ZADEVA LIBERTAS NA SODIŠČU: "Škode za koprsko občino sploh ni bilo"

Koper

Na koprskem okrožnem sodišču so danes v zadevi Libertas izvedli predobravnavni narok za soobtožena Majo Šviligoj Cernaz in Branka Vidovića, ki pa krivde za očitek o nevestnem delu v službi oz. pomoči pri zlorabi položaja nista priznala. Predobravnavni narok za nekdanjega koprskega župana Borisa Popoviča je preložen na 28. oktober.

Koprska občina je nekdanja skladišča soli Libertas po dveh neuspelih dražbah decembra leta 2011 Grafistu prodala z neposredno prodajo, a so pogodbo naslednje leto razdrli in skladišča spet ponudili na dražbi, a kupcev zanje ni bilo. Grafist je nazadnje decembra 2012 do nepremičnin prišel po nižji ceni kot ob prvi neposredni prodaji leto prej. Tožilstvo pri tem obtoženim očita, da so občini povzročili za najmanj 70.000 evrov škode, kolikor je znašala razlika v ceni, je danes navedla tožilka Janja Hvala.

Branku Vidoviću iz Grafista se očita pomoč pri zlorabi položaja, saj je skrbel za pogodbe med Grafistom in občino ter med drugim razvezal pogodbo o nakupu, čeprav bi Grafist kupnino lahko poravnal. Nekdanji predstojnici občinskega urada za nepremičnine Šviligoj Cernazovi pa obtožnica očita nevestno delo v službi, saj naj bi pri sestavljanju pogodb zavestno kršila zakon in predpise, čeprav je lahko predvidevala, da bo mestni občini nastala večja premoženjska škoda.

Obtožena danes krivde nista priznala, njuna obramba pa je predlagala tudi izvedbo nekaterih dokazov. Tako je zagovornik Šviligoj Cernazove Dean Babič predlagal, naj sodišče od Grafista pridobi kupoprodajno pogodbo, s katero je koprska občina nepremičnino Libertasa odkupila nazaj po isti ceni, kot jo je pred leti prodala. V medijih je bilo po besedah Babiča namreč zaslediti, da je občina pred kratkim uveljavila predkupno pravico nad nepremičnino. Glede na to, da je občina zanjo plačala isto ceno, kot je zanjo dal Grafist, naj škode sploh ne bi bilo.

Vidovićeva zagovornica Monika Mavsar pa je predlagala zaslišanje več prič, med drugimi tudi prvega moža Grafista Anteja Guberca. Priče naj bi izpovedale, da Vidović očitanega dejanja ni storil ter da je Grafist dejansko nameraval plačati kupnino po prvotni kupoprodajni pogodbi, a v tistem času ni imel na razpolago potrebnih sredstev.

Predobravnavni narok za prvoobtoženega Borisa Popoviča je sodišče preložilo in bo na vrsti predvidoma 28. oktobra.

Deli novico:

Komentiraj

Za komentiranje je potrebna  Prijava  oz.  Registracija
Ivan |  16 .10. 2020 ob  16: 49
-1
@Tiramola
Kako to misliš "ne sme"? Ker zdaj kaj je?

Mala šola biznisa.
Kupiš Marino Izola za tri milijone. (Nekaj imaš, nekaj ti posodijo, nekaj "prileti" iz neznane smeri.)
Pol leta kasneje dobiš gradbeni posel v Izoli za tri milijone i kusur.
Vprašanje: koliko te je stala Marina?
Tiramola  |  16 .10. 2020 ob  14: 44
Trije članki ta teden v regional obala?
Ve se da je gradbenik obogatel zaradi tesnega sodelovanja z občinskimi strukturami, župani in direktorji komunalnih podjetij.
Lahko jih imenujemo služabnike. Škodljivce, ker to vse mi plačamo skozi položnice.
Stroj je dobro naoljen in vse gre gladko skozi. Balki- se znajde.
Sedaj imamo novega policaja v Kp. Potrebujemo vsaj še enega dobrega tožilca. Istra ne sme postati teren za možne lopove.
Ll