ZADKOVIĆA MOTI GLASBA IZ LOKALOV SREDI TURISTIČNE SEZONE: Tako mu odgovarjata Juriševič in Hot

Piran

Župan Pirana, Đenio Zadković, je v tem poletju obremenjen z glasbo, ki odmeva po Portorožu. Potem ko je v sredini julija na Facebooku delil svoje mnenje o "neprimerni" in preglasni glasbi v enem izmed portoroških lokalov, je v začetku tega meseca na to temo sklical še posvet na temo "kako ohraniti turistično destinacijo Portorož - Piran še zanimivo in privlačno". Predsednik Odbora za turizem Občine Piran Marko Juriševič je posvet na vrhuncu turistične sezone označil za nesmisel, hkrati pa je ogorčen nad ukrepi, ki bi lahko odganjali turiste.

Đenio Zadković

Zadković je že v sredini julija na družbenem omrežju Facebook delil svoje neodobravanje izbora glasbe, ki odmeva po Portorožu. Zmotila ga je glasba "državljanov bivših republik nekdanje Jugoslavije", ki se sliši iz "centralnega gostinskega lokala Kapelca", ki je v lasti znanega portoroškega podjetnika Vejsila Hota. "Ta glasba ni avtohtona, pa tudi moderna ne. Je mimo vseh svetovnih glasbenih trendov in nam ni v ponos. Moje mnenje je, da je prišel čas, ko bo potrebno zgolj in samo zaradi zaščite destinacije Piran – Portorož nujno nekaj ukreniti," je svoje mnenje jasno izrazil župan.

Župan je omenjal celo referendum. "Vedno sem za iskanje rešitev preko dialoga, vendar, če se ne dogovorimo, bom predlagal, da tudi tole glavno portoroško ulico, sedaj imenovano Obala, preimenujemo v Ulico žrtev turbofolka. Lahko damo tudi na referendum, če moje današnje sporočilo ni dovolj jasno," je zaključil v zapisu, ki ga je objavil 17. julija letos, a ga nato na zahtevo lastnika Kapelce Vejsila Hota izbrisal.

Tematika mu očitno ni dala miru, saj je 2. avgusta sklical posvet glede prekomernega hrupa ponoči v času poletne turistične sezone. Predstavniki Občine Piran so se sestali z lastniki gostinskih lokalov in hotelirjev, slednji so prisotne, po besedah Zadkovića, seznanili s težavami, ki jih imajo zaradi preglasne glasbe. "Precej gostov sicer pohvali naše kraje, hotele, ponudbo, a se ne bodo več vrnili, ker se ne morejo naspati zaradi hrupa iz lokalov, ki se zavleče pozno v noč. Preveč je takih," je po posvetu ponovno na Facebooku zapisal župan.

Glasba na terasah lokalov dovoljena le do 1. ure zjutraj

Nato pa je dodal sklepe posveta, na katerem so se dogovorili, da bodo lokali glasbo na terasah lahko vrteli le do 1. ure zjutraj, tako kot določa odlok, ki je v veljavi od leta 2012. Po 1. uri bo glasba znižana na minimum. Glasnejša bo lahko le v notranjosti lokala, ki bo zaprt tako, da glasbe ne bo slišati iz lokala. "Če bo prišlo do kršenja, bomo prekrške prisiljeni sankcionirati," je še opozoril Zadković.

Spoštovani, na občini v Piranu smo danes ob 14.00 imeli posvet na temo : "kako ohraniti turistično destinacijo...

Objavil/a Đenio Zadković dne Ponedeljek, 02. avgust 2021

Hot: "Do nobenega dogovora ali sklepov ni prišlo"

Po besedah gostinca Vejsila Hota, ki se je udeležil posveta, pa dejansko niso sprejeli nobenega sklepa, tudi konkretnih dogovorov naj ne bi bilo. Kot nam je pojasnil, je podžupan Robert Fakin predlagal dogovor, ki ga je nato na Facebooku oznanil Zadković, a sklep ni bil podprt s strani vseh deležnikov. Do dogovora in sklepov tako naj ne bi sploh prišlo.

Hot je sicer zastopal stališče, da morajo gostinski lokali in hoteli delati tako, da drug drugega čim manj motijo. "Vsi smo ugotovili, da v Portorožu ni največji problem hrup iz bara Kapelca, hotelirji poudarjajo predvsem problem hrupa iz barov Alaya, Nota, Coco bar in Bar pri pomolu, ki imajo vsi glasbo na odprtem oziroma na terasah," je povedal za naš portal.

Hot je razkril še, da naj bi hrup motil predvsem vodstvo hotela Kempinski in njihove goste, medtem ko so bili denimo predstavniki hotelov Lifeclass mnenja, da gredo prireditve oziroma glasbeni dogodki z roko v roki s samo hotelsko dejavnostjo. "Trenutno stališče vodstva Kempinski bi bolj odgovarjalo dejavnosti doma ostarelih, kar pa gotovo ni značilnost turistične destinacije," je jasen lastnik lokala Kapelca.

Sam bolj kot prekomerni hrup v Portorožu izpostavlja (ne)urejenost kraja in pa "hauba partyje" na parkiriščih ter zabave na plaži, "kar je potrebno urediti drugače in ne le arbitrarno, kot se to večkrat dogaja".

Predsednik Odbora za turizem in hotelir Juriševič ogorčen

Nad samim posvetom, njegovo tematiko, pa tudi časom, je razočaran predsednik Odbora za turizem Občine Piran, občinski svetnik in tudi sam hotelir, Marko Juriševič. Predvsem ga je presenetilo, da na posvet ni bil vabljen niti en predstavnik Odbora za turizem ter da je bil sklican "na vrhuncu turistične sezone, ko so vsi turistični ponudniki preobremenjeni z delom". V tem času je po njegovem mnenju ustvarjanje "ad hoc izrednih razmer, ki to niso", popoln nesmisel, s tem pa se turistične ponudnike dodatno obremenjuje in straši z omejevanjem poslovanja.

Marko Juriševič

Predsednik Odbora za turizem je prepričan, da bi morali zaradi razmer, "ko smo po dveh 'lockdownih' postali poletna turistična destinacija številka ena v državi, razumeti specifičnost lanske in letošnje poletne turistične sezone". Nočni hrup je za to destinacijo neizbežen, je prepričan Juriševič. "Po šestmesečnem zaprtju med štirimi stenami, ali mislimo izrekati takšne dobrodošlice našim obiskovalcem, da jim niti zabave več ne bomo ponudili?", se sprašuje občinski svetnik iz stranke SD.

Kot pravi hotelir, so vsi gostje, tako mladi kot starejši, željni zabave, predvsem nočne, in povprašujejo po njej. "To, kar se danes dogaja na naši destinaciji ni noben izreden dogodek. Dogajanje je pa tesno povezano z veliko željo obiskovalcev po sprostitvi," je prepričan Juriševič, ki je tudi mnenja, da je treba v letošnji turistični sezoni vsem turističnim ponudnikom v piranski občini omogočiti čim bolj normalno poslovanje. "Sem odločno proti takim diskriminatornim posvetom, kjer se turistične delavce prikazuje v sovražnem ozračju in se jim žuga z omejitvami poslovanja," je jasen.

Odziv predsednika Odbora za turizem Občine Piran by Regional Slovenija on Scribd

Juriševič in Hot ostro nad direktorja TZP 

Hkrati je Juriševič izrazil svoje začudenje nad vlogo Turističnega združenja Portorož (TZP) na samem posvetu. Kot pravi, njegov direktor Aleksander Valentin, na vrhuncu sezone s svojimi izjavami nevarno izraža mnenja o omejevanju poslovanja gostinskih ponudnikov, in to v imenu TZP, čigar naloga bi morala biti spodbujanje turistične ponudbe in povečevanje poslovanja ponudnikov s promocijskimi aktivnostmi. "Z dosedanjimi nepremišljenimi izjavami lahko hitro dobimo občutek, da se zagovarjajo le parcialni interesi z javnim denarjem vseh turističnih ponudnikov."

Juriševič se sicer strinja, da bi morali storiti korak v smeri preobrazbe ponudbe v bolj elitno, a je prej treba postaviti pogoje za to. Sam pa veliko bolj pereč problem in prave izredne razmere v občini vidi na področju mirujočega prometa in pomanjkanja parkirnih mest za obiskovalce.

Aleksander Valentin

Direktorja TZP je ostro skritiziral tudi Hot. "Glede na svojo visoko izobrazbo v tej dejavnosti ne razume osnovne potrebe gostov po zabavi, prireditvah in dogodkih, kar je nenazadnje napisano tudi v strategiji razvoja turizma v občini Piran, a bi iz njegove diskusije lahko sodili, da je sploh še ni prebral," je dejal gostinec in nadalje obrazložil, da strategija poudarja potrebo po podaljševanju obratovalnega časa gostinskih lokalov in ne obratno, kakor so želeli sporno predstaviti.

"Turisti in gosti prihajajo v Portorož in ne 'Mortorož', saj lahko v čistem miru spijo tudi doma, izven turistične destinacije," je jasen Hot. "Pogrešamo ukrepe za revitalizacijo destinacije," je še dodal. 

Deli novico:

Komentiraj

Za komentiranje je potrebna  Prijava  oz.  Registracija
Imperio  |  12 .08. 2021 ob  10: 22
Naj pove koliko korona denarja je ta član Jurishjevic dobil od drzave.
Ne jamrat.
Nisemlevi |  11 .08. 2021 ob  13: 35
Portorož že dolgo ni več prestižna destinacija, razen za ljubljanske balkance jugo porekla. Odkar albanci vladajo, je postalnprava balkan destinacija, šiptarjem pa se smeji. Žalost!!!
Istriano |  11 .08. 2021 ob  08: 25
-1
Ne morem verjeti kakšnega klovna ste si izvolili v Piranu.
Zhe |  10 .08. 2021 ob  17: 31
Moje mnenje je, da sploh ni problem v zvrsti ali glasnosti glasbe, ampak v temu, da župan nima znanja za uporabo osnovnih orodij mestne oblasti.

Na eni strani gre za nespoštovanje odloka, da je glasba preglasna po 1. uri zjutraj, kar bi se dalo enostavno rešiti z boljšim nadzorom nad upoštevanjem občinskih odlokov. Nevem zakaj je toliko pregovarjanja okoli tega ali se to upošteva ali ne. Da pa niti ne omenjam raznih rešitev v smeri digitalizacije in pametnega mesta, da bi namestili senzorje hrupa, ki bi ponoči samodejno merili hrupne dogodke in o temu celo obvestili ustrezne organe (redarje, policijo) ... tako bi tudi imeli realne podatke o hrupu, čez dan in ponoči, kar bi pomagalo pri nadaljnem načrtovanju ukrepov (kje so hrupne točke, kako pogosto, ob kakšnih okoliščinah, ipd.).

Na drugi strani bi pa moral župan imeti neko vizijo razvoja mesta, ki bi jo moral prevest v predloge za sprejetje/spremembe pa tudi ukinjanje mestnih odlokov, če te nimajo pravega učinka ali smisla. To je namreč glavna 'moč' župana, da lahko predlaga odloke za sprejem občinskemu svetu, hkrati mora pa imeti sposobnost prepričevanja in zagovarjanja predlaganih odlokov občinskemu svetu. Torej župan je v osnovi strateška funkcija, ne pa da se gre mikro-menedžment, da predpisuje posameznim lokalom zvrst in jakost glasbe (pa čeprav gre tudi meni na živce turbo folk in se strinjam, da ne more glasna glasba v Portorožu nabijati do jutranjih ur) ... pravila morajo biti enaka za vse, predvsem pa jih je treba tudi izvrševati v praksi.

In če zaključim z malce provokativno mislijo ... kaj, če je ravno ohlapen odnos do upoštevanja pravil tisto, kar privablja ciljno publiko turbo folk glasbe? :)
Obala1 |  10 .08. 2021 ob  14: 59
To danes je dalec od Portoroža ki je bil prej ali katerega bi si vsi mi domaćini zeleli …vsak dela kar hoće, ni vizije se manj strategije …In temu ni videti konca …no Jurisevic ima prav, direktor TZP ni tam, da bi nekaj naredil vendar, da sluzi interesom skupine ( katere skupine bi najbolj vedeli verjetno člani NO TZP ) …pa lep dan
Eho |  10 .08. 2021 ob  09: 04
-13
Koper | 10 .08. 2021 ob 08: 303
Nekoč smo tudi imeli turiste......... Nekoč so bili vsi pijani, danes so vsi trezni...Ni več pijanih...
Koper |  10 .08. 2021 ob  08: 30
35
Nekoč smo tudi imeli turiste.Normalne uglajene ljudi ki so se čez dan kopali in zvečer hodili na večerje in se na terasah malo zavrteli ob dobri glasbi.
Zdaj imamo Slovence.Prepotentne,nekulturne in brezobrazne ljudi ki so v večjem delu vsi pijani.
Iščejo gužvo,bruhajo in lulajo vsepovsod.
Obnašajo se kot da je cel svet njihov.
Primorci jih res ne prenašamo.
Eho |  10 .08. 2021 ob  02: 20
Nekoč bi imeli glasbo na vsaki Portoroški terasi, zadeve pa niso bile spet tako nedolžno tiho kot bi si lahko kdo danes domišljal....Iz Portoroža jo je bilo celo na Vilfanovi nad Bernardinom čut zelo dobro, iz vseh teras jo je bilo slišati, med sabo se je mešala....Kako je šele bilo vse to doživljati še bližje ali v neposredni bližini...kar z nastežaj odprtimi okni, takrat ni bilo hlajenih sob...Pa se noben ni toliko bunil...Tudi doma nismo imeli klim, nismo imeli tako tehnično dovršenih oken kot jih imamo danes...zapreš okno in čuješ samo tihi šum klime...Po moje glasba mora biti...Škoda, da ni več Kanele, tam so znali imeti zelo glasne koncerte, pravi užitek...V Kaneli so goste privabljali z rock-om, v Kapelci goste privabljajo z balkan muziko, drugod spet z drugačno muziko...V Portorožu se ne bo nikoli obnesel "komorni" turizem, sicer sem popoln laik, kot tak laično mislim, da se lahko v Portorožu obnese zgolj "ambientalni" turizem...Turizem v katerem je veliko več izbire za med sabo si povsem različne zahteve različnih ljudi....Spomnem se starega Kaštela, srednjeveške tržnice, tam je vso noč donelo do dneva in naprej....Noben se ni bunil zaradi havba partij ker jih tam še takrat ni bilo. Danes lahko zapremo okna, pa ne zaradi hrupa, zapremo jih, da nam klima ne bi lavfala zaman....
 |  09 .08. 2021 ob  23: 40
32
Bravo Genio, za tabo stoji ne malo Portorožanov kateri krojimo turizem v našem kraju že petdeset let in to kar se dogaja v Portorožu zadnjih let je zgražanja vredno.
Na glavni ulici Obala so v zadnjih nekaj letih pričeli obratovati lokali kateri s ponudbo in glasbo bolj spominjajo na Istambul v Turčiji kot na nek moderen srednjeevropski turistični kraj. Namreč na nekaterih terasah ponujajo gostom nam tuje vodne tobačne pipe katere sigurno ne spadajo v naš kraj.
Nedolgo tega so se naši predniki bojevali proti takim kateri nam danes vsiljujejo njihov način bivanja.
Portorož je vedno slonel na turistih kateri so prihajali iz različnih krajev sveta in so se tukaj vedno dobro počutili. Ni jih motil hrup saj je včasih igrala muzika kar na petih terasah v Portorožu in imeli smo tudi štiri discoteque.

Naj spomnim gospoda Juriševiča da je direktor TZP na novo izvoljen in da še ni imel priložnost da se dokaže z svojim poslovanjem, povem pa gospodu Juriševiču da so prav s strani hotela Marko leta 2008 prihajale prijave na PP glede hrupa v večernih urah.

O gospodu Hotu in njegovi izobrazbi pa tokrat nebi polimiziral.

Naj živi Portorož kot si ga želimo mi Portorožani .....


Koprčan |  09 .08. 2021 ob  21: 20
46
Bravo Đenio. Župan ki si upa na glas povedati to kar mnogi morajo skrivati. Nobena glasba na tilt ni primerna za odmevanje po kraju, niti turističnem. Naj dajo glasnost na nivo da je pogovor mogoč. Za hrupno donenje so pa zgolj diskoteke.
Menebriga |  09 .08. 2021 ob  21: 18
50
Lokali z nabijajočo glasbo so samo za tiste goste, ki ob mizah bulijo v telefone. Ker je pogovarjanje nemogoče. Kje je kakšna umirjena glasba, ob kateri bi se lahko človek malo zavrtel? Ali mladi, ki "krojite" vizijo portoroškega turizma, mislite zgolj le na sebe? Poleg umazanije v obliki smeti imamo sedaj še umazanijo z glasbo v Portorožu.
solinar |  09 .08. 2021 ob  20: 08
56
Nekateri razumejo turizem samo skozi nabijanje glazbe do neprepoznavnosti.
Zabava se peščica, ostali morajo bežati proč, ker je vsako sporazumevanje nemogoče.