'ZADET' VOZNIK POVZROČI VSAKO TRETJO SMRTNO NESREČO: Če jemljete ta zdravila, ne sedajte za volan!

Slovenija

V ponedeljek se začenja tretji del nacionalne preventivne akcije Alkohol, droge in druge psihoaktivne snovi v prometu, ki jo vodi in usmerja Agencija RS za varnost prometa. Alkohol je na slovenskih cestah prisoten pri vsaki tretji prometni nesreči s smrtnim izidom, vse opaznejša pa je tudi uporaba drog in drugih psihoaktivnih snovi.

Namen akcije, ki bo potekala do 16. decembra, je opozoriti na nevarnosti, ki jih prinaša vožnja pod vplivom substanc ter spodbuditi ljudi, da za volan sedejo vedno le trezni in povsem sposobni za vožnjo. Enkrat za vselej naj bo jasno, da te snovi preprosto ne sodijo v promet, so pred začetkom akcije sporočili z Agencije RS za varnost prometa (AVP).

V Sloveniji približno vsaka enajsta prometna nesreča nastane kot posledica uporabe alkohola, pri prometnih nesrečah s smrtnim izidom pa povprečno vsaka tretja.

Letos najmanj nesreč in smrtnih žrtev zaradi alkohola v zadnjih petih letih

Lani se je v Sloveniji zgodilo 1528 prometnih nesreč, ki jih je povzročil alkoholizirani povzročitelj. Umrlo je 32 udeležencev. Prometnih nesreč, ki jih je povzročil udeleženec pod vplivom drog in drugih psihoaktivnih snovi, je bilo 63. Umrlo je pet ljudi.

Do 24. novembra letos se je zaradi alkoholiziranih povzročiteljev po podatkih AVP pripetilo 1279 prometnih nesreč, kar je štiri odstotke manj kot v lanskem primerjalnem obdobju. Zaradi alkoholiziranih povzročiteljev prometnih nesreč je umrlo 20 ljudi, kar je za tretjino manj kot v primerljivem obdobju lani in najmanj v zadnjih petih letih. V največ, 10 primerih je bil vzrok neprilagojena hitrost.

Zaradi udeležencev, ki so vozili pod vplivom drog, je življenje izgubilo šest oseb.

Rehabilitacijskih programov se letno udeleži kar 6000 voznikov

Večina evropskih držav zelo resno jemlje vožnjo pod vplivom alkohola, ugotavljajo na AVP. V Franciji vozniku pri več kot 0,8 promila alkohola v krvi grozi denarna kazen v višini 4500 evrov in zaporna kazen. V Italiji pa voznika pri 1,5 promila lahko celo razlastijo avtomobila. Tudi na agenciji za varnost prometa si prizadevajo za strožjo zakonodajo, med drugim tudi v obliki kazenske ovadbe voznika, ki vozi pod vplivom alkohola.

Na varnost udeležbe v prometu lahko vplivajo tudi zdravila

Alkohol, droge in druge psihoaktivne snovi vplivajo na doživljanje resničnosti, čustvovanje, vedenje in razmišljanje. Vplivajo na zaznavanje in predelavo informacij ter poslabšajo motorične reakcije, ki so ključne za varno udeležbo v prometu, opominjajo na agenciji.

Na varnost udeležbe v prometu pa lahko vplivajo tudi psihoaktivna zdravila. Pod njihovim vplivom se sposobnosti upravljanja vozil močno zmanjšajo, so opozorili na agenciji. Kot so poudarili, se naj tega zavedajo predvsem starejši udeleženci v prometu, ki zaradi starosti ali bolezni takšna zdravila uživajo pogosteje.

Zdravila, ki vplivajo na vozne sposobnosti, so označena s posebnim opozorilnim trikotnikom. Na agenciji zato pozivajo, naj vozniki, ki so uživali psihoaktivna zdravila, označena z omenjenim trikotnikom, ne vozijo. Če jemljejo zdravila ali druge izdelke za podporo zdravljenja in ohranitev zdravja, pa naj se glede upravljanja vozil in strojev posvetujejo z zdravnikom ali farmacevtom.

Deli novico: