ZAČETEK KONCA EU? "Pogojevanje z vladavino prava bi jo lahko razbilo"

Svet

Poskus Bruslja, da bi koriščenje evropskih sredstev pogojeval z vladavino prava, bi lahko razbil Evropsko unijo, je danes opozoril poljski premier Mateusz Morawiecki, ki brani odločitev Poljske o blokadi dveh ključnih delov svežnja za spoprijem Evrope s pandemijo, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

"EU, v kateri obstaja evropska oligarhija, ki kaznuje šibkejše članice, ni EU, v katero smo vstopili, in to ni EU, ki ima prihodnost," je dejal Morawiecki v poljskem parlamentu pred četrtkovim vrhom evropskih voditeljev. "Evropski uniji pravimo 'da', vendar pravimo 'ne' temu, da nas kaznujejo kot otroke, 'ne' mehanizmu, ki bi pomenil, da Poljska ni obravnavana enako kot druge članice," je dejal.

"Gre za vprašanje suverenosti," je dejal Morawiecki in dodal, da bi lahko pogojevanje financiranja s političnimi vprašanji sčasoma privedle do razpada EU"Danes menite, da je ta instrument uperjen proti nam, Madžarski, morda Sloveniji, morda kateri drugi državi srednje Evrope. Čez nekaj let, čez dve ali tri leta, bi lahko bil usmerjen proti nekomu drugemu," je prepričan poljski premier.

Europa jest wielka, gdy jest Europą ojczyzn. Kiedy potrafi dbać o wartości transatlantyckie, budować wspólny rynek - to...

Posted by Mateusz Morawiecki on Wednesday, November 18, 2020

"To je prelomnica v zgodovini EU. Sprejemanje odločitev, ki temeljijo na samovoljnem določanju predpisov, lahko privede do njenega propada," je dejal.

Poljska in Madžarska sta v ponedeljek na sestanku stalnih predstavnikov članic pri EU blokirali sklep o lastnih virih in potrditev uredbe o večletnem proračunu, načelno dogovorjene minuli torek. Razlog je njuno nasprotovanje uredbi o pogojevanju evropskih sredstev z vladavino prava, ki so jo članice potrdile s kvalificirano večino.

Deli novico:

Komentiraj

Za komentiranje je potrebna  Prijava  oz.  Registracija
Tom |  18 .11. 2020 ob  21: 58
Vse bližje smo že razkritem scenariju, da se bo EU razspustila in potem ponovno združila, toda brez Madžarov, Poljakov in kot kaže, na žalost tudi Slovenije! Tako je, ko vlada neumnost in napuh!
vseved |  18 .11. 2020 ob  20: 43
Pa naj grejo Poljaki in Mađari ven iz unije .