ZAKAJ MORATE OBJEMATI OTROKE? Skrivnost 'zdravega razvoja' je v enem od hormonov

Trendi

Stres slabi imunski sistem, zato smo bolj občutljivi na viruse. Objemi zmanjšujejo nivo stresa. Ljudje, ki se veliko objemajo. redkeje zbolijo.

Nevroznanstvenica Rebecca Saxe je z magnetno resonanco uspela prikazati, kako deluje iskrena ljubezen med otrokom in materjo. Pri tem je uporabila sebe in svojega dvomesečnega sina.

Otrokovi možgani so bolj gladki in temnejši, imajo manj bele snovi. Slednja je sestavljena iz glija celic in mielina, ki prenaša signale iz ene možganske regije v drugo. Pomanjkanje mielina je vizualni primer tega, kako matere dobesedno oblikujejo otroke od rojstva. Saxova je preučevala, kako otrokovi možgani reagirajo na interakcijo, kako se razširijo krvne žile v možganih in postanejo bolj prehodne, medtem ko mati pripoveduje otroku ali prepeva.

Način govora, petja, držanja otroka, objemanja in igranja oblikuje temelje možganov medtem, ko otrok odrašča, pravi znanstvenica. Njen eksperiment je samo eden od 'naporov' znanosti, da bi dokazala blagodejnost človeškega kontakta. Različne študije so dokazale, da že prvi kontakt kože novorojenčka z drugo kožo v porodnišnici vpliva na nevrološki razvoj otroka, na njegov inteligenčni kvocient in znižuje nivo agresije.

Glede na to, da je dotik prvo od petih čutil, ki jih razvije človek, celo pred sluhom in vidom, so njegove blagodejnosti neprecenljive za razvoj in zdravje otroka, pa tudi odraslih.

Dokler se crkljate ali samo objemate z nekom, do katerega vam je veliko, telo proizvaja hormon oksitocin, ki vas pomirja in vam omogoča, da se boljše spopadate s stresom. Medtem ko telo v toplem objemu proizvaja več hormona sreče, se znižujejo nivoji stresa, niža se nivo koritizola in napetost izginja. Prav tako objem oziroma nežen dotik po nesreči ali poškodbi daje večjo moralo podporo. Oksitocin pri tem deluje kot analgetik in pomaga blažiti bolečino.

Komentiraj

Za komentiranje je potrebna  Prijava  oz.  Registracija