ZADNJE MINUTE BOŽIČA PREKINIL KLIC NA POMOČ: Nevaren spust štirih mladeničev (VIDEO)

Svet

Zadnje minute letošnjega božiča je prekinil panični klic na pomoč z Medvednice, poroča Hrvaška gorska služba za reševanje. Kot so uspeli izvedeti, naj bi se na Rdečem spustu v okolici Filtra nahajali poškodovani, eden z zlomljeno nogo, drugi se ni mogel premakniti. Dežurni reševalec zagrebške postaje več podrobnosti ni uspel dobiti, ker se je povezava izgubila, na povratni klic pa se je odzval avtomatski odzivnik.

Reševalcem je bilo takoj jasno, da gre za nujno in izjemno resno situacijo. Sredi noči se lahko na smučišču več oseb naenkrat poškoduje le na en način, s sankanjem. In ker je šlo za Rdeči spust, ki je pripravljen na svetovno FIS tekmovanje čez nekaj dni, je bilo jasno, da gre za trdo in spolzko podlago, ki ni primerna za nikakršne sanke.

Najbolj izkušeni reševalci so se spomnili na tragični dogodek izpred dvajsetih let, ko sta na Zelenem spustu umrla dva mlada sankača, ki sta utrpela izjemno hude telesne poškodbe.

Na srečo je eden od dežurnih reševalcev tistega večera prenočil v prostorih reševalne službe na Sljemenu in se takoj, ko je prejel informacijo, odpravil na teren. V gozdu, približno 200 metrov od začetka Rdečega spusta, je našel dva poškodovana mladeniča.

Mladostnika sta se poškodovala pri sankanju na zaščitni blazini, ki jih pristojni uporabljajo, da obložijo palice in ovire na smučišču, da zaščitijo smučarje. Omenjena blazina v stiku z zmrznjeno površino skoraj nima trenja, zato je z njo mogoče doseči strašansko visoko hitrost.

Za izjemno nevarno početje so se odločili štirje fantje, dva sta takoj po spustu skočila z blazine, dva pa s spustom nadaljevala in priletela v rob gozda, kjer so se nahajale električne omarice smučišča. Reševalci so predvidevali, da ju je prav ta ovira ustavila in poškodovala.

Mladeniča sta utrpela več poškodb, eden od njiju pa je nenehno izgubljal zavest, kar je kazalo na težje poškodbe glave in hrbtenice. To so kasneje potrdili tudi zdravniki. Reševalci so poškodovanca takoj prepeljali v bolnišnico, celotna akcija pa je trajala dve uri in petnajst minut.

Ob tem gorski reševalci opozarjajo, da smučišča niso namenjena sankanju. Takšno početje je lahko tudi usodno.

Deli novico:

Komentiraj

Za komentiranje je potrebna  Prijava  oz.  Registracija