ZAGOTOVO JE VZROK OKUŽENA HRANA, A OD KOD? NIJZ poslal staršem lucijskih otrok posebna navodila

Piran

Potem ko sta dva učenca z OŠ Lucija končala v bolnišnici zaradi okužbe s salmonelo, je med starši kar precej zaskrbljenosti. Kot nam je povedala mati enega od hospitaliziranih otrok, ki želi ostati anonimna, ji je epidemiolog iz koprske enote Nacionalnega inštituta za varovanje zdravja (NIJZ) Boris Kopilovič dejal, naj o tem, da je pri njih mogoče testirati otroke na salmonelo, pove čim več staršem. Kot zatrjuje, je to tudi storila. Na NIJZ pa so nam pojasnili, da so na OŠ Lucija poslali vprašalnike, ki naj bi jih vodstvo šole razdelilo vsem staršem. Vir okužbe namreč še vedno ni znan.

Kot smo izvedeli, naj bi nekatere starše zaskrbelo, ker v zasebni pediatrični ambulanti Vesne Lazar Daneu v Luciji, h kateri vozijo svoje šoloobvezne otroke, ne opravljajo testiranj na salmonelo, čeprav je epidemiolog iz koprske enote NIJZ Boris Kopilović pozval k čim večjemu številu testiranj. Z Lazar Daneu smo danes poskušali stopiti v stik, a je žal nismo uspeli priklicati. Že pred dnevi pa je Kopilović povedal za medije, da po doslej znanih podatkih najverjetneje vir okužbe ni lucijska osnovna šola.

Kot so pojasnili na NIJZ, so na OŠ Lucija poslali vprašalnike za starše, v katerih je navedeno, da lahko oddajo vzorec otrokovega blata direktno na OE Koper, tudi če njihov otrok ni imel izrazitih težav in niso obiskali zdravnika. Vzorec lahko prinesejo med 8. in 12. uro na Vojkovo nabrežje 4a, Koper.

Da so vprašalnike prejeli danes ob 13.18 po elektronski pošti, nam je potrdila ravnateljica OŠ Lucija Tanja Vincelj. Jutri zjutraj bodo vprašalnike razdelili otrokom. Ko jih bodo starši izpolnili in vrnili, jih bo šola poslala NIJZ. Včeraj je šolo obiskala inšpekcija, ki pa po besedah Vincljeve nepravilnosti ni ugotovila. "Vzorci hrane so vsi negativni, salmonele v šolski prehrani ni," je Vincljeva povzela ugotovitve inšpekcije.

Poleg tega je pojasnila, da je v ponedeljek komunicirala s pediatrinjo v ZD Lucija, od katere je prejela informacijo, da nihče od otrok ni okužen s salmonelo. Z izolsko bolnišnico, v kateri so hospitalizirali dva otroka in pri njiju ugotovili okužbo s salmonelo, pa ravnateljica, kot nam je dejala, takrat ni komunicirala, zato te informacije ni poznala.

Kje je torej žarišče okužbe? Kot je Kopilović pojasnil za medije, nihče drug od lucijskih šolarjev v preteklih dneh ni iskal zdravniške pomoči zaradi enakih težav, imajo pa podatek, da je za salmonelo v teh dneh zbolel tudi moški v petdesetih letih. Dokler ne dobijo točnega izvida o vrsti salmonele pri obeh učencih, preiskave o viru okužbe ne morejo zožiti na manjši krog možnih virov. Je pa potrdil, da je vzrok zagotovo okužena hrana, vendar obstaja za to veliko možnosti. Kopilović je še napovedal testiranje zaposlenih na OŠ Lucija, da se prepričajo, ali ni klicenosec morda med njimi.

Deli novico:

Komentiraj

Za komentiranje je potrebna  Prijava  oz.  Registracija
Ttt |  21 .03. 2019 ob  10: 17
-1
Tresla se je gora.....
solinar |  20 .03. 2019 ob  18: 14
Tudi v Lluciji prodajajo oz. pečejo KEBAP!