ZAKAJ KLJUB OMEJITVAM PONEKOD NA OBALI ZALIVAJO RASTLINE? Tako so nam pojasnili v komunalnih podjetjih (FOTO, VIDEO)

Koper

Nekateri bralci ste se na naše uredništvo obrnili z vprašanji, kako to, da komunale v obalnih krajih kljub omejitvam pri porabi vode zalivajo nekatere rastline. Kot so nam pojasnili, niso v prekršku, saj so tudi sami omejili zalivanje, za rastline, ki brez tega ne bi preživele, pa uporabljajo vodo iz rezervnih virov.

"Po prepovedi vse nenujne rabe pitne vode je Marjetica Koper zalivanje omejila na novo posajena drevesa in bolj občutljivo rastlinje, pri tem pa uporabljamo vodo iz lastnega zajetja na mestni vrtnariji na Škocjanu," nam je pojasnil Dimitrij Šamšal s koprske komunale. Kot pravi, bo njihovo lastno vodno zajetje omogočalo selektivno zalivanje še nadaljnjih deset dni, medtem pa že iščejo druge alternativne vire.

Črpanje prečiščene vode iz čistilne naprave v Sečovljah.

V Okolju Piran so ob uvedbi omejitev rabe vode ocenili, da tedensko potrebujejo približno 10 kubičnih metrov vode za nujno zalivanje novo zasajenih dreves in občutljivih zelenic.

Ob varčevalnih ukrepih s pitni vodo, zaradi izjemne suše na Okolju Piran uporabljamo prečiščeno vodo iz čistilne naprave v Sečovljah za zalivanje občitljivih rastlin. S prakso uporabe prečiščene vode iz čistilne naprave za zalivanje bomo nadaljevali

Objavil/a Okolje Piran dne Ponedeljek, 11. julij 2022

"Da rastline ne bi utrpele nepopravljive škode, smo za zalivanje uporabili prečiščeno vodo iz čistilne naprave v Sečovljah ter deževnico iz vodnjaka na Trgu 1. maja v Piranu, ki smo jo predhodno testirali na vsebnost soli. Vsako črpanje iz vodnjaka evidentiramo, da lahko spremljamo preostalo količino vode. Trenutno je imamo na zalogi približno 400 kubičnih metrov, kar bi moralo z nadzorovanim zalivanjem v minimalnih količinah zadostovati do normalizacije razmer," nam je razložila Jana Pines, tiskovna predstavnica Okolja.

V piranski občini rastlinam pomagajo prebroditi sušno obdobje tudi z agrogelom, super absorcijskim polimerom, ki na svojo težo veže več 100-kratno količino vode. "Ob nabrekanju z vodo tvori gosto pasto, ki se oprime korenin rastlin in ob postopnem sproščanju vode preprečuje izsušitev oz. lažje preživetje v sušnih pogojih. Na ta način ohranjamo rastline v dobri kondiciji, zdrave in primerno oskrbovane," nam je pojasnila Pinesova.

Na Komunali Izola pa odgovarjajo, da ob obnovah cestnih odsekov, pločnikov, parkov ter krožišč polagajo v cestno telo tudi dodatno infrastrukturo, s katero širijo mrežo namakalnega sistema in tako zmanjšujejo odvisnost od javnega sistema oskrbe s pitno vodo. Kolikor se da, izkoriščajo izvirsko vodo, ki jo je trenutno v posameznih vodnih zajetjih še dovolj, pojasnjujejo.

V Izoli je nekaj manjših vodnih zajetij v zaledju mesta in v neposredni bližini mestnega jedra, kjer zaradi podzemnega vodnega vira do sedaj zaloga vode, kljub izredni suši, še ni pojenjala in zadošča za zalivanje večjega dela okrasnih oziroma parkovnih zasaditev.

"Na srečo se do danes še nismo srečali s težavo, da bi v zajetjih popolnoma zmanjkalo vode in le upamo lahko, da do tega ne bo prišlo v bližnji prihodnosti. A dejstvo je, da so klimatske spremembe vse bolj izrazite, vremenski pojavi pa ekstremni, čemur se bomo morali prilagoditi vsi," zaskrbljeno ugotavljajo.

"Popolna prekinitev zalivanja bi zagotovo prispevala k dodatni škodi, saj bi se v trenutnih vremenskih razmerah, ko nas pestijo izjemna suša in visoke temperature, marsikatero drevo in drugo okrasno rastlinje posušilo." Pri tem tudi v izolski komunali izpostavljajo predvsem mlada, na novo zasajena drevesa in grmovnice ter zasaditve v cvetličnih koritih, ki takšnim izrednim vremenskim razmeram ne morejo dolgo kljubovati in jih je potrebno vsaj minimalno zalivati.

"Zalivanje mladih dreves in ostalih okrasnih zasaditev poteka po okvirnem planu zalivanja in ki ga prilagajamo glede na trenutne vremenske razmere. Za potrebe zalivanja in urejanja zelenih površin uporabljamo cisterno in traktor," razlagajo.

Zanimalo nas je tudi, v kakšnem stanju so rastline. Kot nam je pojasnil Šamšal, se njihovo stanje slabša iz dneva v dan, končno oceno pa bodo lahko podali po poletni sezoni. Medtem ko na izolski komunali pravijo, da so rastline na njihovem območju trenutno še vitalne in večinoma v dobri rastni kondiciji.

BONUS VIDEO: Kdo so forešti, zakaj so prišli in kaj želijo?

Deli novico:

Komentiraj

Za komentiranje je potrebna  Prijava  oz.  Registracija
td |  14 .07. 2022 ob  23: 00
A sploh kdo karkoli kontrolira? Ni videti, vrtovi se marsikje nemoteno zalivajo v večernih urah. Eni se trudimo še pri umivanju zob in to zmanjšat porabo, drugim pa je vseeno.