ZADEVA, ZARADI KATERE JE ODSTOPILA KOZLOVIČEVA: Vložitev tožbe zaradi nezakonitega ravnanja vlade

Slovenija

Državnotožilski svet bo zaradi nezakonitega ravnanja vlade v postopku imenovanja dveh evropskih delegiranih tožilcev Državnemu odvetništvu predlagal vložitev tožbe zaradi kršitve zakona v škodo javnega interesa, je danes v izjavi za medije sporočila predsednica Državnotožilskega sveta Tamara Gregorčič.

Državnotožilski svet, ki je danes obravnaval odločitev vlade, da se ne bo seznanila s sklepom o imenovanju dveh delegiranih evropskih tožilcev, ponovno poudarja, da je bil postopek oblikovanja predloga izveden v skladu s predpisi, izbira kandidatov pa je temeljila na presoji njihove strokovnosti, je poudarila.

Državnemu odvetništvu bo Državnotožilski svet predlagal vložitev tožbe na upravno sodišče. Predlagal bo tudi vložitev zahteve za začasno zadržanje objave javnega poziva, ki jo je vlada naložila ministrstvu za pravosodje.

Kot je poudarila Gregorčičeva, Državnotožilski svet z odločitvijo vlade sicer uradno še ni seznanjen. Pridobili so izjavo za javnost, ki je na spletni strani vlade, z uradno odločitvijo - niti v kakšni obliki niti na kateri pravni osnovi je bila sprejeta - pa niso bili seznanjeni, je dejala.

Glede navedb vlade, da Državnotožilski svet ni oblikoval dovolj velike liste kandidatov oziroma da bi namesto dveh moral predložiti najmanj šest kandidatov, je poudarila, da je zakon popolnoma jasen, postopek na Državnotožilskem svetu pa popolnoma transparenten in v skladu z zakonskimi določili. "Pri evropskem javnem tožilstvu gre za oblikovanje liste treh kandidatov, pri evropskih delegiranih tožilcih pa za predlog dveh kandidatov (...). Tako da ni nikakršnega dvoma, da je bil postopek izpeljan v skladu z zakonom," za tem stoji tudi vsa pravna javnost, je poudarila.

Kakršnokoli izločanje državnih tožilcev iz imenovanja bodisi na nacionalni ali na evropski ravni pa je, kot je opozorila, neutemeljeno in nezakonito.

Na vprašanje, ali sta tožilca Tanja Frank Eler in Matej Oštir sploh še kandidata, pa je odgovorila: "Po našem mnenju na nek način še ni bilo odločeno, tako kot bi moralo biti, seveda sta kandidata po prvotnem pozivu. Ne vidim nobenih zadržkov, da ne bi bila kandidata."

Izrabili bomo zakonske možnosti, ki so nam dane, je še dejala in poudarila: "Gre za odločitev vlade po skoraj pol leta, tudi to samo po sebi nekaj pove."

Vlada se je na seji minuli četrtek po več mesecih zavlačevanja odločila, da se razpis za imenovanje dveh evropskih delegiranih tožilcev ponovi, ker da Državnotožilski svet ni oblikoval dovolj velike liste kandidatov. Stroka je tovrstno pravno argumentacijo zavrnila. Odstopila je tudi pravosodna ministrica Lilijana Kozlovič.

Neuradno je postopek imenovanja obeh kandidatov sicer stal, ker sta bila kandidata Matej Oštir in Tanja Frank Eler moteča za predsednika vlade Janeza Janšo in stranko SDS.

Evropsko javno tožilstvo je danes začelo z delom, pa čeprav Slovenija in Finska še nista imenovali delegiranih tožilcev. Evropski komisar za pravosodje Didier Reynders je danes dejal, da je Evropska komisija v stiku s slovenskimi oblastmi, da bi Slovenija čim prej izpolnila obveznosti glede imenovanja evropskih delegiranih tožilcev.

Deli novico:

Komentiraj

Za komentiranje je potrebna  Prijava  oz.  Registracija