ZADKOVIĆ JE NAPOVEDAL ODSTOP: Scenarij je tak!

Piran

V Piranu je danes – kljub ne tako zelo visokim temperaturam – vseeno vroč dan. Kot smo že poročali, je župan Đenio Zadković napovedal svoj odstop v primeru, da bi občinski svetniki iz vrst GZOP na današnji seji odrekli podporo proračunu. Iz njegove Facebook objave je razbrati, da je menil, da bi njegov odstop pomenil konec tudi za svetnike, saj da bi sledile volitve. A se je uštel. Zakonodaja namreč pravi drugače, pojasnjujejo na Ministrstvu za javno upravo.

Na ministrstvo smo takoj po Zadkovićevi napovedi naslovili novinarsko vprašanje, kaj se zgodi v primeru, če župan poda svoj odstop in kaj to pomeni za mandat občinskega sveta. Vodja službe za občinsko samoupravo dr. Roman Lavtar nam je odgovoril:

"Če župan odstopi, mu preneha mandat z dnem, ko o svojem odstopu pisno obvesti občinski svet in občinsko volilno komisijo. Občinska volilna komisija razpiše predčasne volitve župana v skladu z Zakonom o lokalnih volitvah. Odstop župana pomeni, da ga v tem času, do izvolitve novega župana, nadomešča podžupan. Ker sta župan in občinski svet samostojna organa občine, odstop župana na mandat občinskega sveta nima vpliva."

V primeru Zadkovićevega odstopa bi občani torej izvolili samo novega župana, mandat občinskega sveta pa ne bi bil ogrožen.

Deli novico:

Komentiraj

Za komentiranje je potrebna  Prijava  oz.  Registracija
Janez Novak |  28 .03. 2019 ob  11: 21
-1
In Zadković nima pojma o procedurah, piše bučke, da če odstopi on ne bo niti svetnikov. Ma kaj se lahko še bolj sramoti? Njemu ne rabi nihče polen pod noge metati, on se s svojimi bučkami samosabotira.
td |  26 .03. 2019 ob  17: 15
22
Ko gre poštenjak v politiko šele ugotovi kako umazana je le-ta in kako malo lahko naredi. Eni in isti več ali manj pa vedrijo in oblačijo dejansko tudi desetletja. Bi bilo vse za nekam izgnat in dobit čisto nove politike in člane občine.
ManofSteel |  26 .03. 2019 ob  15: 21
29
Totalno skregano z logiko...torej funkcija župana je isto kot funkcija brezdomca. Edino pravico, ki ima je ta, da lahko gre volit. Torej zakaj že rabimo župana in 10 podžupanov ? Če pa je vse v rokah skorumpiranih svetnikov, ki se vlečejo iz mandata v mandat, delajo pa samo v škodo prebivalcev. Pero sebi ne bodo škodovali, kajne.