ZADNJI PRIMER BRAZILSKEGA SEVA SO ODKRILI V KOPRU: Najpogostejša je sicer angleška različica

Slovenija

V Sloveniji so v sredo ob opravljenih 4012 PCR testih potrdili 365 okužb z novim koronavirusom. Po podatkih, ki jih je na Twitterju objavila vlada, se v bolnišnicah zdravi 265 covidnih bolnikov, od tega jih 79 potrebuje intenzivno zdravljenje. Umrli so trije covidni bolniki. Sedemdnevno povprečje potrjenih primerov znaša 288.

Delež pozitivnih PCR testov je bil v sredo 9,1-odstoten, kar je približno toliko kot dan prej. Sicer pa so opravili še 29.583 hitrih antigenskih testov, katerih pozitivne rezultate potrjujejo še s PCR testiranjem. Trenutno število aktivnih okužb v državi je po oceni Nacionalnega inštiruta za javno zdravje (NIJZ) 4788.

Število covidnih bolnikov, ki potrebujejo bolnišnično zdravljenje, se je v primerjavi z dnevom prej zmanjšalo za 12, šest manj jih je na oddelkih za intenzivno nego.

Trend obolelosti s koronavirusom ter število cepljenih ???? in prebolevnikov v ???????? na dan 26. 5. 2021...

Objavil/a Vlada Republike Slovenije dne Četrtek, 27. maj 2021

V UKC Ljubljana danes zdravijo 104 covidne bolnike, od tega 32 intenzivni negi, je povedala Maja Bratuša, ki je vodila današnjo vladno novinarsko konferenco.

Sedemdnevno povprečje potrjenih primerov se v primerjavi s podatki, ki so jih sporočili v sredo, ko je znašalo 287, ni bistveno spremenilo.

Z najmanj enim odmerkom je bilo doslej v državi proti covidu-19 cepljenih 44.506 oseb, z vsemi potrebnimi odmerki cepiva pa 362.605, je povedala Bratuša.

Angleška različica novega koronavirusa je prevladala, saj je Nacionalni laboratorij za zdravje, okolje in hrano (NLZOH) ugotovil, da je med pozitivnimi PCR testi v zadnjem tednu njen delež dosegel 100 odstotkov. Tudi pri bolnikih, ki se zdravijo na intenzivnih oddelkih, so to različico potrdili v 100 odstotkih primerov.

V zadnji seriji so v NLZOH potrdili tudi nov primer brazilske različice, doslej pa skupaj štiri. Zadnjega so odkrili v Kopru. Poleg tega so potrdili en primer indijske različice virusa, skupaj doslej dva. Novi primer je povezan s tistim, ki so ga prejšnji teden odkrili na Koroškem.

Na Inštitutu za mikrobiologijo in imunologijo (IMI) pa so v zadnjem tednu potrdili po en primer indijske in brazilske različice virusa, oba sta povezana z bivanjem v tujini. Primera so obravnavali epidemiologi, sprejeti so bili ustrezni ukrepi. Južnoafriško različico so doslej skupaj zaznali v 29 primerih, nigerijsko pa v 48 primerih.

NLZOH je v zadnjem tednu potrdil tudi 267 novih primerov angleške različice, skupaj pa doslej v že 3881 vzorcih. IMI je to različico doslej zaznal v skupaj 4382 vzorcih, je še povedala Bratuša.

Deli novico:

Komentiraj

Za komentiranje je potrebna  Prijava  oz.  Registracija