ZADKOVIĆ V KOALICIJO Z 'OPOZICIJO': Proračun v prvem branju sprejet, GZOP ga ni podprl

Piran

Piranski občinski svetniki so včeraj z dvanajstimi glasovi za in šestimi proti, šest je bilo vzdržanih, v prvem branju potrdili predlog proračuna za leto 2019. Samo dva svetnika (od osmih) iz vrst županove GZOP sta podprla proračun, medtem ko so ga v listi Naš kraj soglasno podprli s petimi glasovi. Začetek seje je zaznamovala burna razprava o tem, zakaj se tokratne seje ne bo snemalo. Ob dolgotrajni razpravi o predlogu proračuna pa so se mnenja kresala predvsem okrog projekta gradnje Zdravstvenega doma (ZD) Lucija, pri čemer so mnogi opozarjali na domnevne nepravilnosti.

Predstavniki ljudstva, ki se skrivajo pred javnostjo?

Na začetku seje je mnoge svetnike razburilo obvestilo, ki jim ga je posredoval župan Đenio Zadković. Sporočil jim je namreč, da tokratna seja ne bo snemana in predvajana v živo, saj se trije svetniki niso strinjali s tem oziroma niso podali soglasij. Mnogi svetniki so izrazili nestrinjanje s to odločitvijo, saj je bilo javno objavljeno, da bo ogled seje možen v živo, ter izrazili mnenje, da volivci od njih zahtevajo transparentnost.

"Prav je, da ljudstvo vidi, o čem se pogovarjamo in odločamo. Ko smo šli na volitve, smo pristali na to, da bo naš obraz nekje prikazan. Predlagam, da se naslednjič spremeni poslovnik in vanj vpiše, da so seje javne. Pričakujem, da bo tako že na naslednji seji," je dejal Denis Fakin (SMC). Poslovnik piranskega občinskega sveta trenutno določa, da se mora s snemanjem seje strinjati vseh 25 svetnikov, da je ta lahko snemana.

"Na posnetkih lahko vidimo, kakšne neumnosti trosimo"

"Veliko občanov te občine želi videti, kaj se, za vraga, dogaja v občinskem svetu ... To je slika nas samih, da se tudi mi pogledamo na teh posnetkih in vidimo, kakšne neumnosti trosimo," je bilo še slišati na strani zagovornikov snemanja. Med nasprotniki snemanja pa so prevladali drugi argumenti: "S snemanjem bomo dosegli to, da nas bodo gledali postrani. Objave v zvezi s snemanji so bile katastrofalne. Čas je, da začnemo delati v tej božji občini in zavihamo rokave, ne pa razpravljamo o tem, ali bomo snemali ali ne."

Med tremi, ki niso podali soglasja k snemanju seje, se je v razpravi izpostavila samo Marina Sorta (PJN). Spomnila je na medijsko poročanje po prejšnji seji, ki je bila predvajana v živo. "Tisto, kar se je zadnjič dogajalo, in posnetki gospe Brede Klobas (vodja urada za finance, op. a.) na Radiu Capris … Ona ima izredno zahtevno delo in tudi danes jo čaka zelo težko delo. Od novinarjev pričakujem strokovnost … Vsakič, ko bo moje ime v časopisu in zraven napisana stranka, za katero ne vem, ali sploh obstaja (Slovenija je naša), vsakič ne bom podpisala te izjave," je zatrdila.

Kritike županu: "Minilo je sto dni, pa še niste ustvarili koalicije"

Nov predlog proračuna za letos, ki 'tehta' dobrih 31 milijonov evrov, je včeraj vendarle prestal prvo branje. A burna razprava in dejstvo, da so kar trije odbori občinskega sveta – za finance, za gospodarske javne službe in za gospodarjenje s stavbnimi zemljišči – dokumentu dali negativno mnenje, napoveduje, da pot do njegovega dokončnega sprejetja ne bo lahka. V novem predlogu proračuna so na občini črtali dobrega pol milijona evrov vredno investicijo v dom vodnih športov, zato pa predvideli manjše zneske za različne naložbe, od sanacije cest do ureditve zelenic v krožiščih.

Nad dejstvom, da občina zamuja s sprejetjem proračuna, so izrazili nejevoljo mnogi v dvorani. "Minilo je več kot 100 dni, pa še zdaj niste ustvarili koalicije … Od proračuna odvisni zavodi in društva so popolnoma zablokirani," je dejal Mitja Udovič (Naš kraj), ki pa je dodal, da bo predlog proračuna podprl ravno zato, da pomaga društvom, da začnejo delovati.

Iz podobnega razloga je za predlog proračuna glasoval tudi Denis Fakin (SMC), ob tem pa opozoril, da bo s trenutno hitrostjo proračun sprejet junija. "Julija so dopusti, avgusta se ne dela. Septembra se že sprejema nov proračun, mi pa bomo mešali meglo … To ni pošteno, 18.000 občanov naše občine imamo za talce. En kup zavodov in društev dobiva izvršbe za račune, ki niso še plačani, so pa vezani na proračun. Wi-fi signal se bo 30. aprila verjetno zaključil, ker še lanski računi niso bili plačani," je komentiral.

Glasovanje piranskih svetnikov o predlogu proračuna v prvem branju

GZOP ni podprl proračuna: "Projekt ZD Lucija je bil vnaprej dogovorjen posel"

Do predloga proračuna, zlasti do gradnje ZD Lucija, so bili še posebej kritični nekateri člani GZOP, ki dokumenta večinsko niso podprli. V njihovih vrstah sta proračun potrdila le podžupana Karlo Radovac in Gabrijel Franza, proti so bili Dina KolarNevenka Kavčič, Davorin Petaros in Kristijan Cerovac. Lara Fojan Zanutto in Katja Blažič sta bili vzdržani.

Petaros je v razpravi izrazil sum, da je šlo pri projektu ZD Lucija za vnaprej dogovorjen posel. "Nerazumljivo je, da v razpisu ni bila dana možnost pogajanja za znižanje cen, kar pomeni, da je bila cena očitno vnaprej dogovorjena in da tudi Občina Piran ni imela nobene želje po tem, da bi ceno projekta znižala." Izpostavil je še, da je bilo "nehigienično", da je bil predsednik komisije, ki je izbirala najboljšega ponudnika, direktor zdravstvenega doma. "Predsednik te komisije bi moral biti naročnik, torej Občina Piran," je dejal.

Cerovac pa je v zvezi s projektom ZD Lucija vprašal župana, ali bi si upal potrditi proračun "ob dokazanih dejstvih in indicih, da zadeve niso transparentne v višini najmanj 500.000 evrov? Jaz osebno ne." Spomnil je, da so se v GZOP pred volitvami zavezali, da bodo imeli ničelni odnos do korupcije in izpostavil, da ga osebno najbolj moti "samostojno, nekonsistentno in nepovezano delo župana".

V nadaljevanju seje so svetniki glasovali o predlogu odloka o znižanju najemnin poslovnih prostorov v lasti Občine Piran v mestnem jedru Pirana in ga v prvi obravnavi soglasno podprli. S 16 glasovi za in tremi proti, dva sta bila vzdržana, pa so izglasovali Daniela Tomljanovića za člana skupščine Rižanskega vodovoda Koper (RVK) ter Gabrijela Franco za namestnika člana skupščine RVK.

Glasovanje piranskih svetnikov o predlogu imenovanja Tomljanovića in Franze na funkciji v RVK

Zadković: "Gremo v smer široke koalicije"

Ob koncu seje smo župana Zadkovića vprašali, kako komentira rezultat glasovanja, glede na to, da je evidentno, da nima večine. Odgovoril je, da je rezultat glasovanja "plod zadnjih dogovorov, kjer smo nakazali, da bomo začeli vključevati vse svetnike. Kakšna dva tedna nazaj smo se držali neke ozke koalicije, ki smo jo z našimi osmimi svetniki GZOP tudi držali, a se je zadeva v zadnjem času začela nagibati v tem smislu, da bi vključevali tudi druge svetnike. Govorimo o neki široki koaliciji, kar je bilo vidno tudi pri današnjem rezultatu," je dejal po včerajšnji seji.

Celotnemu Zadkovićevemu komentarju lahko prisluhnete v spodnjem videoposnetku.

Deli novico:

Komentiraj

Za komentiranje je potrebna  Prijava  oz.  Registracija
Tina K. |  26 .04. 2019 ob  21: 46
Tu v Piranu imajo srečo samo da imajo dir. Obcinske Uprave. Ostalo je...
Če jih bi človek uceraj slišal, kaj govorijo.
Pejte na sejo sedet za drugo branje. Svetniki, sploh GZOP, komike.
Erazem |  26 .04. 2019 ob  14: 12
13
V normalnih državah (in občinah) so seje voljenih teles javne z izjemo obravnavanja tajnih podatkov, ki pa so jasno opredeljeni.