ZAČETEK SOJENJA KURZU: Grozi mu zaporna kazen do treh let

Svet

Nekdanji avstrijski kancler Sebastian Kurz se bo soočil s sodnim procesom zaradi obtožb lažnega pričanja pred parlamentarno komisijo. Ta komisija je bila ustanovljena za preiskavo afere Ibiza, ki je leta 2019 privedla do razpada koalicijske vlade med ljudsko stranko (ÖVP) in svobodnjaki ter pretresla avstrijsko politično sceno.

37-letni Sebastian Kurz se je vedno trudil ohranjati svojo javno podobo 'politika brez madeža'. Kljub temu so ga obtožili lažnega pričanja pred komisijo, ki je preiskovala afere, povezane s strankama ÖVP in FPÖ. Konkretno, obtožba zadeva njegov vpliv pri imenovanju vodje avstrijskega državnega holdinga ÖBAG, Thomasa Schmida. V času preiskave je Kurz trdil, da je bil o tej odločitvi obveščen vnaprej, a da sam ni bil neposredno vpleten. Vendar pa tožilstvo trdi, da imajo SMS sporočila med Kurzom in Schmidom nasprotno vsebino, kar nakazuje na njegovo aktivno vlogo pri izbiri zaposlenih v ÖBAG.

Kurz, ki je nekoč veljal za obetavnega in uspešnega politika na evropskem prizorišču, je moral jeseni 2021 odstopiti s položaja kanclerja zaradi teh obtožb. Kljub odstopu je zanikal vsako kršitev zakona in trdi, da je nedolžen. Sedaj mu grozi zaporna kazen do treh let, če ga sodišče spozna za krivega.

Poleg Sebastiana Kurza so obtožbe doletele tudi njegovo nekdanjo namestnico na čelu ljudske stranke, Bettino Glatz-Kremsner, ter njegovega zaupnika in nekdanjega vodjo kabineta, Bernharda Bonellija. Vsi trije se bodo soočili z enakimi obtožbami lažnega pričanja pred komisijo. Uvodne obravnave so načrtovane do 23. oktobra in obljubljajo, da bodo razkrile več podrobnosti v tem zapletenem primeru. Danes se bo proces začel z uvodnimi nagovori tožilstva ter trojice odvetnikov, Kurz pa naj bi govoril drugi dan obravnave.

Po odstopu s položaja kanclerja se je Kurz umaknil iz političnega življenja in postal podjetnik ter lobist. V času svoje politične kariere je postal znan po svojem trdem stališču glede imigracije in prizadevanjih za krepitev desnega političnega spektra v Avstriji. Kako se bo izteklo njegovo sojenje bo zagotovo odmevalo tako v Avstriji kot tudi v širšem evropskem političnem prostoru.

Deli novico:

Komentiraj

Za komentiranje je potrebna  Prijava  oz.  Registracija