ZADKOVIĆ ODSTAVIL PODŽUPANA FAKINA: "Zmeraj bom proti, ko bodo stvari brez glave in repa ... češ, da je to interes občine"

Piran

Na izredni seji piranskega občinskega sveta je prišlo do razkola med aktualnim županom Đeniom Zadkovićem in podžupanom Robertom Fakinom. Seja je bila sklicana zaradi parcele v obrtni coni Lucija, za katero se je občina očitno nenadoma odločila, da bi uveljavljala predkupno pravico. Ob prvem pozivu za uveljavitev le-te pred letom dni se za to namreč niso odločili. Očitki Zadkoviću niso leteli samo s strani Fakina, ampak tudi nekaterih drugih svetnikov in na koncu so predlog zavrnili. Da je Zadković odstavil Fakina z mesta podžupana, pa ima morda kaj opraviti tudi s prihajajočimi lokalnimi volitvami. Fakin nam je namreč že potrdil kandidaturo za župana in če se bo v tekmo ponovno podal tudi Zadković ...

Izredna seja piranskega občinskega sveta je bila minulo sredo sklicana, da bi se občinski svetniki izjasnili glede uveljavljanja predkupne pravice na 2.090 metrov veliki parceli, ki se nahaja v obrtni coni Lucija.

Ponujena cena je bila 313.500 evrov in piranski župan Đenio Zadković se je zavzemal za uveljavitev predkupne pravice. Ker gre za nepremičnino, katere nakup ni bil upoštevan ob sprejetju proračuna, je bila sklicana izredna seja. Zadković je svetnikom predlagal, da podprejo nakup tega stavbnega zemljišča, saj bi tako "zaokrožili lastnino piranske občine" in s tem zemljiščem nato "lažje operirali" oziroma da bi se tja preselilo Okolje Piran.

Nakup zemljišča je podprl odbor za gospodarjenje s stavbnimi zemljišči pri piranski občini, ki mu predseduje Vojko Jelševar.

Zemljišče, ki se prodaja, je označeno z rdečo barvo. Z rumeno barvo so označena zemljišča v lasti piranske občine.

Pobuda za nakup je prispela že pred letom dni, vendar se je občina takrat odločila, da je ne bo uveljavila. Prodajalec je nato zemljišče ponudil v odkup podjetju Hartis, ki je januarja vplačalo aro in do danes na parceli že uredilo dvorišče, parkirišče, vgradilo lovilec maščob … Nekateri svetniki so zato menili, da gre za "nagajanje" lokalnemu podjetniku, Zadkoviću pa očitali, da jih ne seznanja z vsem, kar se dogaja v občini in da prejemajo na sejah sveta "pomanjkljivo" dokumentacijo.

Med nasprotniki predloga je bil tudi Robert Fakin. "Tudi sam bom glasoval proti, ker menim, da ima občina preveč konfuzen načrt, da bi neko parcelo rezervirali ali kupovali na zalogo, če je tam nekdo, ki nudi delovna mesta in bi to potreboval," je na seji dejal Fakin in dodal:

"Podpiram, da se mu proda to parcelo in podpiram, da denar, ki smo ga med letom namenili za dorečene postavke, bi ga morali porabiti za to, ne pa 'horuk' za neke druge variante. Kar se Okolja Piran tiče, mislim, da je vse skupaj preuranjeno. Lucijo vidim kot neko obrtno-stanovanjsko cono. Ne bi pa prejudiciral, da parcelo, ki smo jo kupili od Primorja lani, da je namenjena za Okolje, to so pobožne želje nekoga. Ni pa nobena ustanova, noben občinski svet in nobena grupa strokovnjakov tega odobrila, da bi jaz za to vedel. Sem proti in bom zmeraj glasoval proti, ko bodo stvari tako brez glave in repa dane na občinski svet in tako labilno utemeljene, češ, da je to interes občine."

Zadković, ki je nakup zemljišča utemeljeval kot "smiselno zaokrožitev parcele" za preselitev Okolja Piran, je za medije povedal, da je bil Fakin podžupan s funkcijo povezovalca koalicije. Ker tokrat županovega predloga ni podprl, je po njegovem mnenju deloval proti in ne more več biti podžupan.

Piranski občinski svetniki uveljavljanja predkupne pravice niso podprli.

"Gre za načelnost. Robert Fakin je bil podžupan s funkcijo povezovalca koalicije, ki jo je sam predlagal. Tokrat je deloval proti mojemu predlogu. Nič tako hudega, a ni korektno uporabljati izraze kot so: konfuznost občine, enoumje, kupovanje na zalogo in pa zagovarjati gradnjo stanovanj v obrtni coni. Jaz tudi zelo podpiram obrtnike in jim želim priskrbeti večji prostor. Zato smatram, da bi se s kupcem parcele zlahka dogovorili o najboljši rešitve za vse deležnike.

Pri uveljavljanju predkupne pravice za omenjeno parcelo gre namreč za smiselno zaokrožitev parcele, ki bi jo lahko namenili JP Okolju, in hkrati parcelo, ki je dostopna zgolj prek parcele v lasti Občine Piran. Sicer pa kot župan razumem, da vstopamo v čas predvolilne kampanje, a takih manevrov na račun občinske uprave ne morem tolerirati. Ekipno delovanje sloni na številnih apostolatih, vključno z lojalnostjo. Če je ni, potem so potrebni rezi. Smatram, da Robert Fakin ni deloval v omenjenem primeru korektno, zato se je najina pot zaključila. Enak kriterij sem imel, ko sem odstavil podžupana Gabrijela Franco," pravi Zadković.

Na vprašanje, zakaj so se najprej odločili, da predkupne pravice ne bodo uveljavljali, potem pa so si premislili, je Zadković odgovoril:

"Občinski svet Občine Piran je odločal na izredni seji zgolj o uveljavljanju ali neuveljavljanju predkupne pravice. Več o razlogih za sklic seje si lahko preberete v dokumentih, ki so dostopni na spletnem mestu: https://www.piran.si/objava/671399."

Nadalje smo ga vprašali, ali bo občina zdaj iskala drugo lokacijo za Okolje Piran, ali imajo morda že ogledana druga potencialna zemljišča in do kdaj načrtujejo, da mora biti Okolje preseljeno ter zakaj trenutna lokacija ni več primerna.

"O tem se bo vodstvo občine odločalo v okviru proračuna za leto 2023 oziroma v okviru bodočih proračunov, kjer bo treba glede na trenutno turbulentne ekonomske in gospodarske razmere ter z njimi povezano rast cen energentov ter življenjskih stroškov zelo previdno izbirati ključne prioritete," pojasnjuje Zadković.

In da, Zadković je potrdil, da bo ponovno kandidiral na novembrskih lokalnih volitvah.

Deli novico:

Komentiraj

Za komentiranje je potrebna  Prijava  oz.  Registracija
cazzimperio  |  11 .09. 2022 ob  17: 28
Govor je o parceli na kateri bi nastal sodobni zbirni center za kosovne odpadke v občini. Tako bi občanom približali prostor za oddajo. Sedaj morajo to voziti v Dragonjo,ki je oddaljena 14km od Pirana.
Tisti svetniki na tabli pa uresničujejo samo želje nepremičninar ja, ki vodi javno firmo
Bižad |  09 .09. 2022 ob  19: 41
30
Fakin je poštenjak. Saj vemo, da se vrana z vrano druži in Hot je znan poštenjak v naši občini. Ta naša občina je šla v k****. Fakin, kdo te bo volil? Mislim, da piranska občina še ni v jarmu Hotovega poštenjaškega imperija...mogoče čez kakšno desetletje pa imaš že realne možnosti. Bomo videli kako uspešna bo Mejra. :(
Fošina |  09 .09. 2022 ob  19: 35
-31
@Prč

Zdajle ne bi dal samo svojega glasu, tudi kakšen prst, ki ga ne rabim nujno, bi žrtvoval za to, da se na občino Piran vrne kdo, ki se piše Hot. Ker tole, kar nam je zadnja štiri leta Đenjo delal, tudi najbolj hudoben žabar ne bi Piranu naredil.
Prč |  09 .09. 2022 ob  16: 33
29
Daleč smo prišli, Hot nam kroji usodo, hvala SD.
ManofSteel |  09 .09. 2022 ob  15: 28
36
Gabriel kaj misliš kako se je delalo, ko je Bosman zakockal celo premoženje in poledično dolgoval denar Hotu... to malo folka ve.
Gabrijel |  09 .09. 2022 ob  15: 20
55
Fakin dela itak samo to, kar mu naroči Hot. Cele dneve sedijo skupaj. Še dolgo so ga gledali