ZADNJE BESEDE VOJAKA, KI SE JE ZAŽGAL: "Ne bom več sokriv za genocid" (VIDEO)

Kronika

Pred izraelskim veleposlaništvom v Washingtonu se je v nedeljo zažgal pripadnik ameriške vojske, s čimer je po poročanju ameriških medijev izrazil nasprotovanje izraelski ofenzivi na območju Gaze. Reševalci so ga zaradi hudih opeklin odpeljali na zdravljenje v bolnišnico, kjer je kasneje umrl.

Reševalce v Washingtonu so v nedeljo sredi dneva obvestili, da se je pred izraelskim veleposlaništvom zažgal moški v vojaški uniformi. Izkazalo se je, da je šlo za aktivnega pripadnika ameriške vojske, poročajo ameriški mediji in francoska tiskovna agencija AFP.

V videoposnetku, ki ga je pridobila ameriška mreža CNN, je vojak pred dejanjem dejal, da "ne bo več sokriv za genocid". Dodal je, da je to, kar namerava storiti, minimalno trpljenje v primerjavi s trpljenjem Palestincev. Nato je zakričal "svoboda Palestini", se polil z vnetljivo tekočino in zažgal.

Tiskovna predstavnica ameriških zračnih sil Rose Riley je potrdila, da je šlo za aktivnega pripadnika oboroženih sil ZDA. Reševalci so ga prepeljali v eno od bolnišnic v Washingtonukjer pa je podlegel poškodbam. Drugih podrobnosti za zdaj ni navedla.

To sicer ni prvi tovrsten primer, saj se je po navedbah CNN decembra pred izraelskim konzulatom v Atlanti prav tako zažgala neznana oseba. Po navedbah policije je šlo verjetno za "skrajno dejanje političnega protesta". Na prizorišču so namreč takrat našli palestinsko zastavo.

Odkar so 7. oktobra v Gazi izbruhnili spopadi med palestinskim islamističnim gibanjem Hamas in izraelsko vojsko, se po vsem svetu redno odvijajo protesti v znak solidarnosti s Palestinci. V izraelskih napadih je bilo po podatkih ministrstva za zdravje v enklavi doslej ubitih najmanj 29.692 ljudi, še 69.879 pa ranjenih.

Deli novico:

Komentiraj

Za komentiranje je potrebna  Prijava  oz.  Registracija