ZAČETEK DRUGEGA ŠOLSKEGA TEDNA Z RAZREDI V KARANTENAH: Ministrstvo vzpostavlja aplikacijo za vnos podatkov

Slovenija

Drugi teden šolskega leta se je začel z več skupinami in razredi v karantenah. Seznam se spreminja skoraj vsakodnevno, na ministrstvu za izobraževanje napovedujejo, da bodo zbirne podatke za tekoči teden začeli objavljati ob petkih, vzpostavljajo tudi aplikacijo za vnos podatkov. Pričakuje se tudi bolj jasna pravila, kdaj je treba otroke testirati.

Že prve dni pouka se je kot problem izpostavilo tudi, kako razločiti med simptomi covida-19 in znaki drugih sezonskih okužb ter ali torej na okužbo z novim koronavirusom testirati vsakega otroka z znaki prehlada. Pediatri že pozivajo k prevetritvi smernic za testiranje najmlajših otrok. Kot je povedal pediater Denis Baš, bodo prav o tem v četrtek razpravljali stroka in ministrstvo za zdravje.

Baš pravi, da je tudi v njegovi pediatrični ambulanti že po prvem tednu pouka precejšen naval in je bolnih veliko otrok. Težave imajo sploh priklicati testirno mesto za covid-19, ker so tudi tam tako obremenjeni. Pediatri se zato bojijo, da sistem ne bo zmogel opraviti testiranj za tako veliko število otrok.

Zaradi potrjenih okužb z novim koronavirusom pri zaposlenih, vrtičkarjih oz. šolarjih ali njihovih svojcih so že prve dni novega šolskega leta doma ostali nekateri zaposleni in otroci iz enote Ringa raja celjskega vrtca Zarja, nekaj zaposlenih v vrtcu v Račah pri Mariboru, en razred gimnazijcev z mariborske III. gimnazije, več zaposlenih v braslovškem vrtcu Trnava, razred ter razredničarka na Osnovni šoli (OŠ) Sava Kladnika Sevnica ter oddelek petega razreda OŠ Danile Kumar iz Ljubljane.

Prav tako so morali v karanteno dijaki enega oddelka Gimnazije Franceta Prešerna v Kranju skupaj z razredničarko in nadomestno razredničarko ter šest otrok Osnovne šole Črna na Koroškem in okuženi zaposleni iz tehničnega kadra šole, s katerim so bili otroci v stiku. V karanteni so tudi učenci dveh četrtih razredov medvoške OŠ Preska, še do 15. septembra bodo v karanteni učenci in učitelji enega oddelka razredne stopnje ter učenci enega razreda predmetne stopnje na ljubljanski OŠ Koseze.

Informacije o odrejenih karantenah v vzgoji in izobraževanju za zdaj prihajajo v javnost neorganizirano, natančnega podatka pa (še) ni. Na ministrstvu za izobraževanje so napovedali, da bodo natančen pregled števila okuženih v vrtcih in šolah omogočili z vzpostavitvijo aplikacije za vnos podatkov.

Deli novico:

Komentiraj

Za komentiranje je potrebna  Prijava  oz.  Registracija