ZAKAJ NE BODO VRNILI VEČ KOT 100.000 EVROV PLAČANIH PRIJAVNIN? Organizatorji Istrskega maratona navajajo ta razlog

Koper

Ko so organizatorji dokončno odpovedali letošnji Istrski maraton, je završalo. Predvsem zato, ker so sporočili, da prijavnin ne bodo vračali in da jih ne bo mogoče prenesti v naslednje leto. Po odgovore smo se obrnili na Društvo Istrski maraton, kjer pravijo, da se stroškom niso mogli izogniti. 

Zaradi 'koronskih razmer' je bila odpovedana večina športnih prireditev v državi in tako so tudi tradicionalni Istrski maraton najprej prestavili iz aprila na oktober, kot smo že poročali, pa so ga pred dnevi dokončno odpovedali. Kot so povedali v Društvu Istrski maraton, je bilo prijavljenih 4661 tekačev, od tega jih je 3871 že plačalo prijavnino.

Kar zdaj najbolj bode v oči, je odločitev organizatorjev, da prijavnin ne bodo vračali, niti jih ne bo mogoče prenesti v prihodnje leto. Bodo pa prijavljenim razdelili pripadajoče tekaške pakete z majico, naglavno ruto, medaljo in promocijskimi darili sponzorjev.

Prijavnina je znašala 32 evrov za tekača in 29 evrov za člana skupinske prijave. Organizatorji so tako v žep pospravili več kot 100 tisoč evrov

Organizatorji: "Za prireditev porabimo celo leto. Stroškom se nismo mogli izogniti."

"Odločitev, da prijavnin ne vrnemo, smo sprejeli na podlagi dejanskih zmožnosti. Ker je bila prireditev prestavljena tik pred izvedbo, ko smo imeli praktično vse narejeno, dobavljeno in plačano, se nismo mogli izogniti dotedanjim stroškom. Te smo, kot vsako leto, pokrili s prijavninami in delno s pokroviteljskimi sredstvi, ki smo jih prejeli do tedaj," pravijo v Društvu Istrski maraton.

Kot poudarjajo, za tako množično prireditev porabijo celo leto. "Marsikdo ne pomisli, da se materiali nabavljajo veliko mesecev prej, saj gre za zelo velike količine. Poleg nabave majic, medalj in drugih materialov za načrtovanih 5000 tekačev in 1000 prostovoljcev je potrebno za brezhibno tehnično in varno izvedbo izvesti še vrsto drugih aktivnosti, ki jih je tudi potrebno plačati."

Ker obstaja negotovost glede izvedbe množičnih prireditev tudi za prihodnje leto, si kot neprofitno društvo ne morejo privoščiti dogodka prestavljati v nedogled, pravijo. "Prvič smo se znašli v taki situaciji."

So pa tekačem zagotovili, da jim bodo poleg tekaškega paketa podarili tudi bon s popustom za prijavo na naslednji maraton. Koliko bo znašal popust, trenutno še ne vedo. Ne bodo pa vrednostni boni izstavljeni na posameznikovo ime, temveč bodo vsebovali unikatno kodo, s katero se bo tekač prijavil na naslednjo edicijo. Če se sam naslednjega tega ne bo mogel udeležiti, bo lahko vrednostni bon s popustom podaril.

Očitke odločno zavračajo

Pod člankom o odpovedi maratona, so se na našem portalu vsuli številni komentarji tistih, ki se čutijo opeharjeni in obsojajo odločitev organizatorja, da prijavnin ne bo vrnil. Za nekatere to pomeni krajo, omenjena je bila celo skupinska tožba.

"Očitke odločno zavračamo. Priprava in izvedba tako množične prireditve je povezana z visokimi stroški, v našem primeru približno 300.000 evrov. Prijavnine tekačev pokrijejo manj kot polovico vseh stroškov prireditve. Ker smo imeli za aprilsko izvedbo že vse pripravljeno, so s tem tudi nastali stroški, ki pa jih s prijavninami nismo uspeli pokriti v celoti. Zato smo s pomočjo pokroviteljev in partnerjev zagotovili sredstva za pokrivanje dosedanjih stroškov in za vsaj delno povračilo prijavljenim v obliki vrednostnega bona in materialov," odgovarjajo na očitke v društvu.

Ob tem v društvu dodajajo, da se marca niso mogli izogniti nastalim stroškom, saj se je situacije povezana z ukrepi glede koronavirusa zaostrila nenadoma. Prav tako razmere niso kazale, da bodo posledice epidemije tako dolgotrajne in so 'do zadnjega' verjeli, da je premik dogodka v oktober najboljša rešitev.

Virtualni tek

"Verjemite, da odločitve nismo sprejeli čez noč. Posvetovali smo se pri stroki in različnih pristojnih službah, preigrali nešteto mnogo scenarijev. Novico o odpovedi smo objavili z zelo težkim srcem, saj vsakič znova z velikim veseljem delamo in vložimo veliko truda, da bi se skupaj družili v sproščenem vzdušju na naši prekrasni destinaciji. Ob tej situaciji, s katero se vsi srečujemo prvič, je bilo vloženega še veliko več dodatnega dela in truda in zato nam je še toliko bolj hudo."

Bodo pa organizirali virtualni tek, ker ne želijo, da leto 2020 mine brez njihovega tekaškega praznika. Več informacij o virtualnem teki naj bi bilo znanih v prihodnjih dneh.

Deli novico:

Komentiraj

Za komentiranje je potrebna  Prijava  oz.  Registracija
kokodek |  04 .09. 2020 ob  15: 24
Danijel, če si ti nor na rolerje, izklesano telo in veliko zabave, pusti še drugim naj bodo nori na tek !!!! vse pretirano pa je itak škodljivo !!!!!
Danjel |  03 .09. 2020 ob  22: 51
-5
prekomerni tek , škodi zdravju. Poglejte kakšen je ta folk, meni se zdijo vsi ne-zdravi, suhi, moški se brijejo pa še marsikaj. Koliko beremo da jih je umrlo kvazi športnikov ki ne vedo trenirat? Ravno nekaj dni nazaj je pohodnik omedlel in umrl. Srce vam bo popustilo. Lahko toliko zbolite da v 2 mesecih v bolnici pretrpite za 1000 najmočnejšega zobobola.
Te Maratonci sodijo na terapijo in k psihologu, tam jih bodo nagovorili da naj si najdejo življenje... Imaš rolerje recimo, VELIKO ZABAVE, izklesano telo, močne noge, dosti kondicije, užitek, dober izgled itd. v glavnem imaš boljše športe kot nek beden tek. Pa tečt je totalno dosadno, sem pretekel Vič/Moste/Vič za foro v LJ, res dosadno in zgledaš ko en cepec....