni krili objekta. Celoten objekt bo 700 kvadratnih metrov večji ob obstoječega, poleg njega bo več kot 100 dodatnih parkirnih mest, kar bo omililo parkirno stisko prebivalcev Lucije.

Osem novih ambulant in center za krepitev zdravja

Nov zdravstveni dom bo z zagotovitvijo dodatnih štirih ambulant, treh referenčnih ambulant, novo ambulanto medicine dela, prometa in športa ter izboljšano urgenco prispeval k zmanjševanju čakalnih vrst. Poleg visokih energetskih in okoljskih standardov bo dom na povečani površini prispeval k promociji zdravja, saj bo v njegovem sklopu sodoben center za krepitev zdravja s predavalnico, telovadnico in fizioterapijo.

Vrednost investicije je ovrednotena na 4,26 milijona evrov brez DDV. Od tega je ministrstvo za zdravje prispevalo 200.000 evrov, občina pa je pridobila 1,03 milijona evrov iz Eko sklada. Zdravstveni dom bo skoraj ničenergijski. Če bo vse potekalo po začrtani časovnici, bo dokončan do julija 2020 – kar je 40 let po odprtju obstoječega.

Komentiraj

Za komentiranje je potrebna  Prijava  oz.  Registracija
Tiramola  |  18 .10. 2019 ob  18: 04
Evo, ena lepa novica. Lp