ZAKAJ NI BOLJŠE 'VROČE AKCIJE' OD TISTE PO PREPIRU: Terapevti odgovarjajo

Trendi

Velikokrat prepiru med partnerjema, ki ga spremljajo jezne besede, morda izbruh besa in potok solza, sledi 'vroča akcija' oziroma tako imenovani seks sprave. Da je ta posebej vroč in poln strasti, verjetno veste iz svojih izkušenj. In to dokazujejo tudi raziskave, v katerih se je nemalokrat izkazalo, da spori med parterjema prebudijo spolno slo. Terapevti odgovarjajo na vprašanje, zakaj je seks po prepiru tako sladek.

Dejstvo je, da spor, ne glede na to, kaj mu je vzrok, med zaljubljenca vnese razdor in povzroči čustveno razdaljo, seks, ki temu sledi, pa je dober obliž na rano, ki ponovno vzpostavi bližino. Seveda pa ni nobenega dvoma, da je njegov učinek močnejši, kadar je konflikt pred njim uspešno rešen, piše HuffPost.

Kje tiči njegova skrivnost?

Na kratko bi se lahko reklo, da razgreta čustva v postelji delajo čudeže, o čemer pričajo tudi izpovedi parov na terapijah. "Velikokrat moški in ženske v moji ordinaciji povedo, da jih spor dobesedno podžge," je povedala terapevtka Marissa Nelson in dodala, da intimni akt nedvomno predstavlja boljšo možnost kot kujanje in kaznovanje z odrekanjem spolnim radostim enega ali drugega partnerja.

"Za mnoge seks pomeni obliko opravičila. Spravo brez besed. In s tem se dejansko okrepi razmerje, saj se med intimnim aktom v telesih ljubimcev sprošča oksitocin, hormon zbliževanja in tesne povezave. Pozitivna čustva znova nadvladajo negativna in jabolko spora na koncu ni več tako pereče," enega od razlogov za seks sprave niza terapevtka in navaja še drug pomen: "Leta 2008 so izraelski strokovnjaki zaključili, da je seks sprave nekakšno zagotovilo, da partnerja po konfliktu ne bosta skočila v objem nekoga tretjega. Kar je vsekakor manj romantično dejstvo, a mislim, da je smiseln tudi s tega vidika."

Seks sprave kot beg pred rutino

Vse skupaj ima še eno pozitivno plat. Seks sprave je lahko sredstvo za razbijanje rutine v zvezi. Spolni odnos po sporu je tisti, v katerem sta partnerja najbolj pripravljena na novosti in na bolj poredne prijeme. Zato razbija rutino, kar nikoli ne more biti slabo. Stoji pa v ozadju tudi povsem biološka razlaga, katero izpostavlja psihologinja in spolna terapevtka Meghan Fleming: "Med sporom se aktivirajo enake telesne funkcije, kot med vzburjenjem: pospeši se dihanje, srce bije hitreje, krvni pretok je hitrejši. Zato je povsem logično, da je seks po sporu tako mamljiv in strasten ter privede do izrazitejših in močnejših orgazmov."

Z njo se strinja terapevt Douglas Brooks: "Večina orgazmov ni pogojenih zgolj s telesno stimulacijo, temveč tudi s čustvenim stanjem. Nobenega dvoma ni, da so čustva med sporom na višku ter zato vodijo v tako zadovoljujoč spolni odnos."

Lahko je tudi slab

Seks sprave je torej nekaj povsem naravnega, pogostega, a pozitivnega le, v kolikor se z njim težav ne prekriva. Vzorec postane zvezi škodljiv, kadar zadeve niso dorečene in spolni odnos le potisne težave v ozadje. Te prej ali slej znova privrejo na plano. Seks sprave je zvezi koristen samo, kadar par vendarle doseže nekakšen kompromis ali dogovor. V nasprotnem primeru bolj škoduje, saj vodi v toksično zvezo in manipulativen odnos. Ključ je, da rešita zadrege, ki so do spora v prvi vrsti pripeljale. Pred, med ali po seksu, zaključujejo terapevti. 

Deli novico:

Komentiraj

Za komentiranje je potrebna  Prijava  oz.  Registracija