ZADNJE ODKRITJE: Če imate to krvno skupino, ste bolj dovzetni, da zbolite za covidom

Svet

Začetek novega koronavirusa je prinesel številna nova znanstvena odkritja in raziskave. Eno od njih je tudi možnost povezave med krvnimi skupinami in tveganjem za okužbo s covidom-19. Nova študija, ki jo je v torek objavila Bolnišnica Sir Ganga Ram (SGRH), je pokazala, da so ljudje s krvnimi skupinami A, B in Rh+ bolj dovzetni za okužbo, medtem ko je tveganje pri skupinah 0, AB in Rh- veliko manjše, poroča portal Times of India.

Raziskava je bila opravljena v znanstveni reviji Frontiers in Cellular and Infection Microbiology (v prevodu: Meje v celični in infekcijski mikrobiologiji). Pokazala je, da so moški bolniki krvne skupine B bolj nagnjeni h covidu-19 kot ženske pacientke s krvno skupino B. Pokazala je tudi, da so ljudje mlajši od 60 let s krvno skupino AB bolj nagnjeni h okužbi z novim koronavirusom.

Študija pa ni odkrila povezave med krvnimi skupinami in dovzetnostjo za resnost bolezni ter umrljivostjo.

"Hud akutni respiratorni sindrom coronavirus-2 (SARS-CoV-2) je nov virus, pri katerem ni jasno, ali imajo krvne skupine kakršnekoli vpliv na tveganje ali razvoj bolezni covid-19. Zato smo v tej študiji raziskali povezavo med krvno skupino AB0 in Rh z dovzetnostjo za covid-19, prognozo, časom okrevanja in umrljivostjo," je povedal dr. Rashmi Rana, svetovalec na oddelku za raziskave v SGRH.

Raziskava je pokazala, da si ljudje s krvno skupino A in Rh+ po bolezni covid-19 težje opomorejo, si pa po drugi strani hitreje opomorejo ljudje s krvno skupino 0 in Rh-.

"Vendar krvne skupine AB0 in Rh morda niso odgovorne za to povezavo, saj lahko kažejo na neraziskan osnovni dejavnik, kot so istočasna obolenja. Zato so potrebne bolj obsežne, multicentrične in prospektivne študije, da bi se ugotovilo razmerje med krvnimi skupinami in SARS-CoV-2," je dejal dr. Vivek Ranjan, soavtor študije in vodja oddelka za transfuzijo krvi v SGRH.

Študijo so opravili na 2586 pacientih, ki so bili na PCR-testu pozitivni in sprejeti v njihovo bolnišnico od 8. aprila 2020 do 4. oktobra 2020. Pogostost krvne skupine A je bila 29,93-odstotna, krvne skupine B 41,8-odstotna, krvne skupine 0 21,19-odstotna in krvne skupine AB 7,98-odstotna. Med pacienti je bilo 98,07 odstotka Rh+. Opazili so, da sta krvni skupini A in B pomembno povezani z dovzetnostjo za covid-19, medtem ko imata krvni skupini 0 in AB nizko tveganje za okužbo.

Deli novico:

Komentiraj

Za komentiranje je potrebna  Prijava  oz.  Registracija