ZAČETEK MARCA POLN PRESENEČENJ: Najprej krofi, nato rože (FOTO)

Koper

Tudi skupina prostovoljcev PreProstoVoljni in študentska ekipa Študentke organizacije Univerze na Primorskem (ŠOUP) so na pustni torek delili brezplačne krofe. Na fakultetah članicah Univerze na Primorskem so poskrbeli za sladko pustno presenečenje.

Pustne krofe iz trgovine Hofer so študenti za študente razdelili na vseh šestih fakultetah primorske univerze, v sodelovanju z omenjeno trgovsko verigo pa načrtujejo tudi presenečenje ob letošnjem dnevu žena.

Dan žena

Dan žena je mednarodni praznik žensk, ki ga po svetu že od leta 1917 praznujejo vsako leto 8. marca. Na ta dan praznujejo ekonomsko, politično in socialno enakopravnost ter dosežke žensk. Pobudo za praznovanje 8. marca je dala nemška feministka in socialistka Klara Zetkin, rojena Eissner (1857-1933). Zetkinova se je začela za enakopravnost žensk bojevati leta 1889.

Tudi v Sloveniji so potekali boji za enakopravnost žensk, tako je že leta 1897 začel izhajati ženski časopis Slovenka, prvo žensko društvo pa je bilo ustanovljeno leto pozneje. Pomembna letnica v boju za enakopravnost je 1906, ko je Marija Urbas kot prva Slovenka na graški fakulteti doktorirala iz filozofije.

Ženske so se že močno približale enakopravnosti s tem, ko je bila leta 1945 uzakonjena splošna volilna pravica. Leta 1974 so v ustavo SFRJ dodali določilo, da ima vsaka ženska svobodo pri odločanju o rojstvu otrok, tri leta pozneje pa je bila uzakonjena še pravica vsake ženske do umetne prekinitve nosečnosti iz drugih, ne le zaradi zdravstvenih razlogov. Leta 1989 je začel delovati prvi telefon v sili za pomoč ženskam in otrokom, ki so postali žrtev nasilja.

PreProstoVoljni

Skupina študentov prostovoljcev, ki v okviru projekta PreProstoVoljni pripravlja različne prostovoljne akcije in širi pomen prostovoljstva med mladimi, v svoje vrste vso leto vabi tiste, ki bi želeli svoj čas nameniti prostovoljnim ter dobrodelnim aktivnostim.

V kolikor bi želeli sodelovati, vas vabijo, da se jim pridružite s prijavo preko elektronske pošte prostovoljstvo@soup.si. Več o projektu si lahko preberete na spletni strani ŠOUP.

Deli novico: