ZAKAJ SO SE ODLOČILI ZA PONOVNO UVEDBO ZAŠČITNIH MASK ZUNAJ? Takšen je odgovor Logarjeve (VIDEO)

Slovenija

V 11 dneh strogih omejitvenih ukrepov za zajezitev epidemije covida-19 ne pričakujejo drastičnega upada okužb, velik uspeh bo že, če število okuženih ne bo višje kot sedaj, je dejala infektologinja in vodja strokovne svetovalne skupine za covid-19 Mateja Logar. Kot je dodala, bodo zadovoljni, če reprodukcijo število ne bo poraslo.

Logarjeva je na današnji vladni novinarski konferenci poudarila, da so bili strožji ukrepi uvedeni po dolgotrajnem tehtnem in premisleku. Spomnila je, da so v začetku marca predvidevali izboljševanje stanja in posledično tudi sproščanje ukrepov, a se je epidemiološka situacija zaradi širjenja bolj kužne angleške različice koronavirusa začela slabšati. Kot je dejala, je svetovalna skupina razmišljala o tem, ali imajo na voljo kakršnekoli druge ukrepe, a so glede na literaturo in dosedanja spoznanja ugotovili, da so strožji ukrepi oz. zapiranje države edina možnost, ki jo imajo v tem trenutku za vsaj delno upočasnitev pritiska na bolnišnice in zmanjševanje števila okuženih.

"Zavedati se moramo, da če ne bi v tem trenutku uvedli teh ukrepov, bi lahko bilo čez 10, 14 dni stanje v Sloveniji še bistveno slabše in bi bili potrebni še dodatni, bolj strogi ukrepi z vprašljivim učinkom, glede na to, koliko ljudi bi bilo v tistem trenutku že prizadeti," je dejala Logarjeva. Statistiki, ki so izdelovali različne modele, so ocenili, da bi bilo petdnevno zaprtje bistveno prekratko. Zato so se odločili za 11-dnevno, ki po modelskih napovedih napoveduje sicer možen delni porast po sprostitvi, ampak potem pa ponovno nižanje, je pojasnila.

Zaveda se, da so ukrepi sprejeti z nelagodjem in neodobravanjem predvsem pri tistih, ki imajo izkušnjo lažjega prebolevanja okužbe. Ob tem je opozorila na omejeno število posteljnih kapacitet v bolnišnicah, predvsem v enotah intenzivne nege, kjer zdravijo najhuje bolne, tudi tiste brez covida-19.

Logarjeva je danes še pojasnila, zakaj so se odločili za ponovno uvedbo zaščitnih mask zunaj. Spomnila je, da so bile maske potrebne tudi sedaj, če ni bilo možno zagotavljati zadostne medosebne razdalje, a se je na to pogosto pozabilo. "Če vemo, da se virus tudi v zunanjem okolju širi, če ni razdalja vsaj 1,5 metra, je pomembno, da vplivamo na to in preprečimo prenos virusa tudi v tem okolju," je dejala.

Glede izjeme druženja na velikonočno nedeljo je Logarjeva pojasnila, da so ocenili, da druženje dveh družin kljub vsemu ne predstavlja tako velikega tveganja, da bi bilo to treba v tem trenutku absolutno preprečiti. Ob tem svetujejo tudi prezračevanje in tudi vzdrževanje razdalje. Izjemo je predlagala strokovna skupina in po besedah Logarjeve so bili glede tega dokaj enotni.

Veliko se pogovarjajo tudi o sledenju kontaktom okuženih. Po njenih besedah je v pripravi sistem evidence ob prestopu meje, ki se pozneje prevesi v izdajo karantenske odločbe, če je to potrebno.

Na vprašanje, zakaj so se ponovno odločili za zapiranje šol, je Logarjeva odgovorila, da želijo z vsemu ukrepi zmanjšati število stikov, do katerih prihaja tudi v šolskem okolju. Zato so se odločili, da med dejavnosti, ki se zapirajo, vključijo tudi šole. Ob tem je dejala, da se 12. aprila v šolo vračajo vsi osnovnošolci in dijaki po modelu C.

Deli novico:

Komentiraj

Za komentiranje je potrebna  Prijava  oz.  Registracija
4ugoketo |  29 .03. 2021 ob  19: 21
Maske so samo farsa, nebistvene.
Problem je, da lockdown ne pomaga, oziroma celo škoduje.
Primerjajte Hrvaško in Slovenijo
Ali Florido (brez omejitev) s Californijo
ali Švedsko in Nemčijo (zadnjih par mesecev, število smrti na miljon, ne pozitivni testi, ki nič ne povejo)
Vsi liberalni ukrepi so daleč boljši od zdravstvene diktature.

A kja pomagamo dokazi, če imamo neverjetne STROKOVNJAKE.
In politike, ki naredijo, kar reče DEUTSCHLAND.
magik |  29 .03. 2021 ob  15: 19
ZAKAJ SO SE ODLOČILI ZA PONOVNO UVEDBO ZAŠČITNIH MASK ZUNAJ?
Zmedo glede nošnje mask na zunanjih javnih površinah vseskozi delate samo in izključno novinarji, s tem, da izjave in predpise jemljete iz konteksta!

MASKE SO BILE NA PROSTEM OBVEZNE TUDI DO SEDAJ, ČE NI BILA MOŽNA RAZDALJA DVEH METROV, tako, da NI RES, da so se vladni pajaci, vključno s svojimi marionetami (Fafangle, Krek,...) odločili za ponovno uvedbo zaščitnih mask zunaj!!!