ZAČETEK ZBIRANJA PODPISOV ZA REFERENDUM: Zorčič je "pobudnika kot volivce pahnil v nekakšno tekmovanje"

Slovenija

Danes se bo začelo zbiranje podpisov za razpis referenduma o zakonu o vodah. Ob začetku zbiranja podpisov bo tudi novinarska konferenca, na kateri bodo spregovorili predstavniki različnih nevladnih organizacij, povezanih v gibanju Za pitno vodo.

Novinarska konferenca se bo začela ob 10. uri in bo potekala pred upravno enoto Ljubljana Bežigrad. Na njej bodo spregovorili Uroš Macerl (Eko krog), Miha Stegel (Civilna iniciativa Danes), Sara Štiglic (Mladi za podnebno spremembo), Mojca Lukan (Inštitut 8. marec), Alenka Kreč Bricelj (Smetumet) in Gaja Bricelj (Umanotera).

Gibanje Za pitno vodo je 6. aprila v državni zbor priložilo 9254 glasov podpore za izvedbo referenduma. Isti dan pa je gibanje Zdrava družba v okviru pobude Vode ne damo predložilo 33.670 podpisov.

Po odločitvi predsednika DZ Igorja Zorčiča naj bi se postopek zbiranja podpisov volivk in volivcev začel danes, čemur pa v gibanju Zdrava družba nasprotujejo. V ponedeljek so tako na pristojne naslovili zahtevo za zadržanje postopka zbiranja 40.000 podpisov v roku 35 dni. Zorčič je po mnenju gibanja Zdrava družba "pobudnika kot volivce pahnil v nekakšno tekmovanje v zbiranju dvakrat po 40.000 podpisov, kar v zakonu ni predvideno". "To je izvedbeno nerealno in nedopustno ter zavajajoče in nespoštljivo do volivcev," so ocenili in zato na odgovorne institucije in pristojne organe naslovili zahtevo za ustreznost "presoje precedenčne odločitve predsednika DZ o načinu izvedbe postopka zbiranja podpisov, ki ga zakon o referendumu in ljudski iniciativi ne opredeljuje".

V gibanju so tudi takoj predlagali kasnejši začetek zbiranja podpisov, saj rok, ki sporno zajema vikende, ko volivci na upravnih enotah ne morejo oddati podpisov, vsebuje dela prost dan. Predsednika DZ so opozorili tudi na okrnjen način poslovanja upravnih enot zaradi epidemije, so še obrazložili zahtevo.

Deli novico:

Komentiraj

Za komentiranje je potrebna  Prijava  oz.  Registracija
kokodek |  20 .04. 2021 ob  08: 34
predsednik državnega zbora je še vedno pod vplivom vladajočih, si bomo zapomnili na naslednjih volitvah !!!!