ZAENKRAT BREZ VEČJIH SPREMEMB PRI UKREPIH: Od jutri nič več karanten ob tveganem stiku z okuženim

Slovenija

Od sobote posamezniku v primeru tveganega stika z okuženim s koronavirusom ne bo več treba v karanteno, je po današnji seji vlade sporočil minister za zdravje Janez Poklukar. Drugih ukrepov kljub pričakovanjem in napovedim vlada za zdaj še ni sprostila.

Poleg ukinitve karanten od sobote epidemiološka služba Nacionalnega inštituta za javno zdravje (NIJZ) ne bo več iskala in obveščala tveganih stikov okuženih. Je pa podano priporočilo, da se oseba sedem dni po zadnjem tveganem stiku z okuženo osebo v skupnem gospodinjstvu samotestira na novi koronavirus, je vlada po seji zapisala v sporočilu za javnost. Zaradi ukinitve karanten je vlada razveljavila tudi sklep o skrajšanju karantene.

Navedene predloge je v torek po posvetu širše zdravstvene stroke predstavil epidemiolog Mario Fafangel z NIJZ, vlada pa jih je potrdila.

Kljub napovedim in pričakovanjem pa se vlada danes še ni odločila za rahljanje ukrepov. Po Poklukarjevih besedah je bila razprava široka, zato so točko seje o sproščanju drugih epidemičnih ukrepov prekinili. Kot je napovedal, bo glede na hitro spreminjajoče se epidemične razmere tako stroka kot vlada opravila dodaten krog posvetovanj.

Kdaj točno bosta stroka in vlada opravili posvet, Poklukar ni pojasnil.

Vladno odločitev je bilo sicer pričakovati že v četrtek, a ministrska ekipa na dopisni seji ni odločala o epidemičnih ukrepih. Po poročanju nekaterih medijev se je zapletlo zaradi zahtev gospodarskega ministra Zdravka Počivalška, ki si želi širšega rahljanja ukrepov, kot so ga v torek na posvetu na Brdu pri Kranju predlagali predstavniki zdravstva.

Počivalšek je v sredo v izjavi za medije namreč napovedal, da bo vladi predlagal podaljšanje obratovalnega časa gostinskih lokalov, ki lahko trenutno obratujejo do največ 22. ure, na polnoč. Prav tako je napovedal, da bo predlagal ponovno odprtje nočnih klubov in diskotek ob upoštevanju pogoja preboleli, cepljeni, testirani (PCT) in ob opravljenem hitrem antigenskem testu na koronavirus, ki bi moral biti opravljen pred največ 12 urami.

Poklukar je po današnji seji sicer dejal, da predlog ponovnega odprtja nočnih klubov na zakasnitve pri rahljanju ukrepov ni imel vpliva. Vsi predlogi, ki so bili podani na seji, so po njegovih besedah sledili predlogom stroke.

Udeleženci posveta pa so vladi predlagali ukinitev pogoja PCT v bankah, poštah, upravnih enotah in trgovinah.

V gostinstvu so predstavniki zdravstva po besedah vodje strokovne skupine za covid-19 Mateje Logar predlagali ukinitev pogoja PCT na zunanjih površinah gostinskih lokalov, ob ohranitvi omejitve števila gostov na terasah oz. vrtovih. Ukinjanja pogoja PCT v notranjosti lokalov za zdaj niso predlagali.

Iz ministrstva za notranje zadeve so sporočili, da so na današnji seji med drugim predlagali odpravo prepovedi zbiranja ljudi. Po njihovem predlogu bi se lahko zbiralo do 20 ljudi, na javnih prireditvah ob upoštevanju pogoja PCT pa do 1500.

Deli novico:

Komentiraj

Za komentiranje je potrebna  Prijava  oz.  Registracija